Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De favoriete wandelroutes van...Carolien Boogaard

In de Wandelroute top-5 op Wandel.nl vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Dit keer: de top-5 van natuurfotograaf en blogger Carolien Boogaard

reeen in nederland

Voor Carolien Boogaard is wandelen de ideale manier om de natuur te beleven. Haar motto: een dag niet in de natuur, is een dag niet geleefd. Ze maakt wandelingen en trektochten in het buitenland, maar geniet net zoveel van de natuur in eigen land. Om zo vaak mogelijk buiten te zijn, zei ze haar kantoorbaan op en ging als natuurfotograaf en blogger aan de slag. Haar wandelingen en fotografie zijn te vinden op www.dreamtheworld.nl en in verschillende wandel- en natuurtijdschriften.

Kiersche Wijdepad (Overijssel)

1. Kiersche Wijdepad (Overijssel)

Carolien: “Mijn voeten zakken weg in de zompige ondergrond, takken zwiepen in mijn gezicht en ik   zie het pad helemaal niet meer. Ik blijk in de Nederlandse jungle terechtgekomen te zijn en moet mij een weg banen door de hoge vegetatie. Ik wandel twee korte routes, die ik combineer tot een wat langere en volg het Kiersche Wijdepad in De Wieden. Van het pad afgaan is hier overigens niet zo’n goed plan. Het laagveengebied zit vol verraderlijke waterplassen, hoge schoenen zijn een must. Het is een afwisselende wandelroute, waar je soms echt door de vegetatie je pad moet zien te vinden.”

Het Kiersche Wijdepad loopt door Nationaal Park Weerribben-Wieden. De route is gemarkeerd met gele pijltjes en begint op de Lozedijk in Wannerperveen. Je kunt kiezen voor een afstand van 2, 4 of 5 kilometer of voor een combinatie hiervan.

Meer info over deze route

2. Kromme Rijnpad (Utrecht)

Deze route start in het drukke Utrecht. “De eerste kilometers hoor je de snelweg nog steeds op de achtergrond, maar na de eerste drukke kilometer kom je ineens in een andere wereld. Het water meandert door het groene landschap en mensen genieten met kano’s en bootjes op het water. Van de auto’s hoor je weinig meer. Wat vooral leuk is aan deze route, is dat je langs heel veel fijne adressen en bezienswaardigheden komt.

Het Kromme Rijnpad is een bewegwijzerde wandelroute van 29 kilometer. De route start op het Ledig Erf in Utrecht en is in beide richtingen te volgen. De route eindigt in Wijk bij Duurstede, een leuke plaats aan het water, volgens Carolien.

Meer info over deze route
Kromme Rijnpad (Utrecht)

3. Meeuwenduinen (Zeeland)

De kop van Schouwen is een groot duin- en bosgebied op het eiland Schouwen-Duiveland in Zeeland. “Ik wandel de Meeuwenduinenroute van twaalf kilometer. Dat lijkt niet zoveel, maar het is een pittige kuitenbijter door het vele zand en het klimwerk in de duinen. Maar de uitzichten maken veel goed. Met strand, duinen én bos is dit een zeer afwisselende wandelroute.”

Het pad is 12 kilometer lang en volledig toegankelijk buiten het broedseizoen, tussen 15 juli en 15 maart. Het startpunt is Excursieschuur Westenschouwen in Zeeland. De route is gemarkeerd met groene pijltjes.

Meer info over deze route
Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide

. Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide (Noord-Brabant – stukje België)

Met deze wandeling in het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide bezoek je twee landen: Nederland en België. Wandelroute ‘Ree’ is de langst uitgezette wandelroute in dit nationale park en geeft een goed beeld van de diversiteit van het natuurgebied. Carolien: “In de bossen hoor je de spechten roffelen, terwijl je iets verderop bij de zandverstuiving kans maakt om een zandhagedis te zien. Als ik er in augustus ben, hoor ik heel wat insecten om mijn hoofd zoemen, terwijl ik tussen de bloeiende heide wandel. En vlinders fladderen af en aan. Ik kom ogen en oren tekort.”

Wandelroute ‘Ree’ is 24 kilometer lang en volgt langs Grenspark Kalmthoutse Heide en de Brabantse Wal. De route begint op de Abdijlaan bij het Kleine Meer.

Meer info over deze route

5. Oranjezon (Zeeland)

Deze wandelroute loopt door het voormalige waterwingebied in de Walcherse duinen. Dat zie je nog als je langs de vele beken en kanalen wandelt, volgens Carolien. Nu is het een veel bezocht natuurgebied. “De hobbelige duinen zijn prachtig om te zien. En het strand is nooit ver weg op deze route.”

De Oranjezon is een wandelgebied in Zeeland, op het eiland Walcheren. De blauwe route is 7 kilometer lang en start op de Koningin Emmaweg in Vrouwenpolder.

Meer info over deze route
Ree in bos

Wat is jouw top-5?

Wat zijn jouw favoriete wandelroutes in Nederland? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl. Zet in de onderwerpsregel van je mail 'Favoriete wandelroutes'. De redactie neemt vervolgens contact met je op.