Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

5x Zomerwandelen in Scheveningen

Wie aan Scheveningen denkt, denkt aan het strand, de zee, de boulevard met haar pier en het statige Kurhaus. Niet meteen een plek waar je denkt rustig te kunnen wandelen. Maar met deze tips kun je ook in de zomer genieten van alles wat Scheveningen te bieden heeft, zonder dat je over de hoofden struikelt.

wandelaars op het strand van Scheveningen met een hond.
(Foto's: © Shutterstock)

Het meest bekende deel van Scheveningen is de boulevard, vol met toeristische trekpleisters, zoals het Kurhaus en de pier. Op een zomerse dag is het hier een drukte van belang. En toch kun je  in Scheveningen de rust en ruimte vinden. Als je maar weet waar.

Besloten vissersdorp

Officieel is Scheveningen een stadsdeel van Den Haag, maar vroeger was het een op zichzelf staand vissersdorpje. Uitbreiding van het dorpje vond plaats op de perceeltjes grond die achter de hoofdstraten lagen. Zo ontstonden de zogenaamde achterbuurtjes. Er waren geen regels voor bouw en de huisjes waren daardoor goedkoop, maar van slechte kwaliteit en veelal zonder riolering. Slechte behuizing en sociale problematiek leidden in het begin van de 20e eeuw tot een complete sanering van het dorp. Tegelijkertijd breidde Den Haag uit en raakte Scheveningen haar besloten ligging kwijt. Inmiddels groeit het uit haar voegen als kustplaats, met de nodige modernisering van dien. Maar waar kun je het beste genieten van een wandeling? We geven je een paar tips.

visserboten in Scheveningen
wandelpad door de groene duinen in Scheveningen.

Meijendel

Het meest voor de hand liggende wandelgebied is Meijendel. Dit duingebied van ruim 1800 hectare is nog een ‘jong’ duinbied. Het werd gevormd in de late Middeleeuwen. Het is een belangrijk gebied voor waterwinning voor de Randstad en biedt een gevarieerde leefomgeving voor flora en fauna. In Meijendel zijn vier gemarkeerde wandelingen uitgezet, variërend van drie tot vijf kilometer, welke ook met elkaar te combineren zijn.

Bekijk de routes

Ontdek Scheveningen

Terwijl de zomerse drukte zich op het strand en de boulevard bevindt, ontdek jij Scheveningen op een andere manier. Een stadswandeling van ruim 12 kilometer voert je langs monumenten, die je het verhaal vertellen van het roerige vissersdorp van weleer en de badplaats, zoals we Scheveningen nu kennen.

Bekijk de route
monumentaal gebouw in Scheveningen.
trap in de duinen leidt naar een grote bel.
Bourbon bell, Waalsdorpervlakte.

Duin- en strandwandeling

Verbaas je over de ruimte en stilte tijdens een wandeling over het strand en door de duinen. Vanuit Scheveningen wandel je eerst richting de Waalsdorpervlakte, waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen zijn gefusilleerd en wat nu een belangrijke herdenkingsplek is. In Meijendel slinger je je een weg door de duinen richting het strand. De ruimte en weidsheid van het strand geven je het gevoel alleen op de wereld te zijn. Langzaamaan kom je weer in de bewoonde wereld en wandel je langs de strandpaviljoens en de badgasten terug Scheveningen in.

Bekijk de route

Kroegloper Katwijk – Scheveningen

Heb je zin in een stevige wandeling? Tussen Katwijk en Scheveningen ligt niet alleen een prachtig strand, maar ook een heel mooi duingebied. Hier kun over een wandelroute pakken van ruim 20 kilometer, met veel bospaadjes, mul zand op het strand, schelpenpaadjes door de duinen en veel verschillende uitzichten. En het mooiste: je komt nauwelijks verkeer tegen als je op weg bent en je eindigt je wandeling in Scheveningen bij Brouwcafé De Hofnar.

Bekijk de route
schelpen of het strand.
(Foto: © Macushla63, Flickr)

Maak kennis met stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen maakt deel uit van de stad Den Haag. Deze wandeling van zeven kilometer houd je uit de buurt van het drukke strand en de boulevard, maar laat je kennismaken met het statige deel van dit stadsdeel. Tijdens deze wandeling zie je veel groen, villa’s in allerlei stijlen, een park in de ruim opgezette Engelse landschapsstijl, kleine hofjes en zul je verrassend veel moeten klimmen en dalen.

Bekijk de route

Bereikbaarheid

Het kan in Scheveningen erg druk zijn, vooral als het mooi weer is. De bereikbaarheid met de auto is dan ook niet optimaal en parkeren op straat kost je door een proef van de gemeente het vaste dagtarief van € 50,-. Of je nu 10 minuten of een hele dag parkeert. Parkeer daarom alleen in de parkeergarages voor de reguliere tarieven.

Gelukkig is Scheveningen goed bereikbaar met het openbaar vervoer. En vanaf het CS Den Haag kun je met de bus of metro gemakkelijk bij de startpunten van de wandelingen komen. Voor de wandeling vanuit Katwijk kun je vanaf CS Leiden met de bus naar het beginpunt reizen.