Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Georgië: een verrassende wandelbestemming

Georgië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt voor een wandelvakantie, maar de weidsheid en imposante natuur heeft al veel hikers naar het land gelokt. In alle opzichten een verrassende wandelbestemming!

afbeelding van een weids uitzicht in Georgië.

Tekst & foto’s: Andrea van Lieshout

Georgië ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië en grenst in het noorden aan Rusland. De vierdaagse oorlog in 2008 tussen Georgië en Rusland heeft tot veel schade geleid en sindsdien vorm de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië een bron van terugkerende conflicten. Deze gebieden zijn niet toegankelijk. Toch is Georgië een veilig land om te reizen. Sterker nog, het land is flink in ontwikkeling op alle vlakken en nog niet ontdekt door het massatoerisme. Hier kun je nog echt verdwalen en kom je op plekken waar je je alleen op de wereld waant.

Klimaat

Het bijzondere van Georgië is de ligging tussen de Hoge Kaukasus in het noorden en de Lage Kaukasus in het zuiden van het land. Op een heldere dag kun je vanuit het midden van het land de besneeuwde bergtoppen van beide bergketens zien. Door de ligging kent Georgië een veelheid aan klimaten. Van een bergklimaat in het hooggebergte tot een tropisch klimaat in het westen van het land. Rondom Tbilisi heerst een warm zeeklimaat. Het landschap wisselt zich dan ook in sneltreinvaart af: moerasgebieden en een mediterraan ogende kustlijn in het westen, de bergen in het noorden en zuiden en een semi-woestijnlandschap in het zuidoosten.

Wie naar Georgië op vakantie gaat zal dus rekening moeten houden met verschillende omstandigheden. De beste reisperiode is dan ook tussen april en eind september. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur in de zomermaanden gemakkelijk op kan lopen tot boven de 30 graden.

afbeelding van een wandeling in de bergen.
Didgori Mountain, Georgië.
afbeelding van een stenenpad in de bergen.

Natuur

De natuur in Georgië is op de meeste plekken nog ongerept, imponerend, desolaat en weids. Hier is nog plaats voor onder andere beren, dassen, gazellen, wezels, herten, wolven, lynxen en wilde katten. Georgië kent in totaal tien nationale parken met allemaal hun eigen karakter en diversiteit.

Met een oppervlakte van bijna twee keer Nederland en ‘maar’ een kleine vier miljoen inwoners kun je bedenken dat veel gebieden onbewoond zijn. En daarmee ook slecht bereikbaar. Wie van de gebaande paden afgaat kan dat beter alleen doen met een vierwiel aangedreven auto en met een gids en niet op de bonnefooi.

Georganiseerde wandelvakanties

Een wandelvakantie in Georgië vraagt dan ook een goede voorbereiding en het ene gebied is verder ontwikkeld in de wandelroutes en faciliteiten voor wandelaars dan het andere gebied. Reisorganisaties bieden dagtochten en meerdaagse tochten aan in onder meer het noordwestelijk gelegen gebied rondom Kazbegi, waar de imponerende bergen van de Kaukasus als een rechte muur boven je uittorenen. Ook in de afgelegen provincie Svaneti, met het hoogstgelegen dorp van Europa, worden georganiseerde wandelreizen aangeboden.

Een zoektocht op internet levert een veelheid aan aanbieders op, die zowel pakketreizen aanbieden als individuele opties. Een overzicht is te vinden op deze site.

Zelf op pad

Wie zelf op pad wil gaan, doet er goed aan om vooraf routes te zoeken en de wandeling voor te bereiden. Eenmaal op een trail ben je vaak op jezelf aangewezen: het telefoonbereik is slecht of niet mogelijk en een GPS-device (bijvoorbeeld een sporthorloge met kaartfunctie of GPS handheld) is aan te raden.

Nationale parken

Als je gaat wandelen in één van de nationale parken, kun je op deze website enige informatie vinden over wandelroutes, zowel dagtochten als meerdaagse tochten. Enig nadeel is dat de website niet geheel up-to-date is. Zo missen er veel .gpx-bestanden en is de informatie vrij summier.

