Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op Oorlogspad door Gelderland

Acht decennia geleden werd Gelderland bevrijd van de Duitse bezetting, nu is het tijd om het te herbeleven. Samir Hassan neemt je mee op Oorlogspad door verschillende plaatsen in Gelderland. Belangrijke gebeurtenissen zoals Operatie Market Garden, de Slag om Arnhem en het Rijnlandoffensief tekenen het verleden van de provincie. Er zijn nog zo veel meer verhalen die vertelt moeten worden. Trek je wandelschoenen aan, scan de QR code en ga op Oorlogspad!

Oorlogspad (1)

Het concept: Zeven podwalks

Wanneer je op Oorlogspad gaat door Gelderland, wandel je terug naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Stap in de voetsporen van onze bevrijders, verzetsmensen, vervolgden, vluchtelingen en de Duitse bezetter. Elke bestemming heeft een ander waargebeurd verhaal. Volg je interactieve wandelroute in Aalten, Apeldoorn, Groesbeek, Oosterbeek, Nijmegen, Tiel én Wageningen. Onderweg luister je naar bijzondere en aangrijpende verhalen, bekijk je vondsten uit die tijd en voer je verschillende meeslepende opdrachten uit.

Eén oorlog, zoveel verhalen. Stap in onze voetsporen.
Oorlogspad (2)

#1 Op Oorlogspad in Aalten

Tijdens de oorlog wordt in Aalten onderdak geboden aan veel onderduikers. Op dit Oorlogspad volg je de redding van een Joods baby’tje, de heldendaden van dokter Der Weduwen en verzetsman Jan Wikkerink en je maakt kennis met Jennie Kempink. Zij woont in een huis waar de Duitse bezetter in de woonkamer kantoor houdt terwijl er op de zolder onderduikers verstopt zitten.

#2 Op Oorlogspad in Apeldoorn

Het Apeldoornsche Bosch is een zorginstelling waar Joodse psychiatrische patiënten behandeld worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besluit de Duitse bezetter om het terrein en de gebouwen in te nemen. Patiënten en personeel worden genadeloos en hardhandig afgevoerd. Op dit Oorlogspad maak je kennis met Claartje, een jonge Joodse verpleegster.

Oorlogspad (3)
Oorlogspad (4)

#3 Op Oorlogspad in Groesbeek

Operatie Veritable, onderdeel van het Rijnlandoffensief, is de boeken ingegaan als een van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Op dit Oorlogspad volg je de gebeurtenissen van Canadese soldaten in actie, een soldaat van de Duitse luchtmacht en een vluchtende inwoonster uit Nijmegen. Deze stevige wandeling voert langs de frontlinie in februari 1945. Je loopt langs de verzamelterreinen, de boom van Horrock’s en het Canadian War Cemetery en Memorial.

#4 Op Oorlogspad in Oosterbeek

Ga mee terug naar september 1944, wanneer Operatie Market Garden in volle gang is. De Britse soldaten komen aan in Oosterbeek, maar kunnen het gevecht niet winnen. Dit resulteert in vijf helse dagen en nachten vechten tegen de Duitsers. De Oosterbeekse bevolking kan ook geen kant meer op. Luister naar de verhalen van majoor Lonsdale, Kate ter Horst en Marion Gerritsen.

Oorlogspad (6)
Oorlogspad (5)

#5 Op Oorlogspad in Nijmegen

De stad Nijmegen speelde een doorslaggevende rol in operatie Market Garden met de Slag om Nijmegen. Vlucht samen met zuster Josepha Geeve naar de schuilkelder en luister naar het verhaal over de spectaculaire ontsnapping van Karl-Heinz Euling. Ook maak je kennis met generaal James Gavin en de Amerikanen die de Waal oversteken terwijl Duitse soldaten met mitrailleurs en mortieren op hen schieten.

#6 Op Oorlogspad in Tiel

Wanneer operatie Market Garden mislukt, ligt Tiel opeens in de frontlinie. De winter van 1944 laat diepe littekens achter in de stad, door de hevige gevechten tussen de bezetters en de geallieerden. De sporen van verwoesting en wederopbouw zijn nog altijd zichtbaar. Op dit Oorlogspad wandel je door het Tiel van net ná de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogspad (7)
Oorlogspad (8)

#7 Op Oorlogspad in Wageningen

Wageningen is de stad van de bevrijding! Samir neemt je mee op Oorlogspad door deze stad, en vertelt je waarom Wageningen precies de stad der bevrijding is. Tijdens deze rondwandeling ga je terug naar de tijd van de voedseltransporten, evacuaties en natuurlijk de ondertekening van de voorwaarden tot capitulatie. De betekenis van 5 Mei begon hier en Hotel De Wereld werd hét symbool van de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Oorlogspad

Daar gebeurd, waargebeurd.

Ga mee op Oorlogspad dwars door Gelderland en ontdek waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Stap in de voetsporen van onze bevrijders, verzetsmensen, vervolgden, vluchtelingen en de Duitse bezetter!

Tijdens de routes beleef je de geschiedenis door video's, persoonlijke nagespeelde verhalen, en ontdek je vondsten via augmented reality!

Klik hier om de routes te beleven