Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen bij natuurbegraafplaatsen

Wandel.nl gidst je langs enkele bijzondere natuurbegraafplaatsen in Nederland waar je in alle rust en stilte mooie wandelingen kunt maken. Bijvoorbeeld op Landgoed De Hoevens in Brabant, waar je kunt wandelen over lanen en graslanden.

Natuurbegraafplaats wandelroutes
Regte Heide, foto: Nanda Raaphorst

1. Natuurbegraafplaats De Hoevens, Alphen (Noord-Brabant)

In de Brabantse Kempen ligt op een gelijknamig landgoed natuurbegraafplaats De Hoevens. Landgoed De Hoevens is 190 hectare groot en bestaat uit graslanden, akkers, houtwallen, poelen en lanen. Hier en daar liggen nog enkele monumentale boerderijen en dwars door het landschap kabbelt de Oude Leij. Op de aangrenzende Regte Heide werden overledenen drieduizend jaar geleden op het hoogste punt begraven. De reconstructies van de huidige, cirkelvormige begraafplaatsen, gemarkeerd door houten palen, herinneren hieraan. Er lopen verschillende wandelroutes langs en over Landgoed De Hoevens: onder andere Trage Tocht Riel (17 km) en wandelroute Landgoed De Hoevens, die bij elkaar ongeveer 15 km lang is en de knooppunten van wandelnetwerk Hilver en Leije volgt.

Natuurbegraafplaats De Hoevens wandelroutes
Regte Heide, foto: Nanda Raaphorst

2. Natuurbegraafplaats Westerwolde in Hoog Soeren (Gelderland)

Westerwolde is de eerste natuurbegraafplaats in Nederland, midden in de bossen van de Veluwe. Het behoort tot een familielandgoed met een ommuurde familiebegraafplaats en kapel, maar ook een camping. De Trage Tocht Hoog Soeren (11 km) neemt je mee door de bossen van Kroondomein Het Loo en de uitgestrekte Asselsche heidevelden. Ook in de buurt: het monumentale zendstation Radio Kootwijk, waar je flink kunt wandelen door het omliggende stuifzand.

Natuurbegraafplaats IJsselhof wandelroutes

3. Natuurbegraafplaats IJsselhof in Gouda (Zuid-Holland)

De natuurbegraafplaats IJsselhof beslaat één hectare en ligt langs de Hollandsche IJssel, vlak bij het centrum van Gouda, in het groen. De begraafplaats ligt op de route van het westelijk deel van het Hollands IJsselpad (37 km in totaal).

Of kies voor een bezoek aan de natuurbegraafplaats in combinatie met de Bomenroute Gouda, langs monumentale bomen in deze stad.

Wat zijn natuurbegraafplaatsen?

Er zijn ongeveer tien natuurbegraafplaatsen in Nederland. Op deze plekken staat het karakter van de natuurlijke omgeving voorop. Om de natuur te beschermen, gelden er vaak bepaalde (milieu)regels. De materialen die gebruikt worden, zoals een urn of kist, zijn veelal afbreekbaar zodat zij opgaan in de natuur en het graf niet meer te zien is. Steeds meer mensen vinden dit een mooie gedachte: jaarlijks vinden enkele honderden personen hun laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats.