Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Reisverslag: succesvolle tweede editie wandelreis in de Ardennen

Na de succesvolle eerste editie in 2020 organiseerden we in 2021 voor de tweede keer een wandelreis in de Ardennen met Wallonië België Toerisme en Bestcamp. Hier lees je meer over de unieke wandelreis.

Header | Met wandel.nl naar de Ardennen 2021

Onlangs hebben wij Martine op pad gestuurd naar de Ardennen om verslag te doen van de Wandel.nl wandelreis. Ze kijkt daar met veel plezier op terug. “Het waren afwisselende wandelingen in een prachtige vallei met een gezellige groep mensen. Ook troffen we het met het mooie weer”

Tekst en foto’s door Martine

Uitzichtpunt Le Tombeau du Géant en de burcht van Bouillon
Uitzichtpunt Le Tombeau du Géant en de burcht van Bouillon

Uitvalsbasis voor de vierdaagse wandelreis is Ardennen Camping Betrix. Op deze viersterrencamping met Nederlandse beheerders is het ontvangst donderdagavond zeer hartelijk. We overnachten in een comfortabele stacaravan van alle gemakken voorzien.

Maar voordat mijn man Edwin en ik op de camping aankwamen hebben we op de zonnige donderdagmiddag alvast een voorproefje genomen van het landschap in de vallei van rivier de Semois. We genieten bij het uitzichtpunt Le Tombeau du Géant (het graf van de reus) van een prachtig panorama. En snuiven bij de burcht van Bouillon, die uittorent boven het gelijknamige stadje, de sfeer op uit lang vervlogen tijden.

‘s Avond verzamelen we ons samen met 40 andere wandelaars in het restaurant van de camping. Daar geven de vijf Vlaamse wandelgidsen van de camping uitleg over het programma en de tochten die zij voor ons hebben uitgezet. Nadat alle vragen zijn beantwoord komen de eerste onderlinge gesprekken op gang. Die gaan – hoe kan het ook anders – over wandelen.

Meanderende Semois

De wandelingen starten dagelijks om 10 uur. Op dat tijdstip carpoolen we vrijdag met de groep naar het nabijgelegen Herbeumont. De avontuurlijke tocht van ruim 8 kilometer begint in het bos en tijdens het klimmen over de heuvels zijn er fraaie uitzichten op de meanderende Semois, waarbij gids Marcel ons alles vertelt over de omgeving.

De afdaling langs de rivier vind ik uitdagend. Maar dankzij aansporing en hulp van andere deelnemers lukt het me toch om het steile en soms glibberige pad te bedwingen. Na nog een dikke kilometer heuvelop is de wandeling met 300 hoogtemeters afgelopen en keren we voldaan terug naar de camping.

’s Middags brengen Edwin en ik een bezoek aan Rochehaut. In dit toeristische dorpje op het uiteinde van een rotsplateau pakken we een terrasje. Van daaruit hebben we een prachtig uitzicht op een lus van de Semois en het schilderachtige dorpje Frahan, met leistenen huizen die zo kenmerkend zijn voor deze streek.

Legendes

De tocht van vrijdag was nog maar een voorproefje want op zaterdag staat de langste wandeling van de reis gepland. Een 19 kilometer lange route richting het dorpje Cugnon. Tijdens de zonovergoten tocht in een rustig tempo is er alle tijd om met elkaar te praten en wordt het steeds gezelliger. In de lunchpauze op het terras bij de lokale camping in Cugnon is het ijs helemaal gebroken en raken we onderling niet uitgepraat.

Iedereen is erg enthousiast over de wandeling over de beboste hellingen langs de Semois. Vanwege de vergezichten en de variatie. Met onderweg kapelletjes, het landelijke dorp Cugnon en de grot van de heilige Saint Remacle, waarover de gidsen tot de verbeelding sprekende legendes prijsgeven.

Ardennen Wallonië

Na terugkomst op de camping in de namiddag schijnt de zon nog volop en strijken we samen met andere wandelaars neer op het restaurantterras, waar we nog lang napraten onder het genot van een drankje.

Uitzicht bovenop de voormalige spoorbrug
Uitzicht bovenop de voormalige spoorbrug

Appeltjespauze

Zondag is de laatste wandeldag. Opnieuw zijn de weergoden ons gunstig gezind en volstaat een korte broek en T-shirt. Vandaag wandelen we naar de voormalige spoorbrug Pont de la Blanche, de route voert door een landschap van bossen, heuvels en akkers. Met onderweg een oude watertoren en opnieuw een kapel, waarover gids Dirk alle achtergronden weet te vertellen.

Halverwege de wandeling is er, bovenop de voormalige spoorbrug, een ‘appeltjespauze’. De hoge stenen brug is nu alleen nog toegankelijk voor wandelaars en fietser. Het uitzicht over de beboste heuvels is hier zo prachtig dat ik niet kan stoppen met foto’s maken. Ook op de terugweg leg ik veel natuurschoon vast, waaronder de hazelworm en allerlei soorten paddenstoelen die de herfst aankondigen.

Na bijna 11 kilometer is de camping weer in zicht en het programma ten einde. Terug op de camping geven we een welgemeen applaus aan de wandelgidsen Dirk, Gerda, Marcel, Tonny en Ria. Iedereen is enthousiast en ook wij hebben genoten van de rust, natuur en gezelligheid. Wat ons betreft dus volgend jaar weer!