Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Noord-Hollandpad: van Texel naar het Gooi

Gebied / Regio
De Cocksdorp
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
284km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

De provincie Noord-Holland heeft van alles te bieden: duinen, dijken, grasland bloembollenvelden, kleine dorpen als Julianadorp en Obdam en grote steden als Alkmaar en Amsterdam. Wandel.nl neemt je mee op deze bijzondere reis over het Noord-Hollandpad door typisch Nederlands landschap.

Startpunt
Naam
Vuurtorenweg & Volharding
Straat
Kruispunt vuurtorenweg & volharding
Postcode
1795 LH
Plaats
De Cocksdorp
Het Noord Hollandpad Van Texel Naar Het Gooi: Molen landschap
(Foto: © Pixabay)

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad van Texel naar het Gooi is 284 km lang verdeeld over 16 etappes van 10 tot 25 km. Elk beginpunt van de zestien etappes heeft ook een informatiebord waar je belangrijke achtergrond over dat deel van de route kunt lezen. Daar staat ook hoe je tijdens het broedseizoen (1 maart tot 1 juli) de alternatieve route kunt volgen op bepaalde stukken om de weidevogels niet te storen.  

Het Noord-Hollandpad

Je hoeft bij het Noord-Hollandpad niet bang te zijn om te verdwalen, want deze route is op verschillende manieren duidelijk te volgen. Allereerst kun je gewoon de markeringen volgen met de blauw-geel gekleurde pijlen. Je kunt het Noord-Hollandpad ook met GPS-navigatie wandelen door het GPX-bestand per etappe van de website te downloaden.

Heb je liever een boekje in de hand tijdens het wandelen? Daar voorziet het team achter het Noord-Hollandpad ook in, want in april is de vierde volledig herziene versie van de wandelgids verschenen. Hierin staan recente foto’s en vooral de nieuwste routes, keuzepunten en meer achtergrondinformatie. Goed om te weten: je kunt het Noord-Hollandpad zowel in noord-zuidelijke als zuid-Noordelijke richting lopen. Wij kiezen nu voor Texel-Huizen, maar andersom kan dus ook! 

Het Noord Hollandpad Van Texel Naar Het Gooi; Wandelroute sloot
(Foto: © Pixabay)
Het Noord Hollandpad Van Texel Naar Het Gooi; Vuurtoren Texel
Start je wandeling bij de vuurtoren op het meest noordelijke stukje van Texel. (Foto: © Shutterstock)

Het Noord-Hollandpad, etappe 1: De Cocksdorp – De Waal (19 km)

Het Noord-Hollandpad begint bij het noordelijkste punt van het Waddeneiland Texel. Als je vanaf de boot komt, kun je met een busje van de ‘Texelhopper’ bij de vuurtoren worden afgezet. Daar kun je even uitwaaien en genieten van het uitzicht over de zee. Daarna wandel je verder naar het echte startpunt bij De Volharding. Lekker uitwaaien kun je trouwens tijdens deze hele etappe, want je loopt door de Eijerlandse polder en een lang stuk over grasdijk met echte Texelse schapen. Een hoogtepunt van deze route is het stuk door natuurgebied Waalenburg, het oudste weidevogelreservaat van Nederland. Je eindigt in voormalig vissersdorp De Waal.  

Het Noord-Hollandpad, etappe 3: Den Helder NS – Julianadorp (16 km)

Als je na de boottocht vanaf Texel weer voet aan vaste wal zet in Den Helder dan krijg je in etappe 3 weer een ander uniek stukje Noord-Holland te zien. In de stad kom je eerst nog langs Fort Dirksz Admiraal, dat nog in opdracht van Napoleon is gebouwd. Je wandelt daarna al snel het stedelijke gebied uit richting binnenduingebied De Nollen en recreatiegebied Mariëndal, waar je veel bijzondere vogels en planten kunt spotten. Het gebied rond Julianadorp staat bekend om de bloembollenvelden, wat je in het seizoen zeker niet wilt missen. Je kunt ook voor een variant over het strand kiezen, dan ga je Julianadorp voorbij en ben je al een eind op weg naar etappe 4 richting Wieringerwaard.  

