Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelingen in Nationaal Park Hollandse Duinen

Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Toch krijgt de natuur hier de ruimte. Nationaal Park Hollandse Duinen strekt zich uit langs de Nederlandse kust en biedt een grote verscheidenheid aan wandelmogelijkheden. Wandel je met ons mee?

zandstrand en duingras met de zee op de horizon.
(Foto's: © Shutterstock)

Met een oppervlakte van 200 km2 beslaat Nationaal Park Hollandse Duinen de Zuidhollandse kuststrook van Hoek van Holland noordwaarts tot Langevelderslag bij Noordwijk. Een park van 43 kilometer lengte en tot 8,5 kilometer breed, bestaande uit het strand langs de Noordzee, strandwallen, duinen, landgoederen en zeedorpen. Het park bestaat uit meerdere Natura 2000-gebieden, zoals de Van Dixhoorndriehoek, Vinetaduin, het Spanjaardsduin en Solleveld & Kapittelduinen.

Jong Nationaal Park

Het park is nog vrij jong. In 2016 hebben veertig organisaties hun samenwerking toegezegd. Het bijzondere van dit gebied is dat het een Nationaal Park in nieuwe stijl is. Dat wil zeggen dat het park meer is dan alleen natuur. De unieke ligging in het drukste gebied van Nederland, de waardevolle natuur en de ligging van dorpen en steden maakt deze mix typisch ‘Hollands’. De wisselwerking tussen mensen en natuur is hier duidelijk zichtbaar in de resultaten van onze eeuwenlange strijd tegen en verbondenheid met het water. Een gebied dat meer dan de moeite waard is voor een mooie wandeling! Al mag je, vanwege de kwetsbaarheid van bepaalde gebieden, niet overal komen.

Van Dixhoorndriehoek

De Van Dixhoorndriehoek ligt tussen de oude boulevard en het strand van Hoek van Holland. Dit jonge duingebied met stuifduinen, vochtige valleien en vele duindoornstruiken is een prachtig struingebied voor de wandelaar. Hier heeft de wind vrij spel op het zand, waardoor het gebied er ieder seizoen weer anders uitziet.
Liever niet struinen? Volg dan deze route van 3,5 kilometer.

Bekijk de route
zandpad in de duinen aan zee bij Hoek van Holland.
Hoek van Holland.

Staelduinse Bos

Van Germanen die hier aan een immens moeras woonden, land ontginnende monniken tot aan adel die de rust van hun privédomeinen opzocht. Het Staelduinse Bos kent een rijke geschiedenis met de Tweede Wereldoorlog als dieptepunt. De betonnen bunkers en manschapsverblijven herinneren nog aan de tijd dat de bezetter de Nederlandse kustlijn bewaakte. Je kunt het Staelduinse bos via meerdere wandelingen ontdekken:

gras en zandstrand aan zee met een blauwe lucht.
Meijendel.

Meijendel

Ten noorden van Den Haag en Scheveningen ligt het uitgestrekte duingebied Meijendel. Hier kun je urenlang rondwandelen en denken dat je in niemandsland bent. Toch kent dit gebied een rijke geschiedenis, waarvan de recentere sporen nog zichtbaar zijn in het landschap. De restanten van een boerderij getuigen van een mislukte poging om het gebied geschikt te maken voor landbouw. De watertoren en infiltratieplassen onderschrijven het belang van het gebied voor de waterwinning voor meer dan een miljoen Nederlanders. Een moment van bezinning is het monument op de Waalsdorpervlakte, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen geëxecuteerd zijn en wat nu één van de belangrijkste herdenkingsplaatsen van het land is.

Wandeltip: de hoofdroute van Rondje Meijendel is 15,5 kilometer en voert je langs deze plaatsen. De route is in te korten tot 6 kilometer.

Bekijk de route

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst

Het prachtige landgoed Nieuw Leeuwenhorst ligt ingesloten tussen de bollenvelden en een strandwal nabij Noordwijkerhout. Hier ga je terug in de tijd. Terwijl je over de statige lanen wandelt, langs de Spiegelvijver en de uitzichtheuvel, is het niet moeilijk voor te stellen hoe de welgestelden hier in de 19e eeuw flaneerden.

Ooit stond hier een abdij, maar deze werd in de Tachtigjarige Oorlog vernietigd. In de eeuwen die volgden ontstonden hier buitenplaatsen van de rijke stedelingen, die zo nu en dan de stinkende stad ontvluchtten. In de Tweede Wereldoorlog bleef dit gebied ook niet onaangetast. De Duitsers kapten een deel van het parkbos voor de aanleg van de Atlantikwall en het landhuis werd gesloopt. De grote waterpartij is ook een overblijfsel uit die tijd: het was een tankgracht.

Er is hard gewerkt om de cultuurhistorische waarde en het romantische karakter van rond 1880 terug te brengen in  het landschap. Niet alleen fijn voor de bezoeker, maar ook voor de natuur. Er is een grote diversiteit aan flora en fauna. Met een beetje geluk kun je zelfs ijsvogels spotten.

Wandeltip: Volg het Konijnenpad van 2 kilometer over het landgoed.

Bekijk de route
landhuis met grasveld en bomen aan het water.
Nieuw Leeuwenhorst. (Foto: © Photodigitaal.nl, Shutterstock)
zandduinen met een beetje gras tegen een blauwe lucht.
Meijendel.

Duingebied De Blink/Waterleidingduinen

De Blink is een duingebied net boven Noordwijkerhout en alleen tijdens excursies toegankelijk. Hier wisselen diepe stuifkuilen en zandduinen elkaar af. Een stukje Nederlandse woestijn, waar de temperatuurverschillen in de zomer enorm kunnen zijn. Van snikheet gedurende de dag tot koud in de nacht. De ideale habitat voor de zandhagedis. De wandelroute van 8 kilometer die om het duingebied heen gaat, laat je genieten van de schoonheid van het gebied, het strand van Noordwijkerhout en het zuidelijke deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Bekijk de route