Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Australië te voet ontdekken: 3 tips

Voor de meeste wandelaars is Australië een redelijk onbekende wandelvakantiebestemming. Maar de tropische regenwouden, verlaten woestijnen, torenhoge bergen, gletsjermeren, kristalheldere wateren en steile kliffen maakt het een perfecte bestemming voor de avontuurlijke wandelaar. We tippen je drie routes en gebieden die je echt op je bucketlist moet zetten. Daarnaast vertellen we je wanneer je het beste naar Australië af kunt reizen en – heel belangrijk – hoe je een visum aanvraagt.

Kings Canyon
Kings Canyon

In samenwerking met VisumBuitenland

Australië is een uitgestrekt en groots land, maar leent zich ook uitstekend om te voet te worden ontdekt. Hiken, wat door de locals ook wel bushwalking wordt genoemd, is een populaire activiteit in Australië, zowel onder de locals als onder toeristen. Door heel het land zijn er duizenden kilometers aan wandelroutes te vinden, door nationale parken, de outback, door de bergen of langs de befaamde Australische Golden Coast. Wandelen door Australië is ongetwijfeld een van de beste manieren om de inheemse flora en fauna die Australië rijk is te ontdekken en je onder te dompelen in de 65.000-jaar oude culturele geschiedenis van het land.

Beste reistijd

Wanneer je je wandeltochten door Australië wilt gaan plannen, is het belangrijk om rekening te houden met waar je gaat wandelen en welk type wandeling je gaat maken. Als je bijvoorbeeld gaat hiken in de outback, in het midden van Australië, kun je dit het beste in de Australische wintermaanden, van april tot oktober doen, omdat de temperaturen de rest van het jaar te hoog liggen om er goed te kunnen wandelen. In de Australische bergen en Tasmanië, waar doorgaans door het jaar heen de temperaturen een stuk lager liggen, kun je het beste wandelen tussen november en maart. Hoe noordelijker je gaat, hoe tropischer de temperaturen worden. Als je in die regio wilt gaan wandelen, kun je het beste een periode kiezen tussen mei en oktober. 

Tip 1: Great Ocean Walk

Net als de Great Ocean Road, een 664 km lange autoroute die je langs enkele van de mooiste en meest fotowaardige stranden van Victoria voert, ten zuidwesten van Melbourne, is er ook een gelijkwaardige wandelroute genaamd de Great Ocean Walk. Deze wandeling is 104 kilometer lang en loopt van Apollo Bay ten zuiden van Melbourne naar de iets noordelijker gelegen Twaalf Apostelen. Voor strandliefhebbers is deze wandeling een ware must, maar omdat deze route je door tal van verschillende landschappen leidt, langs hoge kliffen met weidse uitzichten en door het met eucalyptus beboste Great Otway National Park, zal ook menig wandelaar hier voldoening uit halen.

Cape Otway
Cape Otway (foto: © Enguerrand Blanchy - Unsplas)

Deze wandelroute kan makkelijk opgedeeld worden in kortere stukken, dus ook als je wat minder tijd hebt maar toch een deel van het gebied wilt wandelen, kun je de route opsplitsen in kortere stukken. Als je wel de hele route wil lopen, is het wel verstandig om vervoer te regelen van en naar het start- en eindpunt van de route. Er is een lokale buslijn beschikbaar, de V/Line, maar als deze niet gelijk loopt met je wandelplanning, kan dit voor problemen zorgen. Andere vervoersopties in dit gebied zijn namelijk schaars.

Tip 2: Overland Track

Deze 5- tot 7-daagse wandeltocht door de bergen van Cradle Mountain-Lake St. Clair National Park in Tasmanië, is een van de populairste en meest bewandelde wandelroutes in Australië. De Overland Track, zoals deze wandelroute wordt genoemd, is zorgvuldig aangelegd tussen de bergen door in plaats van over de bergen heen. Toch is het een intensieve wandeling voor wandelaars die ervaring hebben met meerdaagse wandeltochten en over een goede conditie en uithoudingsvermogen beschikken.

Cradle Mountain-Lake in St. Clair National Park
Cradle Mountain-Lake in St. Clair National Park

Langs de wandelroute zijn er verschillende berghutten en slaapzalen beschikbaar, maar omdat het hierbij gaat om: wie het eerst komt, het eerst maalt. Dragen de meeste wandelaars toch hun eigen uitrusting met zich mee, zoals een tent, slaapzak, kookgerei en eten voor de gehele tocht. Deze wandeltocht kan het beste gelopen worden gedurende de wat warmere maanden in Australië, dus tussen oktober en mei, als de dagen wat langer zijn en je beter bestand bent tegen de snelle temperatuurdalingen die in dit gebied voorkomen. Houdt er rekening mee dat als je de ‘Overland Track’ in deze periode gaat wandelen, je een vergunning nodig hebt. En dat je de route slechts in één richting mag bewandelen: van noord naar zuid. Deze route is misschien niet voor iedereen geschikt, maar ben je iemand die wel van een uitdaging houdt, en wil je een verscheidenheid aan verschillende landschappen zien, dan moet je deze route zeker een keer gelopen hebben.

Tip 3: Larapinta Trail

Reizigers die niet terugdeinzen voor een uitdaging en de echte Australische outback willen ontdekken, kunnen ervoor kiezen om de Larapinta Trail te lopen. De Larapinta Trail is een van de meest bekende meerdaagse langeafstandswandelroutes in het Northern Territory van Australië, en is uitermate geschikt voor wandelaars die ervaring hebben met wandelen in woestijnachtige klimaten en veranderlijke weersomstandigheden. De route loopt door West MacDonnell National Park en Tjoritja langs de West MacDonnell Ranges af en is opgedeeld in 12 verschillende etappes variërend in moeilijkheidsgraad, van het relatief vlakke Telegraph Station in Alice Springs naar de 1380m hoge top van Mount Sonder.

Mount Giles
Mount Giles (foto: © Christian Bass - Unsplash)

Elke etappe kan in ongeveer een à twee dagen worden afgelegd en leidt je door het afwisselende en steeds veranderende woestijnlandschap. Veel van de afzonderlijke etappes zijn toegankelijk voor voertuigen, dus zelfs als je slechts een deel van de route of een etappe ervan wilt lopen, kun je de route bij verschillende startpunten betreden of verlaten. Er is geen openbaar vervoer beschikbaar in deze regio, dus als je deze route gaat lopen, zorg er dan op tijd voor dat je transport naar je gewenste startpunt hebt geregeld.

Vergeet niet om je visum Australië aan te vragen

Zoals veel wandelaars misschien wel weten, is een goede voorbereiding voorafgaand aan je reis van essentieel belang. Naast het hebben van een goede wandeluitrusting, waaronder goede wandelschoenen, rugzak, lichtgewicht tent, slaapzak, en goede weersbestendige kleding, moet je voor vertrek ook controleren of je over de juiste reisdocumenten, zoals een visum, beschikt. Het 'eVisitor Visum'- dat eenvoudig online aangevraagd kan worden - is de makkelijkste manier om aan de visumplicht voor Australië te voldoen. Na toekenning is het visum voor Australië een jaar geldig, en is een verblijf tot maximaal 90 dagen toegestaan.