Voor een aantal parken geldt dat je je, voordat je het park ingaat, (kosteloos) moet laten registreren. Veel routes in de parken starten ook vanaf een informatiecentrum en zijn gemarkeerd. Laat je daar vooraf goed informeren over de toegankelijkheid van het gebied en de trails. Door natuurlijke omstandigheden (hevige regenval, smeltwater, erosie, etc.) kunnen gebieden ontoegankelijk zijn door weggeslagen paden of onderhoudswerkzaamheden en kunnen markeringen ontbreken.

afbeelding van een gebergte als een muur voor je neus, in Georgië
Uitzicht op de Kaukasus.
afbeelding van een zomers landschap in Georgië.
afbeelding van wandelaar in de Gveleti Falls
Gveleti Falls, Georgië.

Inspiratie

Zoals de informatie op de website van de nationale parken is opgenomen, is kenmerkend voor Georgië. Veel moet je zelf uitzoeken, is online niet beschikbaar of enkel in het Georgisch, of vind je pas na een flinke speurtocht. Het gebied rondom Stepantsminda is zeer geliefd bij hikers. Hier zul je gemakkelijker routes kunnen vinden.

Toch vind je online op meerdere plekken inspiratie voor mooie wandelingen, inclusief .gpx-routes.

  • Komoot (app) – zoek via de button inspiratie naar activiteiten in Georgië.
  • GarminConnect (voor wie een Garmin device gebruikt) – zoek via ‘training’ en ‘koersen’ naar hike/trailrun/hardlooproutes in Georgië. Zoom in voor resultaten.
  • Caucasus-trekking.com

Uitgelichte wandeling: Didgori Mountain

Wie in Tbilisi verblijft, kan aan de stadse drukte ontsnappen met deze wandeling door de glooiende heuvels ten westen van de stad en ten zuiden van de stad Mtscheta met als hoogste punt de top van de Didgori Mountain. De startlocatie is bereikbaar met de auto of taxi en een bus (lijn 443) rijdt tot in het dorpje Didgori.

Download de .GPX route
afbeelding van een wandelaar die naar de top van een berg loopt, in Georgië.
afbeelding van een wandelaar die geniet van het uitzicht vanaf Didgori Mountain, Georgië.

Naar de top

De start van de wandeling lijkt weinig inspirerend, met de hoogspanningsmasten die boven je uittorenen, maar eenmaal de eerste heuvel beklommen wachten mooie uitzichten op je. Je hebt een prachtig uitzicht over de stad Tbilisi en met helder weer kun je de besneeuwde toppen van zowel de Hoge als de Lage Kaukasus zien.

De paden zijn over het algemeen goed begaanbaar, maar houd in de regenperiode rekening met gladde en modderige paden. Daarnaast wordt er geregeld met 4WD gereden, dus houd oren en ogen open.

Het hoogste punt is Didgori Mountain op 1266 meter. Met een 360 graden uitzicht een punt om even te genieten en je rust te pakken, voordat je weer afdaalt.

De wandeling telt ongeveer 20 kilometer en kent ruim 1000 hoogtemeters. Vergeet niet voldoende eten en drinken mee te nemen, want je komt onderweg niets tegen.

Praktische informatie

Vanaf Schiphol vlieg je met Georgian Airways met een rechtstreekse vlucht van 4,5 uur naar de Georgische hoofdstad Tbilisi. Vanaf het vliegveld kun je met de taxi, bus of trein naar de stad reizen. Een auto huren behoort ook tot de mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat het verkeer in Georgië vrij chaotisch is: verkeersregels lijken hier niet te gelden en het vee loopt buiten stedelijk gebied over straat.
Een hotel of appartement huren in Tbilisi gaat gemakkelijk en is niet duur, vergeleken met Westerse prijzen. Dat geldt ook voor de prijzen in de horeca.