Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Pacific Crest Trail: dit zijn de do's en don'ts

Wil jij de Pacific Crest Trail gaan lopen, net als Susan van Weperen (25) dat deed? Zij liep de langeafstandsroute van Mexico naar Canada in 4,5 maand. Je kunt je goed voorbereiden met deze lijst do’s en don’ts. De tips van Susan zijn ook heel handig bij andere langeafstandswandelingen.

Pacific Crest Trail dit zijn de do's en don'ts

Tekst & foto’s: Susan van Weperen

Pacific Crest Trail, de do’s:

1. ‘Hike your own hike’

Een van de bekendste gezegdes op de PCT is ‘hike your own hike’, oftewel: wandel je eigen pad. Met dit gezegde bedoelt men dat het belangrijk is om tijdens de wandeltocht bij jezelf en je eigen avontuur te blijven. Je komt onderweg heel veel leuke mensen tegen en het is gezellig om samen te lopen. Helaas is het lastig om iemand te vinden met hetzelfde tempo en daarom moet je vaak je tempo aanpassen wil je samen met iemand lopen. Echter, het doel van de trail is om je niet teveel aan te passen. Daarom is het belangrijk om bij jezelf te blijven.

Pacific Crest Trail dit zijn de do's en don'ts

2. ‘The trail provides’

Een tweede gezegde waar wandelaars volgens leven is ‘the trail provides’, oftewel: het pad voorziet. In onze huidige maatschappij willen we vaak alles plannen en niets aan het toeval overlaten. Tijdens een langeafstandswandeling is dit een van de eerste dingen die je moet leren: loslaten en erop vertrouwen dat alles goed komt. Je kunt niet controleren wat je allemaal gaat overkomen tijdens dit avontuur. Zo had ik een keer te weinig eten mee genomen, tot ik twee wandelaars tegenkwam die vroegen of ik wat nodig had; nou ja, een berg eten! Ze voorzagen mij van een grote tas met eten, inclusief warme handschoenen en sokken. Hoe lief!

Pacific Crest Trail dit zijn de do's en don'ts, pad in de natuur.
Pacific Crest Trail dit zijn de dos en donts

3. Geloof in jezelf

Een langeafstandsroute wandelen kan natuurlijk erg beangstigend klinken. Je weet niet precies wat je gaat mee maken, laat staan wat je gaat meenemen in de eerste plaats. Er zijn allemaal onzekerheden en twijfels, maar het is belangrijk erop te vertrouwen dat je het kunt. In de eerste week van de PCT kwam ik zoveel mensen tegen die niet wisten wat ze aan het doen waren, maar die gaandeweg leerden. Wat uiteindelijk het meest belangrijkst is, is je doorzettingsvermogen.

Pacific Crest Trail dit zijn de do's en don'ts: dennenbos.

4. Zorg goed voor je voeten

Tijdens zo'n lange wandeltocht hebben je voeten natuurlijk heel wat te verduren. Een van mijn geheime trucjes die ik onderweg leerde, was om goed te zorgen voor mijn voeten. Ze doen veel voor je dus het is belangrijk om ze wat liefde terug te geven. Trek tijdens elke pauze je schoenen en sokken even uit. Misschien niet zo fijn voor je buurman of vrouw, maar wel lekker voor jou! Doordat je voeten even kunnen luchten, voorkom je blaren. En als er een beekje vlakbij is, kun je zelfs je voeten even laten weken in het koude water. Door deze truc heb ik tijdens de trail maar 2 kleine blaartjes gehad.

Pacific Crest Trail, de don’ts:

1. Een grote rugtas

Het wandelen van meer dan 4000 kilometer gaat je niet in de koude kleren zitten. Na een paar weken wandelen begint het lijf het steeds zwaarder te hebben en je wil het jezelf niet moeilijker maken dan het al is. Neem dus niet teveel mee. Elke gram die je meezeult, begint te tellen en het enige wat je wilt is een zo licht mogelijke uitrusting. Laat die lichtgewicht stoel en dat opblaasbare kussentje maar vast thuis, je gaat jezelf dankbaar zijn op het eind.

Pacific Crest Trail dit zijn de do's en don'ts: bepakking
Dit heeft Susan meegenomen naar de Pacific Crest Trail.

2. Afval achterlaten

We weten allemaal dat de natuur een prachtige plek is om tot rust te komen. Zogeheten thru-hikers hebben er dan ook een hekel aan om de mooie natuur om hun heen vervuild te zien. Van plastic tot food wrappers, het moet allemaal terug in de tas en meegenomen worden naar die prullenbak, ja ook dat toiletpapier! Ook al begraaf je dit nog zo diep in de grond met je behoefte, dieren graven het op en scheuren het in stukjes zodat jij en je meewandelaars het dan vervolgens langs de gehele trail tegenkomen.

Pacific Crest Trail dit zijn de do's en don'ts: bos
Pacific Crest Trail dit zijn de do's en don'ts

3. Race

Sommige wandelaars maken een echte wedstrijd van het wandelen. Je ziet ze bijna niet eens langskomen, zo snel gaan ze aan je voorbij. Net alsof ze de bus moeten halen en geen tijd hebben voor een klein praatje. Echter, dit is juist het moment in je leven om tot rust te komen. Niets hoeft en alles mag. Geniet van de natuur, neem die extra pauze, en maak een praatje met die andere leuke wandelaar. Geniet!

Pacific Crest Trail dit zijn de do's en don'ts

4. Bergschoenen

Geloof het of niet maar tijdens de gehele PCT ben ik maar 3 wandelaars tegengekomen die de tocht op bergschoenen liepen. 99% van de wandelaars wandelen de PCT in trail run-schoenen. Trail run-schoenen zijn veel flexibeler en lichter waardoor ze comfortabeler zitten en je je daarnaast makkelijker kunt voortbewegen dan wanneer je een halve kilo aan elke voet hebt hangen.

Over de Pacific Crest Trail

De Pacific Crest Trail (afgekort PCT) is een langeafstandswandeling van 4265 kilometer die loopt van de grens met Mexico naar de grens met Canada in het westen van Noord-Amerika. De PCT doorkruist de mooiste plekken in de nationale parken aan de westkust uiteenlopend van de woestijn in Californië tot hoge besneeuwde pieken in de Sierra Nevada en de mooiste meren en naaldboombossen in Oregon en Washington. Lees meer over deze trail in het spannende verslag van Susan van Weperen op Wandel.nl.

Lees meer over de Pacific Crest Trail
Pacific Crest Trail dit zijn de do's en don'ts, wandelen in de sneeuw.