Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Bosland: het grootste avonturenbos van Vlaanderen

Voor Kay, Pauline en hun zoon Nim (samen: De Ontdekkers) was Bosland in Belgisch Limburg een ware ontdekking in de herfst. Het natuurgebied ligt net over de grens bij Eindhoven en is ‘gigantisch’ en ‘avontuurlijk’. We vroegen de wandelfanaten naar hun ervaringen in dit verrassende bosgebied.

Wandelen in Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen
Kunstwerk 'Fietsen door de Bomen' in Bosland.

Tekst & foto’s: De Ontdekkers

Spelen, fietsen, wandelen, paardrijden of lekker rustig aan doen, voor iedereen is er in Bosland wel iets te doen. Ze noemen het niet voor niets het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Je kunt hier eindeloos struinen door het zand van de Lommelse Sahara, geluid ervaren in het Klankenbos, kunstwerken bekijken en op zoek naar vlinders in het Kattenbos. Dit zijn slechts een paar van de waanzinnige avonturen die je hier kunt beleven. Wij hebben tijdens de herfstvakantie van 2021 geproefd van een aantal van deze avonturen in Bosland en waren erg enthousiast!

Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: de Bosbewonersroute met houten beelden.
Nim naast houten dieren op de Boswonersroute in het Pijnven.

Bosland: wandelen in het Pijnven

Het grootste deelgebied van Bosland, genaamd het Pijnven, ligt centraal in het gebied. Het is zo groot dat je er waarschijnlijk in verdwaalt zonder wandelkaart of routepaaltjes. Omdat wij met Nim (8) wandelden, kozen we voor de Bosbewonersroute. Konden wij lekker wandelen door het prachtige naaldbomenbos, terwijl Nim op zoek ging naar uit hout gesneden beelden van bekende dieren. Roofvogels, reeën, eekhoorns, everzwijnen en meer. Die dieren zou je ook zomaar in het echt tegen kunnen komen. We kwamen onderweg zelfs een bordje tegen waarop stond dat er wolven in het gebied zouden leven.

Een bos in verandering

Hoewel er vele dieren in dit prachtige bos wonen, ontbreekt er nog deels wat biodiversiteit. Het bos is lang geleden aangeplant, maar toen wisten we nog niet zoveel over de natuur als nu. Wat betekent dat het Pijnven momenteel een transformatie ondergaat en steeds diverser en steeds mooier wordt. Zelfs als je elk paadje al een keer hebt verkend, dan is de kans groot dat je weer iets compleet nieuws ontdekt als jij weer van voor af aan begint. En natuurlijk ondergaat het bos elk seizoen een transformatie. De loofbomen en struiken kleuren in de herfst langzaam geel en bruin en verliezen hun bladeren, terwijl de naaldbomen hun naalden gewoon vasthouden en ervoor zorgen dat je aan het einde van de herfst en in de winter niet in een kaal bos wandelt.

Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: houten eekhoorn in herfstbos.
Op de Bosbewonersroute: eekhoorn in het herfstbos.
Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: wandelen over ‘Fietsen door de Bomen'
De Ontdekkers, Kay en Nim, wandelen over ‘Fietsen door de Bomen'.

Kunstwerken in Bosland

Wij vinden het leuk dat ze in België, en met name in deze streek, hun best doen om wat net even wat extra’s te bieden naast het wandelen. Kunst in en als onderdeel van de natuur is iets dat je hier overal wel tegenkomt. Middenin het Pijnven vind je bijvoorbeeld het meeste bijzondere fietspad dat wij ooit gezien hebben: ‘Fietsen door de Bomen’. Een groot spiraalvormig pad voert je omhoog naar de toppen van de bomen en vervolgens weer omlaag. En dat allemaal gewoon puur voor het plezier, want het fietspad brengt je hemelsbreed geen steek verder. Dat zal je in Nederland niet zo snel tegenkomen en als het er wel zou zijn, moest je er waarschijnlijk entree voor betalen.

