Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Thru-hiking in Europa: 5 tips

Liefhebbers van thru-hiking gaan te voet over een lange afstand door verschillende regio’s of zelfs verschillende landen. Zin in zo’n grensverleggend avontuur? Laat je inspireren door deze 5 thru-hiking trails die je zeker gelopen wilt hebben.

afbeelding van een wandelaar in de bergen.
Elmar Teegelbeckers in Slovenië.

Tekst & foto's: Elmar Teegelbeckers

Het lopen van langeafstandswandelingen ofwel het ‘thru-hiken’ wint steeds meer aan populariteit. Thru-hiking is het te voet doorkruizen van een of meerdere regio’s. Het zijn vaak langere trails die je in één keer loopt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de trial in meerdere secties te lopen, dit wordt ook wel section hiking genoemd. Ik neem je mee over de mooiste thru-hiking trails van Europa!

Langs de El Teide op de GR131 in Tenerife

Over de Canarische Eilanden loopt de GR131 trail. Op deze route doorkruis je de eilanden van kust naar kust. Tenerife kent misschien wel het mooiste stuk van deze thru-hike. Je loopt in ongeveer 90 kilometer van La Esperanza naar Arona. De trail is erg afwisselend en gaat door tropische bossen, canyons en bergachtig, droog gebied. Je loopt langs de vulkaan El Teide, het hoogste punt van Spanje. Deze torent met haar 3718 meter overal bovenuit en vanaf de trail heb je prachtig uitzicht op de vulkaan.

afbeelding van het vulkaanlandschap op Tenerife.
Tenerife.
afbeelding van een zonsopgang op de Westweg.
Westweg.

De Westweg door het Zwarte woud

Bij onze oosterburen kun je een mooie langeafstandswandeling maken door het Zwarte Woud. In 285 kilometer loop je over de Westweg van Pforzheim naar de grens met Zwitserland om te eindigen in Basel. Je kunt kiezen uit de westelijke en oostelijke variant van de trail. Die eerste staat bekent als de wat zwaardere en zul je de meeste beklimmingen maken. Je maakt bijna achtduizend hoogtemeters. Op de Oostelijke variant kun je het wat rustiger aan doen.

617 kilometer op de Slovenian Mountain Trail

Een van de zwaarste langeafstandswandelingen door Europa is de Slovenian Mountain Trail. Deze thru-hike is 617 kilometer lang en je zult in ongeveer 40 dagen dit kleine Alpenland doorkruisen. Je loopt over drie bergruggen waarvan de Julische Alpen de hoogste zijn. Op de trail beklim je het hoogste punt van Slovenië, de Triglav en nog zo’n 30 andere toppen. De Planinska Pot zoals deze route ook wel wordt genoemd brengt je van Maribor in het oosten, helemaal tot Debeli Rtič in het Westen aan de Adriatische kust. Een echte uitdaging en onvergetelijke ervaring door de Sloveense bergen.

afbeelding van iemand die op een hoge berg loopt.
Slovenian Mountain Trail. (Foto: © Chris König)
afbeelding van iemand op een rotspunt aan de kust bij Madeira.
Madeira.

Over levadas op de Madeira thru-hike

Een relatief nieuwe wandeling is de Madeira thru-hike, welke officieel een trailrunroute is. Deze trail is de afgelopen jaren enorm populair geworden onder thru-hikers. Je kunt Madeira namelijk helemaal doorkruisen op deze trail. Je wandelt in 115 kilometer over levadas door dit prachtige eiland met haar scherpe pieken, bossen steile trails. Dit is echt een kuitenbijter, in vijf dagen leg je namelijk meer dan zevenduizend (!) hoogtemeters af. Een absoluut hoogtepunt is de Pico Ruivo, de hoogste piek van het eiland. Hier kun je een prachtige zonsondergang of -opkomst bekijken.

Van de Grossglockner tot de Adriatische kust op de Alpe-Adria Trail

De Alpe-Adria-Trail is een relatief nieuwe trail die je vanaf de voet van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk helemaal tot Muggia in Italië aan de Adriatische kust brengt. Het is een prachtige trail die je over goede wandelpaden door Oostenrijk, Slovenië en Italië voert. Dit is een wat langere met maar liefst 750 kilometer aan wandelpaden. Veel wandelaars kiezen ervoor om elk jaar een stuk te lopen en zo de trail in een paar jaar te voltooien. Langs de route vind je goed uitgeruste accommodaties en het pad vermijdt zoveel mogelijk alpiene routes. Ideaal voor beginnende thru-hikers.

afbeelding van een alpenlandschap.
Alpe Adria Trail.

Oproep: welke hike ga jij maken?

Ga jij binnenkort een trail lopen en wil je je een verslag daarvan delen op Wandel.nl? Wij staat altijd open voor mooie lezersverhalen. Stuur ons een mailtje op redactie@wandel.nl en vertel ons over je wandelavonturen.