Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Lowlands voor wandelaars

Eén van de grootste festivals strijkt ieder jaar neer op het terrein van Walibi Flevo in Biddinghuizen. A Campingflight to Lowlands Paradise vindt plaats van 18 tot en met 20 augustus en trekt jaarlijks zo’n 65.000 bezoekers. Ben je een verstokte festivalganger die even de rust op wil zoeken, of wil je op een ander moment de omgeving van Biddinghuizen verkennen? Dat kan met deze wandeltips.

vrouw wandelt op een bospad.

Beversporen spotten

Op een steenworp afstand van Biddinghuizen ligt het Harderbos. Je kunt je bijna niet voorstellen dat je over de bodem van de voormalige Zuiderzee loopt, als je door dit oerbos dwaalt. Het bos is in eerste instantie aangeplant voor houtproductie en later recreatie. Nu mag de natuur zijn gang gaan. Dood hout blijft liggen en het bos krijgt steeds meer het karakter van een oerbos. Een plek waar de bever zich prima thuis voelt. Sinds de eeuwwisseling is de bever hier een vaste bewoner. Overal kun je langs het water hun sporen zien: burchten, afgeknaagde wilgen en essen en typische ‘beverglijbaantjes’, modderige pekken waar de dieren het water in- en uitkomen. Je zult ze waarschijnlijk niet gaan zien tijdens je wandeling, want de bever is een echt nachtdier.

Wandeltip: in het Harderbos zijn twee wandelingen uitgezet: de Beverroute van 8,5 kilometer en de Korte beverroute van 4,8 kilometer.

markering van paden voor wandelaars.
Beverroute in het Harderbos. (Foto's: © Shutterstock)

Spijkvijver: een gevarieerde relaxplek

De vruchtbare grond van de Zuiderzee is een goede voedingsbodem voor een variëteit aan vegetatie. Van graslanden tot restanten van een oud dennenbos en duinlandschap, waar de duindoorn groeit. Boswachterij Spijk-Bremerberg heeft dan ook de meest afwisselende natuur van Flevoland. Midden in het Spijkbos ligt de Spijkvijver. Met haar witte zandstrand een heerlijke plek om te picknicken of te zwemmen.

Wandeltip: de Steltloperroute van 7,5 kilometer.

Het Harderbos aan het water.
Harderbos.

Ommetje door de polder

Wandel vanuit Biddinghuizen een ommetje en verbaas je over de veelzijdigheid van de natuur om het polderdorp heen. Langs de Hoge vaart, in het bos en rondom het eiland zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Vanaf de uitkijkheuvel kun je de rijke flora en fauna van dichtbij bewonderen. De paden slingeren verder door het bos om uit te komen in het weidse polderlandschap.

Wandeltip: Het Biddingringpad telt 8 kilometer en twee korte routes van 2 en 4 kilometer. Het is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen vrijwilligers, lokale verenigingen en bedrijven.

een bospad
Bospad rondom Biddinghuizen.

Natte voeten

Deze korte wandeling laat je heerlijk door het bos struinen. Niet voor niets heet dit pad het laarzenpad. Vergeet je ze aan te doen? Dan kun je rekenen op natte voeten, maar misschien is dat juist wel lekker verfrissend op een warme zomerdag. Een leuke en afwisselende ontdekkingstocht om bijvoorbeeld met kinderen te ondernemen.

Wandeltip: het Laarzenpad van 2,2 kilometer.

met laarzen aan door het bos wandelen.
Op je laarzen over het Laarzenpad!