Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Zo vermijd je de drukte tijdens je wandeling

Grote drukte in natuurgebieden, kopten de media na afgelopen weekend. Vanwege de coronamaatregelen is het beter om niet in drukke gebieden te wandelen. Daarom geven we je tips om de drukte te vermijden.

Voldoende bewegen is heel belangrijk, zeker nu we meer thuis zijn. Wandelen is een prima manier om in de buitenlucht in beweging te blijven. Houd je hierbij natuurlijk wel aan de geldende maatregelen. Eén van die maatregelen is drukte te vermijden. Met onderstaande tips helpen we je op weg om (in alle rust) te blijven genieten van je wandelingen.

wandelen

Kies rustige gebieden in plaats van toeristische trekpleisters

In sommige natuurgebieden kan het soms erg druk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Posbank bij Rheden, het Kootwijkerzand op de Veluwe, bepaalde gebieden in Zuid-Limburg of duingebieden als de Schoorlse Duinen. Gelukkig zijn er in ons land ook nog genoeg onbekende en daardoor rustige gebieden. Het voordeel is bovendien dat je door de rust op te zoeken meer kans hebt om zeldzame vogels en andere dieren te zien. Hier een aantal links voor inspiratie:

ZONSONDERGANG

Wandel op rustige momenten

Kies een rustig tijdstip om te gaan wandelen. Vaak is het op zondagmiddag erg druk in natuurgebieden. Zet de wekker en maak in alle vroegte een wandeling. Dan kun je bovendien genieten van de ontwakende natuur (en heb je een frisse start van je dag). Of ga doordeweeks, mits je daarvoor gelegenheid hebt natuurlijk.  
Houd wel de regels in acht: de meeste gebieden zijn tussen zonsondergang en zonsopkomst niet toegankelijk.

Rijd door als het te druk is

Zie je bij aankomst in een bepaald gebied dat parkeerplaatsen vol staan en dat er veel mensen op de been zijn? Sla dit gebied dan over en ga naar een andere, rustigere locatie om te wandelen. Of keer terug op een rustiger tijdstip.

Houd ook tijdens het wandelen 1,5 meter afstand

Ook buiten en in natuurgebieden geldt de regel dat we 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Vorm geen groepen en zie je dat het op een bepaald pad druk is, probeer dan een andere route te nemen. In dit artikel lees je meer tips om tijdens het wandelen voldoende afstand te houden.

Denk ook aan de natuur

Houd behalve met andere wandelaars en recreanten ook rekening met de natuur. Blijf op de paden, laat geen afval (dus ook geen mondkapjes) achter en verstoor de natuur niet. Dan zorgen we er met z'n allen voor dat we de natuur geen schade toebrengen.