Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs een oud Volkssanatorium in Hellendoorn

Verscholen in de bossen bij Hellendoorn ligt een oud Volkssanatorium waarin tot de jaren vijftig van de vorige eeuw tuberculosepatiënten herstelden. Het bijzondere gebouw is het hoogtepunt van twee mooi wandelroutes.

Volkssanatorium | Hellendoorn | Hellendoornse Berg

Het monumentale pand, dat werd gebouwd in 1902, ligt onder meer op de 18 kilometer lange wandelroute Fabrekken (verwijzend naar de vele oude fabrieken waar je langs wandelt). Deze route start vanuit Nijverdal, waarna je de bossen in gaat richting Hellendoorn. Hoogtepunt van de route is het terrein van voormalig sanatorium Krönnenzommer. Het Volkssanatorium voor Borstlijders, heette het vroeger officieel. Hierin verbleven tot de jaren vijftig van de vorige eeuw patiënten die tuberculose hadden (ook wel borstlijders genoemd). Het idee was dat de frisse boslucht bovenop de Hellendoornse Berg goed voor het herstel van de longen was. Tegenwoordig heeft het pand de functie van verpleeghuis voor mensen met dementie. Over bospaadjes en zandpaden wandel je weer terug naar het startpunt in Nijverdal.

De route is te vinden in de gids Weerzeen, Kuieren Oaver Vrogger van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig of met een gpx-bestand. Je kunt dit bestand via de onderstaande link downloaden.

Ook de route Twentse Wallen-Hellendoorn gaat langs het Volkssanatorium voor Bostlijders. Deze route is eveneens 18 kilometer lang, maar start in het centrum van Hellendoorn. Deze route kun je via deze link bekijken.

Meer lezen over het Volkssanatorium in Hellendoorn?

In magazine Wandel.nl nummer 1-2021, dat begin maart verschijnt, vind je een reportage over het oude Volkssanatorium in Hellendoorn. Dit nummer is in de webshop van Wandel.nl te bestellen. Leden van KWBN met het alles-in-1-pakket ontvangen magazine Wandel.nl vier keer per jaar.

Bestel Magazine Wandel.nl
wandel.nl