Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Kerstdecoratie maken van je strandjutvondsten

De Kerst nadert met rasse schreden. De hoogste tijd om de gezelligheid en warmte in huis te brengen nu de dagen steeds korter en killer worden. En na een dag op het strand uitwaaien is het nóg fijner om je onder te dompelen in de gezelligheid die Kerst met zich mee brengt. Want met je gejutte spulletjes van het strand maak je in een handomdraai je eigen kerstdecoraties!

Kerstdecoratie maken van je strandjutvondsten

Strandjutten

Een dagje naar het strand levert je vaak meer op dan een frisse neus. Het strand ligt vol met schelpen, wieren, aangespoelde stukken hout en touw, enzovoorts. Veel van deze afval- en natuurlijke materialen kun je een mooi tweede leven geven. Aan strandjutten zijn regels verbonden. Waardevolle spullen moeten namelijk aangegeven worden en kun je niet zomaar mee naar huis nemen. Maar er ligt genoeg op het strand wat je zonder problemen kunt meenemen en gebruiken voor jouw creatieve bui.


Tip: neem een emmer of tas mee waar je al je gevonden materialen makkelijk in mee kunt nemen.

Schelpen op het strand

Schelpenhangers

Zoek op het strand naar gave schelpen. Varieer in grootte en kleur. Vervolgens kun je je fantasie de vrije loop laten gaan door de meest creatieve hangers te maken. Gebruik touw, ijzerdraad, stiften, glitters, lijm, verf, viltballetjes, of nepparels om je schelpensneeuwpop, kerstman of andere kerstornament te maken. Met een hout- of steenboortje kun je gaatjes in de schelpen maken zodat je ze met een touwtje of ijzerdraadje aan elkaar kunt verbinden en maak hangers of een hele slinger van schelpen. 

Laat je inspireren door deze voorbeelden

Winters stilleven

Verzamel mooie schelpen, kokkels, stukjes glas en hout. Zeef wat zand met een vergiet of theezeefje en neem dit mee in een boterhamzakje.
Thuis kun je aan de slag met een mooie (houten) schaal, een glazen lantaarn, glazen kerstbal of pot. Maak je eigen winterse stilleven. Strooi eerst het zand uit en versier het geheel dan met je gejutte spulletjes. Leuk voor op een schaal: zet er een paar stompkaarsen of waxinelichtjes tussen.

Glazen bol met kaars en schelpen

Gezellig lampje

Ga op zoek naar wat grotere schelpen. Misschien kom je wel een paar mooie slakkenhuizen tegen. Neem een weckpot, doe hier een snoer van lichtjes in en verdeel de schelpen er tussen.

Kerstboom van takken

Kustboom

Geen kerstboom, maar een kustboom. Hiervoor heb je hout nodig. Hoe meer hout je vindt en mee kunt nemen, hoe groter je je boom kunt maken.
Heb je een stuk of tien kleinere stukjes hout (liefst takjes), sorteer deze dan naar lengte. Zaag ze zo nodig op maat, zodat ze de vorm van een kerstboom hebben als je ze van groot naar klein neerlegt. Boor in ieder houtje in het midden een gaatje en trek er een touwtje doorheen. Aan de onderzijde knoop je het touwtje vast of gebruik een kraal als stop. Aan de bovenkant maak je een lus in het touwtje. Zo maak je je eigen hangende kustboom.

Je kunt van je gevonden hout ook een platte hangende kerstboom voor aan de muur maken. Wel de kerstsfeer, maar hij neemt veel minder ruimte in beslag. Leg hiervoor je takken ook van groot naar klein in de vorm van een kerstboom. Vervolgens knoop je met touw alle uiteinden van de takken aan elkaar en heb je een hangende boom. Je boom kun je vervolgens versieren met een snoer lampjes of andere decoraties. 

Bekijk hier een uitleg

Theelichthouders met scheermesjes

Het strand ligt er vol mee: van die lange scherpe schelpen, scheermesjes. Zoek een aantal mooie exemplaren die even lang zijn. Plak ze op een theelichtglaasje en bindt er een stukje touw (van hennep, jute of rafflia) omheen. Waxinelichtje er in je haalt het strand in huis.