Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Al 1000 leden voor Hiking Queers Netherlands

Identificeer jij jezelf als queer en houd je van wandelen? De wandelcommunity Hiking Queers Netherlands heeft binnen een jaar tijd al 1000 leden en organiseert maandelijkse wandelingen door het hele land, voornamelijk op plekken die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Wandel.nl spreekt met de oprichters.

Al 1000 Leden Voor Hiking Queers Netherlands: Groep Queers
Leden van de wandelcommunity Hiking Queers Netherlands. (Foto: © Hiking Queers Netherlands)

“We hopen een community te vormen die inclusief en veilig is, waar queer personen elkaar kunnen ontmoeten en betekenisvolle contacten kunnen leggen”, vertellen oprichters Wouter Blankestijn (31) en Anna Martin (31), beide afkomstig uit Zeist én echte wandelliefhebbers. Ze hebben elkaar leren kennen in Zweden, waar ze samen de mooiste boswandelingen maakten. Maar ook in eigen land, bijvoorbeeld op de Utrechtse Heuvelrug, gaan ze graag op pad. Dit heeft hen veel rust en een gevoel van vrijheid, vertellen ze. Wij stelden Wouter en Anna een paar vragen over hun mooie wandelinitiatief. 

Vertel, wat is Hiking Queers Netherlands?

“Hiking Queers Netherlands is een informele groep om mensen die zich identificeren als LHBTQIA+ en graag wandelen bij elkaar te brengen. We organiseren wandelingen via Meetup (een online ontmoetingsplatform) door het gehele land. Dit zijn vaak NS-wandelingen of andere goed bereikbare opties. We gaan maandelijks op pad en trekken gemiddeld tussen de 10 en 35 diverse wandelaars. Aangezien het een internationaal platform is, komen er ook relatief veel expats op onze wandelingen af. 

Al 1000 Leden Voor Hiking Queers Netherlands: community queers
Kennismaken in de natuur. (Foto: © Hiking Queers Netherlands)

We zijn deze groep begonnen omdat we het community-gevoel rondom wandelen voor deze doelgroep misten. Veel LHBTQIA+ evenementen vinden plaats in de grote stad of in het nachtleven, terwijl de natuur ook een prachtige plek is om andere queer mensen te leren kennen en het leuk te hebben met elkaar. Bovendien kent de natuur vele plant- en diersoorten die ook queer zijn, wat altijd een leuk gespreksonderwerp is tijdens het lopen!”  

Al 1000 Leden Voor Hiking Queers Netherlands: Queers wandelen
(Foto: © Hiking Queers Netherlands)

Hoe heteronormatief is de wandelwereld eigenlijk?

“In onze ervaring vinden veel mensen wandelen iets voor de witte, heteronormatieve middenklasse. Het wordt vaak gekoppeld aan stereotiepe beelden van ‘ANWB-koppels’ of jonge heterogezinnen met kinderen. Dit zien we dan ook terug als we zelf de Nederlandse natuur intrekken. Daarnaast heeft de outdoorwereld ook wel een zeker geprivilegieerd machogehalte. Bijvoorbeeld als we kijken naar dure wandeluitrustingen en (technische) accessoires die door buitensportwinkels worden aangeprezen. Of door een focus te leggen op hoe snel je bijvoorbeeld een wandeling kunt lopen in barre omstandigheden. Als je kijkt naar reclamebeelden van bijvoorbeeld deze buitensportwinkels of natuurorganisaties, dan zijn die vaak ook gericht op (witte) heterokoppels of families.” 

Waarom is een speciale wandelclub voor queers zo belangrijk voor jullie?

“Wij willen op een laagdrempelige manier laten zien dat – ook als je niet aan het standaard plaatje voldoet – je het leuk kan hebben in de natuur. We hopen op deze manier een community te vormen die inclusief en veilig is, waar queer personen elkaar kunnen ontmoeten en betekenisvolle contacten kunnen leggen. Om onze trots te uiten, hijsen we dan ook vaak de regenboogvlag uit in het bos, op het strand of langs een rivier. Bovendien kan het natuurlijk ook leuk en gezellig zijn in de natuur, of je nou bent uitgedost in een heel degelijke wandeloutfit of als extravagante bosheks.” 

Al 1000 Leden Voor Hiking Queers Netherlands: Hiking queers
De regenboogvlaggen gaan mee. (Foto: © Hiking Queers Netherlands)
Al 1000 Leden Voor Hiking Queers Netherlands: Queers Milieu
(Foto: © Hiking Queers Netherlands)

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten?

“We organiseerden onze eerste wandeling in januari 2022 op de Veluwezoom, die al goed bezocht werd door 35 enthousiaste hikers. Inmiddels tikken we de 1000 leden aan op Meetup en hebben we ruim 900 volgers op Instagram. Onze ambitie is om op korte termijn een stichting te worden, zodat we via verschillende inkomstenbronnen grotere evenementen kunnen organiseren. Bijvoorbeeld langere wandeltrips in de Ardennen of later misschien Schotland of Scandinavië. Daarnaast hebben we in het verleden een keer een opruimactie op het strand georganiseerd en dit soort acties willen we in de toekomst ook meer gaan doen.” 

Meer weten?

Volg Hiking Queers Netherlands via de website hikingqueers.nl en op Instagram via @hikingqueersnl. En bekijk de actuele agenda via meetup.com/queer-nature-hikes/. “Meestal plannen we een wandeling een maand tot een aantal weken van tevoren. Deze posten we altijd op Instagram en op de Meetup groep.”