Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De zomer start zoet met deze kersenwandelingen

Het is kersentijd! Deze typische Hollandse traktatie heeft maar een korte oogsttijd. Alleen in juni en een deel van juli zijn deze zoete vruchtjes vers van de boom te verkrijgen. En wat is er dan lekkerder om ze in de boomgaard tijdens je wandeling op te snoepen? Wandel met ons deze mooie routes langs de kersen.

vader en zoon plukken kersen uit de boom.
Kersen plukken. (Foto's: © Shutterstock)

Tal van kersenstalletjes op het Kromme Rijnpad (29 km)

De Kromme Rijnstreek staat bekend om de fruitteelt en de kersenteelt in het bijzonder. Hier vind je tal van kersenstalletjes. Laat dit ook nog eens een prachtig wandelgebied zijn! Het Kromme Rijnpad loopt tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede en is 29 kilometer lang. Het maakt niet uit of je in Utrecht of Wijk bij Duurstede start (met de bus pendel je weer terug), een tussenstop bij de Landwinkel in Cothen niet mag ontbreken. Bij de Cherry Inn, waar je aan de weg je kersen kunt proeven en kopen, kun je dwalen door de boomgaard, een terrasje pakken bij de Landwinkel of een bezoekje brengen aan het kersenmuseum.

Bekijk het Kromme Rijnpad
kersenhandel in Cothen.
Cothen. (Foto: © Jan van der Wolf)

's Lands beste kersen op deze etappe van het Betuwepad (16,5 km)

De Betuwe staat wereldwijd bekend om de fruitteelt en Betuwe Flipje. Ook kersen vind je hier in overvloed. Tijdens de 9e etappe (16,5 kilometer) van het Betuwepad van Ommeren naar Rhenen wandel je door het buitengebied van Lienden langs oeverwallen, dijken en oude stroombeddingen. In de Marspolder schijnen de beste kersen te groeien. Zeker even een pauze inlassen dus. In dit artikel op Wandel.nl vind je trouwens meerdere hoogtepunten van het Betuwepad samengevat. Dit mooie streekpad is in totaal 146 km lang.

Bekijk etappe 9 van het Betuwepad

Start bij de kersenboomgaard op Klompenpad Zeegsepad (6 km)

Klompenpaden staan bekend om hun combinatie van natuur en cultuurhistorische waarde. Het zes kilometerlange Klompenpad Zeegsepad voert je door het buitengebied van Ressen door Park Lingezegen. Hier wandel je in alle rust langs eeuwenoude bouwwerken, door weilanden, boomgaarden en over historische paden. 
De wandeling start bij Landwinkel de Woerdt, waar je je voor of (en) na je wandeling te goed kunt doen aan verse kersen en andere lekkernijen. Let op: zondags gesloten.

Lees meer over het Zeegsepad
kratten vol met kersen in de boomgaard.

Langs oude hoogstamboomgaarden op het Teisterbantpad (13 km)

Tussen Zoelen en Kerk-Avezaath ontdek je boomgaarden, stroomruggen, monumentale boerderijen en riviertje De Linge tijdens het wandelen van dit 13 kilometerlange Klompenpad. Regelmatig klim je over een hekje, zoals het een Klompenpad betaamt en op Landgoed Soelen wandel je langs de oude hoogstamboomgaarden van appel en kers. Wijk iets van de route af om op de Retsestraat een bezoekje te brengen aan de Landwinkel. Let op: de route is onlangs gewijzigd. Online is de meest recente route te downloaden.

Bekijk de route

De kersen bij onze zuiderburen in Mazenzele smaken ook goed (5 km)

Ook in België worden goede kersen geteeld. Deze Kersenwandeling van 5 kilometer illustreert het rijke verleden van Mazenzele en het Pajottenland als kersen- en fruitstreek. Het dorp stond vroeger bekend als het ‘witte dorp’, genoemd naar de vele kerselaars (type: Brabander). Door nieuwbouw zijn veel kersenboomgaarden verdwenen, maar met landschapsprojecten krijgen de kersenboomgaarden opnieuw hun plek in het landschap terug.

Bekijk de kersenwandeling
hand vol kersen.

Kersenfeesten

De kersentijd worden in sommige plaatsen groots gevierd met een jaarlijks terugkerend dorpsfestijn. Zo heb je in het Gelderse Gendt het Kersenfeest, een driedaags programma op 23, 24 en 25 juni met een afsluitend feest in de feesttent. Sinds 1960 wordt het feest opgeluisterd met een heuse Kersenkoningin en hofdames. Er is genoeg te beleven, zoals een braderie, muziek, kermisattracties en sportactiviteiten. In Driel in de Overbetuwe vieren ze hun eigen feestje, maar dan van maandag 26 juni tot en met zondag 2 juli. Dit valt samen met de plaatselijke Avond4Daagse. In het eerder genoemde Cothen staat ook weer een feestelijk Kersenfestival op de planning op zaterdag 24 en zondag 25 juni. Ontmoet ook hier de lokale Kersenkoningin en pak bijvoorbeeld de kersentrein door de boomgaard!

Gezonde snack voor wandelaars

Vanaf medio juni zijn kersen volop verkrijgbaar. Dit jaar zijn ze hier en daar wat later, maar ze schijnen ook zoeter te zijn, dankzij het warme weer. Zeker even een bakje halen bij de lokale fruitboer! Kersen zijn een supergezonde snack. Ze bevatten weinig calorieën en zitten bomvol vitamine A, C  en kalium. Dit laatste mineraal helpt om je bloeddruk te verlagen en beschermt tegen hartritmestoornissen. Volgens een onderzoek aan de universiteit van Michigan hebben sporters extra baat bij het eten van kersen. Ze zouden helpen bij het herstel van je spieren!