Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Merels zien tijdens je wandeling: tips

De merel is misschien wel de bekendste vogel van ons land. Grote kans dus dat je merels ziet tijdens je wandeling. In het Jaar van de Merel vertellen we je meer over deze vogelsoort en geven we je tips om deze vogels makkelijker te zien tijdens je wandeling.

Een merel

Misschien is het je een paar jaar geleden opgevallen dat de merel veel minder vaak te zien was. Een virus was waarschijnlijk de oorzaak van een sterke teruggang van het aantal merels. Inmiddels gaat het gelukkig weer beter met de vogels en kun je ze weer volop zien.

Waar komen merels voor?

Eigenlijk komen merels overal in Nederland voor. Je ziet ze in stedelijke gebieden en in tuinen, maar ook in bossen. Dit was niet altijd het geval, want heel vroeger was de merel een schuwe vogel die alleen in bossen voorkwam. In de loop der tijd zijn ze zich steeds beter aan mensen gaan aanpassen. Hierdoor zijn ze minder schuw geworden en leven ze in onze nabije omgeving.

Een merel (vrouwtje)
Een merel (vrouwtje)
Een merel (mannetje)
Een merel (mannetje)

Stadsmerels en bosmerels

Bij merels is het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke vogels goed te zien. Mannetjes zijn helemaal zwart en hebben een gele snavel. Vrouwtjes zijn meer bruin gespikkeld en hebben een minder fel gekleurde snavel. Maar er zijn meer verschillen tussen merels. Uit onderzoeken is gebleken dat merels die in het bos leven verschillen van merels die in stedelijke gebieden voorkomen. Zo zouden stadsmerels harder zingen om boven het drukke verkeer uit te komen. Ook zingen ze eerder in het voorjaar, omdat er in stedelijke gebieden meer licht is. En ze zouden wat zwaarder zijn dan hun ‘soortgenoten’ in het bos. Als je zowel in het bos als door je eigen woonwijk wandelt, moet je dus maar eens opletten of je het verschil in volume van het zingen van merels kunt horen.

Merels zien tijdens je wandeling

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit waar je gaat wandelen als je merels wilt zien. Je kunt ze vooral zien in groene buitenwijken en in bossen met veel begroeiing. De meeste broedparen (hier zijn er in Nederland ongeveer 900.000 van) komen voor aan de rand van de Veluwe en op de Utrechtse Heuvelrug. In landschappen zonder bomen of struiken zul je ze minder snel zien, omdat ze daar niet goed kunnen broeden.

Het beste moment van de dag om merels te zien is in de vroege ochtend of avond tegen de tijd dat het donker begint te worden. Hoor je dan in de top van een boom of hoog op een dak het gezang van een merel, dan weet je dat de lente in aantocht is! Maak de komende periode dus dagelijks in de ochtend of avond een wandeling door je eigen omgeving om aan het eerste merelgezang te kunnen horen of het al voorjaar wordt.

Het Jaar van de Merel

Het jaar 2022 is uitgeroepen tot Het Jaar van de Merel. Op deze site lees je meer over het Jaar van de Merel en kun je onderzoekers helpen door deze vogels in je tuin te tellen. 

Een nestje jonge merels
Een nestje jonge merels