Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Rijnstrangen: Rijnstrangenpad

Gebied / Regio
Gelderland
Karakteristiek
Landgoederen
Afstand
14km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Verken de prachtige landelijke omgeving van Aerdt, Pannerden en Oud-Zevenaar. Maak een wandeling door het ruige rivierlandschap, langs uiterwaarden en rabatten, over dijken, met behulp van twee trekpontjes, voorbij een gemaal en oude verdedigingswerken.

Startpunt
Naam
Restaurant Zaal Thoen en Thans
Straat
Kerkweg 10
Postcode
6905 AW
Plaats
Oud Zevenaar
Klompenpad Rijnstrangen Rijnstrangenpad
Klompenpad Rijnstrangen: Rijnstrangenpad (Foto: © Esther Onderweg)

Vroeger was deze wandeling van Pannerden naar Zevenaar helemaal niet zo vanzelfsprekend. Nu pak je de fiets - of de benenwagen. Maar nog niet zo lang geleden verliep deze reis heel anders. Toen moest je halverwege stoppen en wachten op de veerpont.

Klompenpad Rijnstrangen Rijnstrangenpad Pannerden
Pannerden (Foto: © Klompenpaden)

Pannerden

Al duizend jaar geleden was Pannerden bewoond. Mensen staken de rivier over met een grote roeiboot waar ongeveer twaalf personen tegelijk in pasten. Na verloop van tijd vestigden er zich aan beide oevers meer mensen. Er ontstond meer handel en mensen wilden met paarden en karren de rivier oversteken. Dit leidde tot de komst van een echte veerpont. Een platte boot waar twee karren of auto's op konden, die door de veerman naar de overkant werd getrokken.

Dorus

De veerman woonde in een eenvoudige hut aan de kant van Pannerden. Volgens de overlevering heette een van deze veermannen Dorus. Hij was één met de natuur, zoals te zien was aan zijn door weer en wind verweerde gezicht en handen. Zijn hut was bescheiden, met slechts een houten bed en een potkacheltje in de hoek.

Koperen bel

Dorus stond altijd klaar om mensen over te zetten, zelfs 's nachts en bij slecht weer. Aan de kant van Zevenaar hing een grote koperen bel. Na het luiden van deze bel duurde het even voordat er reactie kwam. Dan verscheen plotseling iemand met een lantaarn buiten. Het werd even stil, tot het geluid van klotsend water tegen de boot te horen was en de boot voor je aanmeerde.

Houten klos

De veerman trok de boot met al zijn lading naar de overkant, gebruikmakend van een houten klos die aan een staalkabel hing. Als je vriendelijk vroeg, mocht je zelfs helpen met het trekken van de boot. Het Berghoofdse veer bleef actief tot 1972.

Klompenpad Rijnstrangen Rijnstrangenpad Zwarte Stern
Zwarte Stern (Foto: © Wellwoods , Getty Images)

Zwarte Stern

In mei en juni, het broedseizoen van de zwarte stern, legt hij zijn nest op twee tot drie eieren. Wanneer de natuurlijke nestplaatsen schaars zijn, zoals in het moerasland van de Rijnstrangen, neemt Staatsbosbeheer het initiatief om kunstmatige nestvlotjes te installeren, vaak met behulp van moerasvegetatie zoals krabbenscheer.

De route verlengen

Het Rijnstrangenpad kan worden gecombineerd met het Babborgapad ( 11 km) en het Pannerdensche Waardpad (12 km). Op de kaart en in het veld zijn overstappunten en -routes aangegeven.

Waterdichte wandelschoenen

Dit Klompenpad is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Bij regen worden waterdichte, hoge wandelschoenen sterk aanbevolen. Vergeet niet dat zelfs op Klompenpaden tijdens of na een hevige (voorjaars- of herfst)storm takken van de bomen kunnen vallen. Wees alert op teken en eikenprocessierupsen gedurende het seizoen.

Klompenpad Rijnstrangen Rijnstrangenpad De Route Verlengen
De route verlengen (Foto: © Ivonne Wierink)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Klompenpad. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met paarse paaltjes
  • Een rustpauze onderweg neem je bij Restaurant Zaal Thoen en Thans, Kerkweg 10, Oud Zevenaar
  • Bij ijs op het water is de route helaas niet begaanbaar, er is geen alternatieve route ivm het trekpontje