Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Natuurommetje De Onlanden

Gebied / Regio
De Onlanden
Karakteristiek
Natuur
Afstand
6.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Houd jij van gevarieerde wandelgebieden met waterpartijen, vogels, grassoorten en koeien? Dan is deze route in de Onlanden – in het noorden van Drenthe en op een steenworp afstand van Groningen – een absolute aanrader voor jou.

Startpunt
Naam
De Onlanderij
Straat
Madijk 1
Postcode
9766 TZ
Plaats
Eelderwolde
water en gras en een blauwe lucht.

Tekst & foto's: Trenke Riksten

Al wandelend zul je je erover verwonderen hoe anders de omgeving er telkens uitziet, met legio waterpartijen, grassoorten, gele en paarse begroeiing, boompjes en weilanden. Er is één constante factor: ontzettend veel vogels!

Kenmerken

  • Waterpartijen, vogels, grassoorten, koeien
  • Niet gemarkeerd
  • Gratis parkeren

Heel veel vogels

Onder meer standaard watervogels zoals zwanen, meeuwen, meerkoeten, eenden en ganzen, maar ook lepelaars. Toen wij er wandelden, vloog er zelfs een lepelaar over ons heen! In het riet zitten veel kleine vogeltjes. Wij konden een rietgors en putter op de foto zetten! Verder kom je meermaals Schotse Hooglanders tegen, en aan het eind oer-Hollandse zwart-witte koeien. Als je geluk hebt, tref je een ree of vos.

een putter in een nest.
Putter.
vogels op het water
Watervogels in De Onlanden.

De Hoogzit

Vrij snel nadat je aan de route begonnen bent, kun je links een paadje volgen naar de Hoogzit. Dit blijkt een houten, steile trap naar een 'stoel' die genoeg plaats biedt aan een gezin. Hij is een meter of drie hoog en biedt een prachtig uitzicht. Een volgende keer nemen wij zeker een verrekijker mee!

wandelaar zit op een gyrap in de natuur.
De Hoogzit.
drie lepelaars op een poot.
Lepelaars.

Genieten van het uitzicht

Halverwege de wandeling kun je nog een ommetje maken naar de uitkijktoren. Wij hadden er geen puf meer voor, maar hij is 26 meter hoog, dus je zult er een nog spectaculairder uitzicht hebben dan vanaf de Hoogzit!

'Het begin is het mooist'

Wij vonden het eerste deel van route het mooist. In het midden zie je minder waterpartijen, meer weilanden en in de verte gebouwen. Het laatste deel wordt weer mooier. Als je weinig tijd hebt of niet zo mobiel bent, kun je er dus ook prima alleen het begin lopen.

water, gras en een wit bruggetje.
schotse hooglanders in het gras

Praktische informatie:

  • Dit is een route van Roots. Je kunt de route hier downloaden. Maar hij is heel simpel: je begint links van de Onlanderij en gaat dan driemaal links.

  • Het begint met een verharde weg met steentjes, maar daar ligt ook een geasfalteerd fietspad naast waar je kunt wandelen. Daarna is de weg geasfalteerd. Het laatste stuk is een pad over gras en modder. Daar kun je dus niet meer met een rolstoel terecht.

  • Halverwege kom je een bankje tegen. Daarna staan er nog twee.

  • Bij het start- en eindpunt kun terecht bij De Onlanderij voor drinken met een broodje, pannenkoek of maaltijd. Het gaat om zelfgemaakte, biologische producten. Dit is ook de enige plek voor toiletbezoek. Verder loop je door een open gebied.

  • De route is niet geheel toegankelijk met een rolstoel. Het eerste gedeelte van de route wel.