Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

5x De mooiste langeafstandsroutes in Engeland

Rick Mulder heeft zijn hart verloren aan het hiken in Engeland. Wat zijn nou de mooiste langeafstandswandelingen in dit land? Waar is het avontuur te vinden met de allermooiste uitzichten? Hij deelt zijn vijf favoriete routes met jou.

Hiker op de top van een Engelse berg met zonsondergang.
Dartmoor, Devon. (Foto: © VisitBritain)

Door Rick Mulder

Maandelijks zoeken bijna 200.000 Engelsen op Google naar ‘wandelingen in de buurt’. Hiken en wandelen is immens populair in Engeland. Dit komt mede door de goede wandelpaden en natuur-infrastructuur. Er zijn op moment 17 National Trails in Engeland en Wales. Deze routes moeten voldoen aan strikte normen en worden jaarlijks uitstekend onderhouden. Zelf ben ik helemaal verliefd geraakt op Engeland door het lopen van de Coast to Coast Trail afgelopen maart. Daarom vond ik het tijd voor een lijstje favoriete hikes. Te beginnen natuurlijk met de parel die ik liep van de Ierse zee tot aan de Noordzee.

Coast to Coast Trail

Pas sinds 2021 is de Coast to Coast een National Trail. De trail loopt van St. Bees aan de Ierse zee tot aan Robin Hood’s Bay waar hij eindigt bij de Noordzee. Afgelopen maart had ik het voorrecht om samen met mijn vader voet op de trail te zetten. Twee weken lang liepen wij 300 kilometer door drie prachtige nationale parken. We liepen door weer en wind. Tot onze knieën moesten we af en toe door de sneeuw over de hoogste pieken in het Lake District. Vanaf daar klaarde het iets op en mochten we genieten van graslanden en de schapenweides van de Yorkshire Dales. Om uiteindelijk het laatste traject te lopen met een zonnetje in de rug en de zee in de verte, over de heidevelden en heuvels van de North York Moors.

Deze trail zou ik iedereen aanraden, maar wil je iets minder uitdagend op pad? Dan zou ik kiezen voor het voorjaar of de zomer.

afbeelding van Rick en zijn vader in Engeland.
Rick en zijn vader op de Coast to Coast Trail.
een wandelaar kijkt uit over het weidse landschap in Malham North Yorkshire.
Malham, North Yorkshire. (Foto: © VisitBritain, Coast2CoastUK)
een stel wandelt langs de kust van Durdle Door, Dorset
Durdle Door, wandelen langs de Jurassic Coast van Dorset op het Zoutpad. (Foto: © VisitBritain, Pawel Libera)

South West Coast Path

Hou je van het lezen van wandelboeken? Dan heb je vast wel de bestseller ‘Het Zoutpad’ gelezen. Raynor Winn en haar man verloren hun boerderij en alles wat erbij hoorde. Met hun laatste geld en een kleine uitkering besloten ze om voet op het South West Coast Path te zetten. Het South West Coast path (oftewel, Het Zoutpad) is één van de oudste National Trails van Engeland en in totaal meer dan 1000 kilometer lang. Uitdagend kan je hem wel noemen, want in totaal loop je meer dan vier keer de totale hoogte van de Mount Everest. Dit zijn in totaal 35.000 hoogtemeters.

Niet alleen volgens de wandelaars is dit één van de mooiste paden van Engeland. Naar schatting levert deze route de regio jaarlijks meer dan 500 miljoen euro op en zorgt hij voor meer dan 10.000 banen langs het pad.

Hadrian’s Wall Path

Ruim 1900 jaar geleden heerste de keizer Hadrianus van Rome. Hij besloot Hadrian’s Wall te bouwen als verdedigingslinie tussen Schotland en Brittania. Nu bijna 2000 jaar later zijn er nog vele overblijfselen van de forten en deze muur te bezichtigen.

Dit pad is uitstekend voor beginners. Wij vertrokken voor de Coast to Coast Walk met de boot vanaf IJmuiden naar Newcastle. Na een nachtje op de boot begint je de trail diezelfde dag nog in Newcastle. In vijf etappes loop je door het afgezonderde platteland, kleine dorpjes, maar ook door ‘Romeinse wildernis’. Dit met 135 kilometer is de kortste langsafstandsroute in deze top-5.

oude Romeinse muur over het Hadrian's Wall Path.
Hadrian's Wall. (Foto: © VisitBritain, Joe Cornish)
houten bordjes, de bewegwijzering van het Thames Path.
Thames Path. (Foto: © Shutterstock)

Thames Path

Een keer iets anders, dat is het Thames Path. Cultuur en historie worden aan elkaar geregen in een pad van 294 kilometer. Zo loop je bijvoorbeeld door de wereldbekende universiteitsstad Oxford. Hou jij van Engelse detectives? Het Thames Path leidt je door kleine stadjes uit de bekende serie Midsumer Murders. Natuurlijk volg je constant de rivier Thames waarbij je eindigt in het centrum van de Engelse hoofdstad Londen. 

In totaal bestaat het Thames Path uit 15 etappes. Een mooi aantal voor een wandelvakantie vol typische Engelsecultuur en historie.

England Coast Path (vanaf 2024)

Toen wij op een random dinsdag in maart Robin Hood’s Bay binnenliepen zag ik een hiker, herkenbaar aan zijn grote rugzak en kleurrijke outfit. Natuurlijk sprak ik hem even aan en vroeg hem welke trail hij liep. ‘The Engeland Coast Path’, zei hij. Na lang zoeken zag ik dat deze trail nog helemaal niet bestond. Het is een trail waar je bijna een jaar over doet. Je loopt rondom de volledige kust van Engeland. De jongen die wij ontmoeten was in de laatste sectie, zo zei hij zelf. Hij hoefde ‘nog maar’ drie maanden te lopen.

Naar verwachting is het Engeland Coast Path afgerond in 2024. Tot die tijd zijn er zeker mogelijkheden om rond Engeland te lopen, al is er niet overal wegbewijzering om te volgen.

De Engelse kust.
De Engelse kust bij St. Ives in Cornwall. (Foto: © VisitBritain)
Engeland heeft mijn wandelhart gestolen

Verliefd op het land

Ik ben zo ontzettend verliefd geraakt op Engeland. Oktober 2022 was de eerste keer dat ik voet zette op Engelse trails. Nu bijna een jaar later droom ik alweer van een volgende lange afstandswandeling. Engelsen zijn gastvrij en op het platteland omarmen ze de natuur. Tijdens de Coast to Coast Walk werden wij dagelijks aangesproken door nieuwsgierige locals. Nog vaker kregen we even iets lekkers toegestopt, om de moed erin te houden tijdens de koude dagen. Engeland, je hebt mijn wandelhart gestolen!

Wat vind jij een mooie trail in Engeland?

Heb jij een mooie trail gelopen in Engeland en wil je jouw ervaring delen op Wandel.nl? Stuur dan een mailtje naar redactie@wandel.nl.

Lezeres Lydia Bax tipt de Cleveland Way: "Dit is een van de onbekendere national trails van Engeland, maar zeker niet een om te vergeten. De route slingert om de North York Moors heen: eerst door het uitgestrekte heuvellandschap, daarna langs de prachtige Cleveland Coast en door vele pitoreske kuststadjes. 180 kilometer puur genieten!"

langeafstandsroutes in Engeland Cleveland Way
Langeafstandsroute in Engeland: Cleveland Way (Foto: © Lydia Bax)