Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

5x wandelen in Normandië

Wat maakt Normandië zo aantrekkelijk als wandelbestemming? In één woord: variatie. Er zijn hier voor elke smaak en elk niveau geweldige routes te vinden. Over rotsige kliffen en heuvels, langs uitgestrekte stranden, door moerassen en bossen. Net waar je zin in hebt. Je hoeft alleen maar goede schoenen en kleding mee te nemen. De rest is er gewoon.

De kust van Étretat in Normandië.
Étretat in Normandië (Foto: © Vincent van den Hoogen)

Om even een beeld te geven: Normandië is even groot als België, maar heeft ongeveer een kwart van het aantal inwoners (iets meer dan 3 miljoen). Dus je hebt er alle ruimte om te wandelen én je hebt hier alle soorten natuur. Er lopen prachtige paden door de heuvels en bossen van Perche en Maine, je kunt hoogtemeters maken in Suisse Normande, struinen langs de ruige noordwestkust van Cotentin, wadlopen bij de Mont Saint-Michel, en even buiten de grenzen van de prachtige stad Rouen loop je meteen al door de verstilde natuur van de Seine-oevers.

Wandeltips van Anna

Anna Roelofsz verhuisde in 2018 naar het departement Calvados in Normandië. Omdat het een historisch interessante regio is, omdat het een prettig klimaat heeft, omdat het niet al te ver van Nederland is en omdat je er eindeloos kunt wandelen. Samen met haar man Martijn runt ze chambres d’hôtes Le Vert Buisson. In de stillere wintermaanden probeert ze nieuwe recepten uit voor de table d’hôtes, en vertaalt en schrijft ze in opdracht én voor de lol. Zo kwam er ook een time to momo-reisgids over Normandië. Op Wandel.nl deelt Anna vijf van haar favoriete wandelroutes.

authentiek huisje in een glooiend natuurlandschap van Normandië.
(Foto: © Vincent van den Hoogen)
wandelaars in de duinen van Cotentin, bij kleurrijke huisjes.
Cotentin. (Foto: © Vincent van den Hoogen)

Tip 1: Tour du Cotentin 

Je kunt helemaal langs de kustlijn van het schiereiland Cotentin (in Manche) lopen, over het oude douanepad langs de kust (GR223). Je bent wel even onderweg – het is ruim 450 kilometer van Isigny-sur-Mer naar de Mont Saint-Michel – maar dan heb je ook wat. Want de kust van de Cotentin is eigenlijk overal prachtig, behalve misschien in de wat grauwe buitenwijken van Cherbourg. En het is gevarieerd: uitgestrekte zandstranden, duinen en moerassen, hoge rotsen met kleine baaitjes...

Het meest spectaculair vind ik Cap de la Hague, een ruig en verwaaid gebied waar je eindeloos kunt struinen. Een mooie lus bij de Nez de Jobourg gaat voor een deel langs steile, rotsige en soms glibberige kliffen. Het is een fantastische klauterpartij langs de kust, maar enige ervaring op dat soort terrein is wel handig. Ook leuk: in de verte kun je de Britse Kanaaleilanden zien liggen.

Bekijk de wandelroute
een bordje in de duinen dat naar de zee in Cotentin verwijst.
Cotentin. (Foto: © Vincent van den Hoogen)
groene boomtoppen in het licht.
Suisse Normande. (Foto: © Vincent van den Hoogen)

Tip 2: Suisse Normande

Suisse Normande, oftewel Normandisch Zwitserland, is het buitensport-walhalla van Normandië. De regio heet zo omdat het een prachtig ruig gebied is, niet omdat er zulke hoge  ‘Zwitserse’ bergen zijn. Maar klimmers, mountainbikers, paragliders én wandelaars kunnen hier toch alles vinden waar ze blij van worden: ongerepte natuur, steile rotsen, stille dalen en genoeg hoogtemeters om na een wandeltocht je kuiten te voelen.

Clécy is het startpunt van veel wandel- en fietsroutes. Dé wandeling (wat mij betreft) begint aan de overkant van  de Orne in Le Vey. Je maakt een fraai rondje om Le Pain de Sucre (het Suikerbrood) en loopt via de Rochers des Parcs (steile rotsen waar vaak sportklimmers in actie zijn) terug naar Clécy. Steeds een stukje klimmen en dan weer dalen, en onderweg de mooiste vergezichten. Veel beter dan dat wordt het niet, vind ik.

