Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Munitiepark

Gebied / Regio
Park Vliegbasis Soesterberg
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
5km
Soort wandeling
Rondwandeling
 • Niet rolstoeltoegankelijk
 • Huisdieren niet toegestaan

Deze wandeling combineert prachtige natuur met geschiedenis. Luister tijdens het wandelen naar de fluitende vogels, terwijl je tussen de bomen door de oude bunkers ziet staan en boven je het gesuis van de zweefvliegtuigen hoort. Begin of sluit je wandeling af met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum.

Startpunt
Naam
Nationaal Militair Museum
Straat
Verlengde Paltzerweg 1
Postcode
3768 MX
Plaats
Soest
Karrensporen over Park Vliegbasis Soesterberg
Karrensporen over Park Vliegbasis Soesterberg

Kenmerken

 • Bosrijk
 • Gemarkeerd (rode bordjes)
 • Oude bunkers
 • Cultuur-historisch

Tekst & foto’s: Lydia Bax

Het museum achter je latend, klim je een stukje omhoog naar het bos. Als je achterom kijkt, zie je het uitgestrekte gebied waar vroeger de landingsbanen waren, en waar nu nog zweefvliegtuigen met een lier omhoog worden getrokken. Je draait je weer om en duikt het bos in. Via rustige bospaden en zanderige wegen maak je een rondje langs de oude munitiebunkers en de blusvijvers. Zo nu en dan kom je langs een bomkrater, waar je met je neus op het feit wordt gedrukt dat het hier niet altijd zo stil was. Gelukkig hoor je nu slechts de vogels fluiten.

Park Vliegbasis Soesterberg

Tijdens de twee wereldoorlogen was deze plek een druk militair vliegveld, dat regelmatig gebombardeerd werd. Sinds 2014 is het een plek voor natuurliefhebbers. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. In de zomer broedt de veldleeuwerik in de velden langs de start- en landingsbaan, en in de scheuren in het asfalt nemen verschillende soorten planten de ruimte weer in.

Munitiebunkers
De oude Munitiebunkers
Vlonderpad Park Vliegbasis Soesterberg
Volg de bordjes Belvedere om bij het vlonderpad te komen

Het Nationaal Militair Museum

In het museum bij het start- en eindpunt van de wandeling leer je meer over de geschiedenis van deze plek. Bekijk de vliegtuigen van dichtbij, leer meer over de Nederlandse krijgsmacht en lees de persoonlijke verhalen van militairen. Ook buiten is er genoeg te doen: volg de bordjes Belvedere voor de speeltuin en beklim de uitkijktoren. Volg je deze bordjes dan kom je ook langs een prachtig vlonderpad, altijd leuk! 

Meer informatie

 • Deze route is gemarkeerd met rode bordjes van het Utrechts Landschap.
 • Nabij park Vliegbasis Soesterberg vind je ook wandelroute De Paltz, zeker een aanrader om ook eens te lopen. Of knoop beide wandelingen aan elkaar. 
 • Horecatip: in het museum vind je een espressobar en restaurant.
 • Bezoek het museum om nog meer te weten te komen over de omgeving van deze wandelroute.
 • Honden zijn op Park Vliegbasis Soesterberg niet toegestaan.
 • Volg de bordjes Belvedère om een leuke speeltuin te bezoeken en om een uitkijktoren te beklimmen. Volg je de bordjes dan kom je ook een mooi vlonderpad tegen. 

De route wordt aangeboden door Utrechts Landschap. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.

Lees meer over Wandelroute Munitiepark
Informatiebord Park Vliegbasis Soesterberg
Informatiebord Park Vliegbasis Soesterberg

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.