Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

3 goede redenen om te gaan wandelen in de Ardennen

Wandel.nl laat je ook buiten Nederland kennismaken met mooie wandelgebieden. Zoals de Belgische Ardennen waar je je echt in het buitenland voelt. Wandelroutes laten je kennismaken met de afwisselende landschappen bij onze zuiderburen.

Wandelaars genieten zittend op een steen van het landschap, © Natalie Glatter, www.wandermagazin.de
© Natalie Glatter, www.wandermagazin.de

Wandel.nl in samenwerking met Wallonië België Toerisme

De Belgische Ardennen zijn het terrein voor de echte wandelliefhebber. Op korte afstand van Nederland vind je er een rijke afwisseling van ruige natuur en lieflijke valleien. De vele wandelroutes zorgen ervoor dat je steeds weer een ander stukje kunt verkennen. De wandelingen variëren in lengte en niveau. Drie redenen waarom wandelen in de Ardennen een goed idee is. In welk seizoen je ook gaat.

Reden 1: Afwisseling ten top

In de Ardennen voel je je echt in het buitenland. Meanderende rivieren in verstilde valleien, uitgestrekte bossen en dorpen met natuurstenen huizen die glanzen in het licht. Binnen een paar uur sta je in een compleet andere omgeving. Ga je bijvoorbeeld naar de omgeving van Malmedy, op een uurtje van Maastricht, dan heb je twee landschappen binnen handbereik. Je vindt beboste heuvels met kabbelende riviertjes die je via een houten bruggetje of rivierkeien oversteekt. Heel anders zijn de Hoge Venen. Het hoogstgelegen deel van België is vlak, begroeid met grassen, jeneverbesstruiken en naaldbomen.

Meer info over de Ardennen
Wandelaars zoeken het pad op een wandelkaart, © Natalie Glatter, www.wandermagazin.de
© Natalie Glatter, www.wandermagazin.de

Reden 2: Uitgebreid aanbod van wandelroutes

Ga je er in de buurt van La Roche-en-Ardenne op uit, dan lijk je mijlenver verwijderd van de bewoonde wereld. Een wandelpad op de Ourthe-oever voert langs rotsblokken, met bladeren bedekte paden en omgevallen bomen. Wie goed naar die bomen kijkt, ziet dat er bevers aan het werk zijn geweest.

Ze hebben er een heuse dam van gemaakt die tegen de oever aanligt. In deze omgeving gaan de paden meestal steil omhoog of naar beneden. Zeer geschikt voor mensen die verlangen naar een prachtig uitzichtpunt! Neem nou die van de Hérou. Zo zijn de Ardennen zoals je ze verwacht: een vergezicht op een rivier, omliggende rotsen en bossen. Een panorama dat in elk seizoen anders is. Kies je voor het prille voorjaarsgroen, het volle groen in de zomer of de vurige kleuren van de herfst?

Meer info over wandelroutes

Reden 3: Buitenland dichtbij

De keuze tussen meerdaagse wandeltochten blijft groeien. Zo is er de Eislecktrail. De route van La Roche-en-Ardenne naar groothertogdom Luxemburg is een pittige tocht voor mensen die van een echte wandeluitdaging houden.

Wandelaars bekijken landschap kaart op een bord, © WBT - Denis Erryaux
© WBT - Denis Erryaux

Ook de langeafstandsroute langs trappistenabdijen in de Ardennen laat je naast mooie natuur ook een stukje Ardense cultuur zien. Deze authentieke streek ligt zo dichtbij! Probeer deze wandeling eens uit in het grensgebied met Zuid-Limburg: het land van Herve langs de abdij van Val-Dieu. Daar proef je het gastvrije en gemoedelijke Belgische land!

Meer informatie over de route Land van Herve