Bekijk de wandelroute
Uitzicht op rotsachtige bossen vanuit een restaurant.
Suisse Normande. (Foto:© Vincent van den Hoogen)
strandzeilen op Omaha Beach.
Strandzeilen op Omaha Beach. (Foto: © Anna Roelofsz)

Tip 3: D-Day landingsstranden, Omaha Beach

Als je in het departement Calvados bent, kun je niet om D-Day heen. Op 6 juni 1944 begon met de geallieerde invasie van Frankrijk in feite de bevrijding van Europa, al duurde het toen wel nog bijna een jaar voor Hitler verslagen was.

Overal zijn hier musea en monumenten, er wapperen Amerikaanse, Britse en Canadese vlaggen, de straten en pleinen zijn vernoemd naar dappere mannen en eenheden. En er zijn een paar grote militaire begraafplaatsen die veel indruk maken.

Je kunt vanuit Le Cavey een wandeling maken die niet alleen langs de beroemde Amerikaanse begraafplaats gaat, maar ook langs Omaha Beach en de Duitse verdedigingsbunkers hoog op de rotsen. De natuur is daar nu zo mooi, weids en verstild dat het nauwelijks voor te stellen is dat hier zo hard gevochten is. Maar ik ben me er toch altijd bewust van als ik er ben.

Bekijk de wandelroute

Tip 4: Pelgrimsroute van Parijs naar de Mont Saint-Michel

In vroegere tijden was de Mont Saint-Michel een belangrijk doel voor pelgrims. Er lopen dus nogal wat oude wandelpaden die kant op, bijvoorbeeld de 600 kilometer lange route vanaf de Notre Dame in Parijs (GR22). Het Normandische deel van de route gaat dwars door het zuiden van Orne en Manche, een prachtig groene en bosrijke regio. Niet direct een plek waar je een mondain resort verwacht. Maar dat is Bagnoles wel, vanwege het geneeskrachtige water dat er uit de grond komt. Rond 1900 was de plaats mateloos populair bij chique Parijzenaars, maar ook nu nog komen mensen er graag. Voor het water, voor de fraaie 19e-eeuwse architectuur én om te wandelen.  

authentiek huis in Bagnoles.
Bagnoles de l’Orne. (Foto: © Vincent van den Hoogen)

Vanuit Bagnoles kun je eindeloos door de bossen dwalen. Er zijn talloze routes, variërend in lengte en zwaarte. Deze wandeling is voor iedereen die weleens wandelt goed te doen. Ook handig om te weten in een gebied waar − naast weldadige natuur − niet zo veel is: in Bagnoles zijn ook allerlei leuke en lekkere restaurantjes.

Bekijk de wandelroute
foto van bovenaf langs de Seine.
De Seine. (Foto: © Vincent van den Hoogen)

Tip 5: Langs de Seine

De Seine loopt dwars door Frankrijk, van Dijon via Parijs en Rouen naar de Normandische kust bij Le Havre. Vooral in de omgeving van Rouen maakt de rivier een paar grote lussen, met alle fraaie natuur die daarbij hoort. In het nationale park Boucles de la Seine – ten westen van Rouen – liggen allerlei prachtige wandelroutes door het rivierlandschap.

Een van mijn favoriete wandelingen in die omgeving ligt overigens juist aan de andere kant van Rouen, bij Les Andelys. Je loopt eerst door het mooie dorpje, dan in een bocht eromheen en aan de andere kant over een heuvel weer terug. Die variatie is natuurlijk leuk, maar het spektakel zit op het eind: de imposante ruïne van het ooit machtige Château Gaillard, waar in de middeleeuwen de dappere koning Richard Leeuwenhart woonde. Ga vooral even kijken als je er bent! Vanaf die plek kijk je schitterend uit over de Seine die door het landschap slingert.

Bekijk de wandelroute
Runderen in Suisse Normande.
Suisse Normande. (Foto: © Vincent van den Hoogen)

Regiogids time to momo Normandië

In de regiogids van time to momo over Normandië vind je nog veel meer (wandel)uitjes in deze fijne Franse streek. 

Hier stond een winactie met de gids. Inmiddels is de actie gesloten en hebben wij contact opgenomen met de drie prijswinnaars.