Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Top-8 wandeling: Historisch ommetje Kwaalburg

Gebied / Regio
Alphen
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
12.6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

De Baronie is gelegen in de groene driehoek van Breda, Tilburg en de Belgische grens. In deze streek wandel je door uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Toerisme de Baronie heeft de 8 mooiste wandelingen geselecteerd zodat jij de beste wandelplekjes kunt ontdekken. Lees meer over route 6: Historisch ommetje Kwaalburg.

Startpunt
Naam
Grand café De Kloostertuin
Straat
Heuvelstraat 3
Postcode
5131 AP
Plaats
Alphen
Historisch ommetje Kwaalburg

In samenwerking met Toerisme de Baronie

De omgeving van Alphen is een waar wandelparadijs. Afwisselend, kleinschalig, bossen, beschut en weids tegelijk. De geschiedenis gaat ver terug, getuige de grafheuvels. Ook de Romeinen passeerden Alphen via hun heerweg van Antwerpen naar Nijmegen, waarvan het traject nog zichtbaar is.

Vanaf het beginpunt loop je het dorp uit, dwars door de velden met een mooi uitzicht op de imposante torenspits van de kerktoren van Alphen. Je wandelt over de Oude Maastrichtsebaan, een historische handelsroute van Breda naar Maastricht en passeert de Willibrorduskapel. De route vervolgt langs de Strijbeekse Beek waar je geniet van de weidsheid, vergezichten en kabbelend water. Je passeert de grafheuvel, gaat via de bosrand naar Kwaalburg en wandelt, met de kerktoren als baken, weer terug naar Alphen.

Grafheuvelalphen 1
In deze streek houden ze van ’t goeie leven, van op het gemakje genieten
Alphen Kloostertuin 2

De Kloostertuin

De Kloostertuin is het begin- en eindpunt van deze route en met haar ligging één van de meest idyllische terrassen van het dorp Alphen. De vestiging in het voormalig klooster geeft een extra authentieke sfeer. Aan de voorkant van het restaurant, aan het Binckplein en op de jeu-de-boules-baan onder de bomen, vind je de perfecte plek in de avondzon voor een verfrissend drankje en een verrukkelijke maaltijd. Kijk voor meer leuke horeca-adressen op de website van Toerisme de Baronie.

Oudheidkundig Streekmuseum Alphen

Dit museum is gevestigd in een voormalig protestants kerkje uit 1820. Je kunt in het museum een collectie archeologische vondsten bekijken die teruggaan tot de Romeinse tijd. De meeste vondsten zijn gedaan bij opgravingen van oude grafheuvels. Zo kun je bijvoorbeeld gereedschappen voor de jacht, sieraden en oude munten bekijken. Verder is er een verzameling spullen uit de 19e en 20e eeuw te bekijken met klederdracht en vondsten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Het museum is zeker een bezoekje waard als je van geschiedenis houdt.

Oudheidkundig Streekmuseum
Oard

Langer blijven in de Baronie?

Blijf overnachten en geniet nog langer van deze mooie en veelzijdige streek. Maak er bijvoorbeeld een echte wandelvakantie van en loop alle ‘Top 8 mooiste wandelingen’. In de Baronie vind je een ruime keus aan gastvrije overnachtingslocaties. Kies je voor een knusse bed and breakfast, voor een luxe hotel of ga je liever kamperen? Het kan hier allemaal.

Bekijk de mogelijkheden

Bestel nu de vernieuwde gids ‘Top 8 mooiste wandelingen’

Historisch ommetje Kwaalburg is één van de acht wandelroutes uit de gids ‘Top 8 mooiste wandelingen’. Elke wandeling uit deze gids is voorzien van een plattegrond met de wandelknooppunten (tenzij anders aangegeven), de beschrijvingen van de routes en de bezienswaardigheden in de omgeving. Bestel de gids, trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen!