Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dit zijn de 10 leukste kerstmarkten in Europa

Met het korter worden van de dagen verheugen we ons op de feestdagen. Door heel Europa kun je in de kerstsferen komen. Wandel.nl zet de leukste kerstmarkten van Europa voor je op een rijtje met steeds een wandeltip in de buurt.

Kerstmarkten Europa
Kerstmarkten in Europa. (Foto: © Liane M, Getty Images)

Een kop warme chocomelk met slagroom, of toch een kruidige glühwein? Wie over de kerstmarkten door Europa struint, komt tal van lekkernijen tegen. De geurende wafels in België, het Guinness-bier in Dublin en de bekroonde chocolade in IJsland. Ga je neus (en mond) achterna op deze prachtige kerstmarkten in Europa. Je vindt ook nog eens een paar mooie wandeltips. Voor als je (kerst)calorieën wil verbranden.

Kerstmarken In Europa Brno, Tsjechie
Brno, Tsjechië. (Foto: © Montypeter, Getty Images)

Tsjechië

Brno

Door het hele centrum van de stad verspreid vind je kraampjes met kerstdecoraties, kerstcadeautjes en de lokale kerstwijn. Op het Dominicaanse Plein (Dominikánské náměstí) staat de op één na grootste kerststal ter wereld opgesteld, volledig uit hout gesneden door houtsnijder Jiří Halouzka. Vergeet ook een ritje met de kersttram niet, of een rondje in het reuzenrad voor een mooi uitzicht over de stad.

Wandeltip:
Citywalk Brno
+/- 2 uur

Bekijk wandelroute

Praag

De kerstmarkten in Praag staan bekend als de mooiste van het land. Het historische centrum is versierd met glinsterende lampjes en kerstdecoraties en je waant jezelf in een sprookje. Op 2 december wordt met het ontsteken van de kerstboom op het Oude Stadsplein het kerstseizoen officieel geopend. Slenter door de steegjes en ontdek op de pleinen de gezellige kerstmarkten.

Wandeltip:
Stadswandeling Praag
6,6 kilometer

Bekijk wandelroute

België

Durbuy

De straatjes van dit kleine stadje zijn werkelijk magisch rondom Kerst en oud en nieuw. De bewoners van Durbuy doen enorm hun best om de stad om te toveren naar een winters paradijs.

Wandeltip:
Vanuit Durbuy kun je diverse wandelroutes volgen.

Antwerpen

In Antwerpen tref je één van de grootste kerstmarkten van België. Op de diverse pleinen in de stad kun je je hart ophalen met kerstinkopen doen en ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Winterse hapjes en drankjes zijn volop verkrijgbaar. De kerstmarkt in Antwerpen in één dag bezoeken wordt een uitdaging. Wie zich een heel weekend wil onderdompelen in kerstsferen doet er goed aan tijdig een hotel te boeken.

Wandeltip:
Kies jouw wandelroute uit de onderstaande wandeldatabank

Bekijk wandelroutes
Kerstmarken In Europa Antwerpen
Antwerpen, België. (Foto: © Poike, Getty Images)

Luik

Als je op zoek bent naar een grote kerstmarkt in België, dan moet je in Luik zijn. Deze markt is zo groot dat het een heus kerstdorp wordt genoemd. Je vindt het kerstdorp in het hart van de stad: de Vurige Steden. De straten zijn uitgedost met duizenden lichtjes. Je vindt er een rodelbaan, ijsbaan en je kunt luisteren naar verschillende muzikale acts terwijl je langs de bijna 200 kraampjes loopt.

Wandeltip:
Wandeling naar de hangende tuinen
6 kilometer

Bekijk wandelroute
Kerstmarken In Europa Dublin
Dublin, Ierland. (Foto: © Levers2007, Getty Images Signature)

Dublin, Ierland

Wie denkt dat Dublin een grauwe stad is, komt (niet alleen) in de kerstperiode bedrogen uit. De straten en bezienswaardigheden zijn versierd en verspreid door de stad vind je verschillende kerstmarkten. De kerstmarkt in Dublin Castle mag dan zeker niet ontbreken op je to do list, want hier loop je door een kerstsprookje. Naast het shoppen van leuke kerstcadeaus en traditioneel Ierse gerechten kun je ook een ritje met paard en wagen maken.

Wandeltip:
Kies voor een wandeling buiten de stad om even aan de drukte te ontsnappen.

Bekijk wandelroute

Boedapest, Hongarije

Voor de mooiste kerstmarkt moet je naar Boedapest. In 2020, 2021 en 2022 werd de Advent Basilica al bekroond tot de mooiste van Europa. De talrijke houten kerstkraampjes en kerstbomen sieren de straatjes van de stad. Warm tussen het shoppen door met een cappuccino in één va de vele koffiebarretjes. Met een beetje mazzel treedt daar net een bandje op. Na een dag rondstruinen is niets fijner dan een bezoek aan de thermale baden.

Wandeltip:
Stadswandeling door Boedapest
9 kilometer

Bekijk wandelroute
Kerstmarken In Europa Boedapest
Boedapest, Hongerije. (Foto: © majaiva, Getty Images Signature)
Kerstmarken In Europa Valkenburg
Valkenburg, Nederland. (Foto: © dvoevnore, Getty Images)

Valkenburg, Nederland

Weer of geen weer, dat maakt voor de kerstmarkt in Valkenburg niet uit. In Valkenburg worden de Gemeentegrot en de Fluweelgrot jaarlijks omgetoverd tot kerstmarkt. Hierdoor behoort deze kerstmarkt tot één van de grootste overdekte kerstmarkten van Europa. Ook boven de grond kunnen kerstliefhebbers hun hart ophalen.

Wandeltip:
Wandelroute De Kluis
5,5 kilometer

Bekijk wandelroute

Wenen, Oostenrijk

Oostenrijk schijnt de bakermat te zijn van de kerstmarkten. De Wiener Christkindlmarkt bij het Rathaus van Wenen is al 700 jaar oud! De romantische sfeer die Wenen doorgaans al uitademt wordt tijdens de kerstperiode nog eens versterkt door de sfeervolle kerstversieringen die de stad oplichten.

Wandeltip:
Ontdek de stad van Mozart met een stadswandeling

Bekijk wandelroute
Kerstmarken In Europa Wenen
Wenen, Oostenrijk. (Foto: © rusm, Getty Images)
Kerstmarken In Europa Reykjavik

Reykjavik, IJsland

Een unieke kerstervaring maak je mee in IJsland. In de wintermaanden is het maar vier uur per dag licht, wat een bijzonder sfeer met zich meebrengt. Bovendien is de kans om door de besneeuwde en verlichte straten van Reykjavik te slenteren onder het noorderlicht zeer groot. Kerst in IJsland is anders dan wij kennen. Het duurt 26 dagen en in plaats van de kerstman kennen IJslanders de kerstkerels.

De trollen worden door hun kinderverslindende moeder, een reuzin, er op uit gezonden om stoute kinderen te ontvoeren. In de 13 dagen tot kerst komt er iedere nacht een kersttrol vanuit hun lavafort in het noorden van IJsland naar de bewoonde wereld om kattenkwaad uit te halen. En zo vertrekken ze na kerst weer één voor één naar het noorden.

Wandeltip:
Stadswandeling door Reykjavik
10 kilometer

Bekijk wandelroute