Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandeltips in het Twents Reggedal

Ten oosten van de Sallandse Heuvelrug ligt het Reggedal. Het dal strekt zich uit van Ommen tot aan Diepenheim op de grens van Twente en de Sallandse Heuvelrug. Een groot en afwisselend gebied dat garant staat voor uren wandelplezier. Wandel.nl zet de mooiste wandeltips voor je op een rijtje.

het groene landschap van het Reggedal in Twente vanuit de lucht.
(Foto: © Shutterstock)

Het stroomdal van de Regge is gevormd aan het einde van de laatste ijstijd, toen het landijs begon te smelten. Het smeltwater zocht een weg en vormde de voorloper van het riviertje de Regge. Van origine is de Regge een meanderende stroom, maar door menselijk ingrijpen is de stroom door de eeuwen heen drastisch veranderd. Echter, met de herinrichting van het Reggedal wordt de natuur in ere hersteld. Niet alleen belangrijk voor de flora en fauna, maar ook om de klimaatveranderingen op te kunnen vangen. Het Reggedal is een uitnodigend gebied voor een mooie wandeling.

Streekpad Reggepad (76 km of losse etappes)

Het Reggepad volgt de loop van de Regge tussen Diepenheim en Ommen en laat je al het moois van het dal zien. Uitgestrekte velden, statige landerijen en nieuwe natuur wisselen elkaar af. Onderweg doe je idyllische plekjes aan die je uitnodigen voor een momentje van rust op een terrasje. Op het Reggepad heb je de tijd om te onthaasten en te genieten van de natuur en gastvrijheid.

Overnachten kan in één van de vele accommodaties die je onderweg tegenkomt.
Dit Streekpad van 76 kilometer is verdeeld over vier etappes. Een wandelgids is verkrijgbaar via de VVV’s in Twente of online.

Meer informatie over de route
de rivier de Regge in Twente met geel gras en de lucht die spiegelt in het water.
De Regge. (Foto: © Shutterstock)

Hellendoornse Berg en het Reggedal (10,6 km)

Vanuit Hellendoorn is het prachtig wandelen en deze afwisselende wandeling laat je kennismaken met prachtige tegenstellingen. Je voelt je kuiten als je de steile paden van de Hellendoornse Berg, door het dichte bos, beklimt, terwijl langs de meanderende Regge de vergezichten over de bloemrijke weilanden je zullen doen verbazen. Vergeet niet om je in Hellendoorn onder te dompelen in de gezelligheid van dit dorp. En heb je de tijd? Dan mag een bezoekje aan het Smederij Museum ook niet ontbreken. De wandeling Hellendoornse Berg en het Reggedal is 10,6 kilometer.

Meer informatie over de route

Wandelroute Enter (7 km)

Deze wandeling van zeven kilometer voert je ten noorden van Enter over de onverharde paden langs de Regge. Even voelt het alsof je niet meer in Nederland bent.

Enter was vroeger een schippers- en zompendorp. Een zomp is een platbodemschip, dat zeer geschikt is om mee te zeilen of getrokken te worden door ondiep water. Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw nam de zomp de functie van paard en wagen over. Dit scheepje had een grotere laadcapaciteit en Enter was de plek waar de zompen gebouwd werden. Zompen werden met name in het oosten en noorden van het land gebruikt voor het verschepen van handelswaar.

Vanaf de Waarf is het mogelijk een tochtje te maken in een originele zomp, maar je kunt er ook genieten van een kopje koffie en een bezoekje brengen aan de expositie over de Regge.

Meer informatie over de route
zomp op het water van de rivier de Regge, in het groene landschap met gras en bomen.
Een zomp. (Foto: © Joeke Pieters, Flickr)
kasteel Eerde in Twente met een brug en water van de rivier.
Kasteel Eerde. (Foto: © Shutterstock)

Wandelen langs Regge en Archemerberg (12 km)

Hoe gevarieerd wil je het hebben? Vanaf het startpunt van deze wandelroute, loop je langs de Regge en heb je in de verte zicht op kasteel Eerde en huis Archem aan de overkant. Wanneer je de Regge bent overgestoken, verandert het landschap. Het boerenlandschap voert je naar de heide van de Archemerberg, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Tijdens deze wandeling kun je flink wat hoogtemeters verwachten! Wandeling langs de Regge en Archemerberg is 12 kilometer lang.

Meer informatie over de route

Wandelroute Velderberg (7,6 km)

Nabij Hancate ontdek je de nieuwe natuur van de Regge. Waterschap Regge en Dinkel is hier in 2005 begonnen met het herstellen van de oude rivierbeddingen van de Regge. De oude situatie van het meanderend riviertje is zo veel mogelijk terug gebracht. Dit heeft er toe geleid dat ook de bever zich hier weer thuis voelt.
Deze wandeling start bij de stuw van Hancate. Een bijzonder plekje van de Regge, want via een duiker gaat de Regge hier onder het Overijssels Kanaal door. De vistrap geeft vissen de kans om de paaigronden te bereiken. Wandelroute Velderberg is 7,6 kilometer.

Meer informatie over de route
gras, bomen en het water van de rivier in het Reggedal
De Regge. (Foto: © Shutterstock)