Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Archeoroute ‘Van kapel tot kasteel’

Gebied / Regio
Bemmel
Karakteristiek
Natuur
Afstand
18km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

In de regio Arnhem en Nijmegen zijn veel archeologische vondsten gedaan uit de Romeinse tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog. Op de ‘Archeoroute – Van kapel tot kasteel’ doe je een paar boeiende ontdekkingen in de omgeving van Bemmel. Wandel je mee?

Startpunt
Naam
Restaurant Zijdewinde
Straat
Waaldijk 28
Postcode
6681 KJ
Plaats
Bemmel
kasteel met een tuin van gras en bomen.
Kasteel Bemmel.

Tekst & foto's: Simone Vos

Deze archeologische route voert je onder meer door Ressen en Bemmel, langs verschillende plekken waar vondsten zijn gedaan uit de IJzertijd, Romeinse tijd en de Tweede Wereldoorlog. Op de route staan ook informatieborden die de plekken meer context geven en je anders naar de omgeving laten kijken. De wandeling is 18 kilometer lang, maar je kunt ‘m op twee punten inkorten of 'm in delen wandelen. Onderweg kun je onder meer pauzeren bij Landwinkel De Woerdt in Ressen en bij een van de restaurantjes en cafeetjes in Bemmel.

sloot met gele bloemen en bomen.
Ressen.

Kaart mee

Je kunt de wandeling starten bij Zijdewinde in Bemmel of bij het Vierdaagsebos in Elst. Onderweg volg je de bordjes waarop ‘Archeoroute van kapel tot kasteel’ staat. Wanneer je bij Zijdewinde start, parkeer je daar de auto of fiets en loop je via de parkeerplaats vrijwel direct de natuur in. Je loopt onder een poort door die gemaakt is van metalen voorwerpen en afval en start hier met de archeoroute. Neem zeker ook de digitale kaart mee, want in het begin in de wandeling nog niet zo goed aangegeven.

Kleine paadjes

Wandel rechtdoor het Spiegelbos in, ga schuin naar rechts bij de volgende kruising en dan meteen naar links. Blijf parallel aan de dijk lopen. Je wandelt door Doornik en loopt midden in de natuur. Tijdens het eerste stuk van deze route kun je de rood-witte markering volgen, die leidt je via kleine paadjes naar de vlindertuin in Park Lingezegen. Hier kun je zeker in de zomer veel mooie bloemen en vlinders spotten.

water en wilgen in de uiterwaarden
Bemmelse Uiterwaarden.
oude stenen kerk in Ressen.
Kerk in Ressen.

Naar Ressen

Volg de rood-witte markering verder het Park Lingezegen in en struin langs het Voedselbos, diverse moestuinen en uiteindelijk kom je op de grote weg uit. Vanaf hier is de archeoroute goed aangegeven. Loop langs de boomgaarden van De Woerdt en uiteindelijk langs de Landwinkel en het Boerderijterras van deze fruitteler. Uiteindelijk kom je in de kern van Ressen uit, waar je het kerkje kunt bewonderen. Het is een van de oudste kerken van Nederland.

Daartegenover staat een informatiebord over het Huis en Kasteel Ressen, die daar ooit hebben gestaan. Ressen was in 700 al een dorpseenheid en had in de dertiende eeuw een kasteel. Later, in de zeventiende eeuw, kwam daar Huis te Ressen voor in de plaats. Ook dat is gesloopt. Wandel verder richting Bos Idylle, waar je restanten van het oude kasteel ziet midden in het park.

Opgravingen uit de Romeinse tijd

De route voert je daarna het dorp uit, richting het buitengebied, bijna tot aan de snelweg. Hier lees je meer over de opgravingen die er zijn gedaan bij de aanleg van het rietveenmoeras bij de A15. Daar zijn verschillende handgevormde stukken aardewerk gevonden uit de IJzer- en Romeinse tijd. Zo kom je tijdens deze tocht op heel wat plekken informatie tegen over opgravingen, zoals in Park Bredelaar, waar je ook een informatiebord vindt met veel uitleg.

de top van een kapelletje met een kruis.
Kapelletje op De Heuvel in Bemmel.
beeld van een Schermantank in het graslandschap.
Schermantank op De Heuvel in Bemmel.

Shermantank

Bijzondere monumenten onderweg zijn de Shermantank die op De Heuvel in Bemmel staat en het nabijgelegen kapelletje, die symbool staan voor de herdenking van de zware gevechten in de Tweede Wereldoorlog in deze regio. In 1944 is hier hard gevochten en daarom staan het kunstwerk dat de contouren van een Shermantank heeft er sinds 2019 en de kapel sinds 1946.

Bemmel en de uiterwaarden

Vervolg je weg verder door het buitengebied en uiteindelijk kom je weer in Bemmel uit. Vlak voor je het dorp inloopt, kom je lang het Kattenleger, hier is een Romeins grafveld gevonden en nu is het een prachtige boomgaard. Op deze plek kom je meer te weten over de 36 indrukwekkende opgravingen.

Via het centrum van Bemmel, kom je langs Kasteel De Kinkelenburg en vervolg je de route richting de Waaldijk. Vanaf deze dijk loop je de natuur weer in en heb je prachtig uitzicht over de uiterwaarden. Zo slinger je de bos- en waterrijke gebieden door en kom je uiteindelijk weer uit bij Zijdewinde. Hier kun je de wandeling goed afsluiten met een borrel en een hapje.

schaap op het gras in een fruitboomgaard met bloesem
Deze boomgaard was ooit een Romeins grafveld.
voorkant van kasteel Bemmel met een weg over het water.
Kasteel Bemmel.

Meer informatie

  • Archeoroute 'Van kapel tot kasteel' heeft een afstand van 18 kilometer. Je kunt ‘m inkorten tot 6,5, 11 of 13,5 kilometer.

  • Het startpunt, Restaurant Zijdewinde, ligt aan de Waaldijk 28 in Bemmel. Je kunt er alleen met de fiets, te voet of met de auto komen. Vanaf station Lent moet je meer dan een kwartier lopen naar de start.
  • Bewegwijzering: stickers met daarop ‘Archeoroute – Van kapel tot kasteel’. De eerste paar kilometer volg je de rood-witte markering.

  • Deze route wordt aangeboden door Park Lingezegen. Je kunt de plattegrond van de route hier downloaden. In Park Lingezegen zijn meer archeoroutes maar de markering is momenteel niet op orde dus de routes zijn offline gehaald.
op een pad, tussen de bomen door, zie je een kerk in Bemmel.
Kerk in Bemmel.

Tip: Nationale Archeologiedagen

Ben jij geïnteresseerd in archeologie? Op 16, 17 en 18 juni kun je tijdens de Nationale Archeologiedagen een heleboel leuke dingen ondernemen die te maken hebben met archeologie. Je kunt in gesprek met archeologen, er zijn tentoonstellingen en lezingen, er worden rondleidingen georganiseerd op archeologische hotspots en kunt bijvoorbeeld cultuurhistorische wandelingen maken. Hier vind je het uitgebreide programma.