Gigantische bouwwerken

Daarnaast zijn er nog meer grote kunstwerken te vinden in Bosland. De Belgische kunstenaar Will Beckers heeft in Bosland een hoop vlechtkunstwerken gemaakt. Gigantische bouwwerken die uit een sprookje lijken te komen. In, rond en tussen bomen. Tunnels om doorheen te kruipen of huisjes om te schuilen. Stuk voor stuk prachtige kunstwerken.

Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: vlechtkunstwerk door Will Beckers
Vlechtkunstwerk door Will Beckers in Bosland.
Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: vlinderwandeling in het Kattenbos.
Vlechtkunstwerk tijdens een Vlinderwandeling in het Kattenbos.
Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: paddenstoelen in de Lommelse Sahara.
Paddenstoelen in de Lommelse Sahara in Bosland.

Bosland: ga de grens over

Lang verhaal kort: Bosland is zeker de moeite waard om eens de grens voor over te steken. Tal van wandelpaden door prachtige natuur liggen voor je klaar. Door bossen of heiden, langs rivieren of over graslanden of landduinen. Laat de (klein) kinderen lekker spelen, geniet van kunst of ervaar geluid. Bosland is werkelijk het grootste avonturenbos van Vlaanderen en misschien wel van meer.

Over De Ontdekkers

Kay, Pauline en Nim gaan als gezin zo vaak mogelijk op pad om de wereld om hen heen te ontdekken. Hun motto is: “Een leven vol grote en kleine avonturen is dichterbij dan je denkt”. Wandelen, spelen, fotograferen en rust in de natuur maakt hen het gelukkigst. Volg meer van hun avonturen op de-ontdekkers.nl en op Instagram en geniet mee!

Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: het Klankenbos.
De Ontdekkers, Pauline en Nim, in het Klankenbos in Bosland.

De leukste wandelroutes in het Pijnven

Hieronder vind je enkele leuke wandelroutes in het Pijnven. De Bosbewonersroute is een persoonlijke aanrader van De Ontdekkers, maar er zijn ook langere wandelroutes uitgezet.

Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: Vlinderwandeling in het Kattenbos.
Vlinders in Bosland.

Bosbewonersroute Pijnven (2,8 km)

Volg de blauwe markering voor een interactieve route waarbij de allerkleinsten hun kwaliteiten kunnen vergelijken met die van de dieren in het bos.

Bekijk de wandelroute

Oranje Wandelroute Pijnven (6,9 km)

Een mooie kennismaking met alle hoogtepunten van het Pijnven. Volg de oranje markering en wandel langs speelbossen en -weides, door uitgestrekte dennenbossen, langs het iconische werk ‘Fietsen door de Bomen’ en een innovatieve ‘Treehouse’.

Bekijk de wandelroute

Rode Wandelroute Pijnven (10,7 km)

Op deze rood-gemarkeerde route kun je wat steviger doorstappen door de dennenbossen en langs prachtige Amerikaanse eiken. Bij de Vlindervallei kun je even uitblazen (in de zomer op zijn mooist) en je komt langs het kunstwerk ‘De Boom in’ van Will Beckers.

Bekijk de wandelroute

Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: uitzicht over water en bos.
Uitzicht over Bosland.

Wandelnetwerk Bosland

Wandelnetwerk Bosland strekt zich uit over de 4 Boslandgemeenten in het hart van Noord-Limburg: Hechtel-Eksel, Lommel, Pelt en Peer. Hier liggen veel rustige wandelpaden aan je voeten, in totaal ruim 400 kilometer waarvan ruim driekwart uit onverharde paden bestaat. Stippel je graag je eigen wandelroute uit? Maak dan gebruik van het knooppuntennetwerk van wandelnetwerk Bosland.

Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen: spelen op de Lommelse Sahara.
Bosland: het grootste avonturenbos van Vlaanderen.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Toerisme Vlaanderen. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.