Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Mooie wandelroutes over dijken

Uitzicht over het water, de wind, vogels. Wandel.nl heeft acht wandelroutes over dijken voor je uitgezocht, waar je kunt genieten van het weidse uitzicht.

Dijken

Langs rivieren, meren of de ruige zee. Dijken zijn Nederlands trots en beschermen ons tegen het water. Robuuste stenen dijken, zomerdijken, groene dijken en bloemendijken, ze zijn er allemaal. En stuk voor stuk zijn ze heerlijk om overheen te wandelen en te genieten van het uitzicht.

Langs hagen en over dijken (Gelderland, Voorst)

Deze wandeling van 11 kilometer voert afwisselend door een gesloten landschap van weilanden, bossen en hagen en door de open IJselvallei. Wandelend over de unieke bomendijk geniet je van de kronkelende IJssel en de Voorster Beek. Onderweg passeer je buurtschap Gietelo. De naam maakt meteen duidelijk dat het om een nat gebied gaat, Gietelo betekent letterlijk moerasbos. Ondanks de vele sloten is het nog steeds een nat terrein. Goede wandelschoenen worden aangeraden! De route start bij het Dorpshuis in Voorst en is te lopen via een routebeschrijving of GPX-bestand.

Meer informatie
IJsselvalei wandelroute
IJselvallei (afbeelding: Sjaak Kempe)
Sloot langs Bloemendijk

Over de bloemdijk (Zeeland, Goes)

In 4,5 kilometer wandel je over de bloemendijk van Zuid-Beveland. Deze rondwandeling laat je een wirwar van dijken, poelen en kreekresten zien. Ze getuigen van een langdurige strijd tegen het water. Onderweg kom je overgebleven stukjes oudland en heggenland tegen. De route voert door een gebied met een grote natuurwaarde. Vanwege de rust en hoogteverschillen is er een grote variatie aan planten en dieren te vinden. De route start bij het informatiecentrum naast Kamerse Kooi, hier kun je ook parkeren. De route is gemarkeerd, op het startpunt vind je een informatiebord van Natuurmonumenten.

Meer informatie

Waterkeringpad (Noord-Holland)

Het Waterkeringpad is een wandelroute tussen Amsterdam Centraal Station en Huizen. Je loopt over de dijken die Nederland vroeger beschermden tegen de Zuiderzee. De route loopt vanaf Amsterdam via IJburg, Muiden en Naarden naar Huizen en is in totaal 35 kilometer lang. Omdat niet elke wandelaar in één keer 35 kilometer kan lopen, is de route opgedeeld in vier etappes. Via de ‘Beleef Routes App’ kan je de route op je telefoon downloaden. Onderweg ontvang je geluidsfragmenten over de dijken, gemalen en andere monumenten. Maar je kunt de route ook lopen via een wandelkaart.

Waterkeringpad
Waterkeringpad (Afbeelding: Thijs B)
Dijkhuis aan de Linge
Dijkhuis aan de linge nabij Leerdam (afbeelding: Frans Berkelaar)

Parels langs de Linge (Utrecht, Leerdam)

Genieten van de mooiste dijkhuizen en na elke bocht een nieuw uitzicht? Dat kan tijdens de wandeling langs de slingerende Linge van 12 kilometer. Met zijn 108 kilometer is de Linge de langste, geheel Nederlandse rivier. Hij ontspringt bij het Betuwse Doornenburg om bij Gorinchem in de Merwede uit te monden. Onderweg passeer je mooie boomgaarden, horeca en Fort Asperen met zijn middeleeuwse muren en waterpoort uit de 10e eeuw. De route start aan de Stationsweg in Leerdam en is te lopen via een routebeschrijving op GPX-bestand.

Meer informatie

Engelenburgerpad (Gelderland, Herwijnen)

Langs dijkdorp Herwijnen, waar ooit vier kastelen stonden, loopt het Klompenpad Engelenburgerpad van 10 kilometer. Ontdek het mooie buitengebied en wandel over de oude en nieuwe dijk, dwars door een boomgaard en de uiterwaarden. Luister onderweg goed, je hoort in het voorjaar gegarandeerd het geklepper van de vele ooievaars in het gebied. En laat je verrassen door de historische dorpskern met monumentale panden. De route start bij Bakkerij Bakker en is gemakkelijk te lopen via de blauwe markering in de vorm van een klomp. Ben je na 10 kilometer niet uitgewandeld? Je kunt het pad goed combineren met het Jordenpad.

Meer informatie
Dijk Engelenburgerpad
Engelenburgerpad (afbeelding: Peter Jaspers)
Laarzenpad bij Vreugderijkerwaard
Vogels in Vreugderijkerwaard (afbeelding: Irene Lodder)

Laarzenpad Vreugderijkerwaard (Overijssel, Zwolle)

Struin door de uiterwaarden en wandel over de dijk langs de IJssel tijdens het Laarzenpad Vreugderijkerwaard van 5,6 kilometer. Geniet van het typische Nederlandse rivierenlandschap. Vanuit de vogelkijkhut spot je vogels zoals de lepelaar, kluut, casarca, visdief en grote zilverreiger. En met geluk kan je hier zelfs de visarend tegenkomen. Vergeet dus niet je verrekijker! De route start bij Biologische schapenhouderij De Vreugdehoeve en is gemarkeerd met blauwe en gele paaltjes.

Meer informatie

Groot Frieslandpad etappe 8 (Friesland, Stavoren)

Een flinke wandelroute van 16,5 kilometer die start in de oudste stad van Friesland bij het Vrouwtje van Stavoren en eindigt in Workum. Stavoren, één van de Friese Elfsteden, is aan drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Over de dijk met een prachtig weids uitzicht loop je naar Hindeloopen, met kapiteinshuizen en het leugenbankje aan de haven. Mocht 16 kilometer te veel voor je zijn, dan kan je ervoor kiezen om in Hindeloopen met de trein terug te reizen naar Stavoren. De route is te lopen via een routebeschrijving, kaart of GPX-bestand

Meer informatie
Uitzicht vanaf dijk Stavoren
Uitzicht vanaf dijk Stavoren (afbeelding: Gertjan van Noord)
Wandelroute Westpolder Kwelder
Westerpolder (afbeelding: Gertjan van Noord)

Wandelroute Westpolder Kwelder (Groningen, Hornhuizen)

Door de Westpolder in de provincie Groningen loopt deze korte rondwandeling van 3,5 kilometer. De route voert over kwelders van verschillende eigenaren. Tijdens de wandeling worden de kwelders verbonden door nieuw aangelegde bruggen. Even later klim je de dijk op waar je uitkijkt op de Westpolder (aan je linkerhand) en de Julianapolder (aan je rechterhand). Het gebied is rijk aan watervogels, dus vergeet je verrekijker niet! De wandelroute start aan de Kustweg in de Westpolder nabij Hornhuizen.

Meer informatie