Het Noord Hollandpad Van Texel Naar Het Gooi; Bloembollenvelden Julianadorp
Bekijk de bloembollenvelden rondom Julianadorp. (Foto: © Shutterstock)
Het Noord Hollandpad Van Texel Naar Het Gooi: Obdam brug
Geniet van de rustige natuur tijdens je wandeling door dit landschap. (Foto: © Shutterstock)

Het Noord-Hollandpad, etappe 9: Obdam – Schermerhorn (13 km)

De negende etappe van Obdam naar Schermerhorn is een korte etappe door Laag-Holland, een nationaal landschap onder de zeespiegel. Deze regio wordt gekenmerkt door rustige landweggetjes, grasland, koeien, slootjes en molens. Je kunt deze route vooral genieten van de rust van de natuur. Die stilte zal zeker in het voorjaar vaak worden onderbroken door het gekwetter van weidevogels als de grutto en de tuureluur. De etappe eindigt bij Schermerhorn waar nog een aantal molens staat dat voor de inpoldering heeft gezorgd.  

Het Noord-Hollandpad, etappe 14: Ouderkerk aan de Amstel – Abcoude (24 km)

Na een etappe onder de zuidkant van Amsterdam keert vanaf Ouderkerk aan den Amstel de rust weer terug. Je wandelt tijdens deze lange etappe heerlijk langs de Amstel en het kleinere riviertje de Waver. Je komt zo langzaam in een prachtig natuurreservaat: de Botshol. Daarna krijg je nog meer natuurschoon bij de Vinkeveense Plassen, wat echt een hoogtepunt is op deze route. Met de Johan Cruyff ArenA op de achtergrond wandel je daarna de laatste kilometers naar Abcoude.  

Het Noord Hollandpad Van Texel Naar Het Gooi: Ouderkerk landschap
(Foto: © Shutterstock)

Het Noord-Hollandpad, etappe 16 ’s Graveland – Huizen (15 km)

Tijdens de slotetappe van het Noord-Hollandpad krijg je nog iets nieuws onder je wandelschoenen: geen polders en grasland maar bossen en heide. Deze route begint bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij het Spanderswoud. Dit is een gevarieerd bos met oude beuken. Via de natuurbrug Zanderij Crailoo kun je net als dieren de oversteek maken naar weer een ander interessant gebied: de Bussummerheide.

Het Noord Hollandpad Van Texel Naar Het Gooi: Bussumerheide Omgeving
Wandel via natuurbrug Zanderij Crailoo de Bussummerheide in. (Foto: Shutterstock)

Daarna volgen ook nog de Blaricummerheide en de Tafelbergheide met het hoogtepunt van het Noord-Hollandpad: de Tafelberg op 36,4 meter. Je hebt daar prachtig uitzicht over de heide en misschien zie je het eindpunt bij Huizen ook al liggen. In de haven van dit voormalige vissersdorp aan de Zuiderzee vind je voldoende restaurantjes en cafés voor een beloning na deze langeafstandswandeling dwars door Noord-Holland.  

Meer informatie over de route

  • Alle etappes van het Noord-Hollandpad zijn gebundeld in een wandelgids, die via deze link te bestellen is. 
  • De digitale routes in de vorm van .gpx staan op de website van het Noord-Hollandpad 
  • Je wandelt van A naar B. Houd hier rekening mee met het plannen van je terugreis. 
  • Afhankelijk van het seizoen kunnen sommige paden erg nat zijn. Trek goede (waterdichte) wandelschoenen aan. 
  • Tijdens het broedseizoen (1 maart tot 1 juli) wordt op sommige plekken een alternatieve route gegeven. 
  • Op de site vind je onder het kopje ‘wandeltips’ achtergrondinformatie over rustpunten en overnachtingsmogelijkheden.