Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Unieke kans op 1 en 2 juli: wandelen op de Afsluitdijk

Ruim 32 kilometer rechtdoor, de wind slaat je om de oren en alles wat je ziet is water en die ene mast in de verte die maar niet dichterbij lijkt te komen. Volgens wandelfanaat Johan Vellinga is wandelen over de Afsluitdijk een ‘prachtige uitdaging’. Is dit ook iets voor jou? Op 1 en 2 juli is het tijdelijk mogelijk.

Johan Vellinga en een vrouw in een rolstoel op de Afsluitdijk.
Johan Vellinga (r) op de Afsluitdijk. (Foto's: © Johan Vellinga)

Rijkswaterstaat werkt al een paar jaar aan de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk, en aan een nieuw wandel- en fietspad aan de Waddenzeezijde. Daardoor is de dijk nu een tijdje gesloten voor wandelaars en fietsers. De tijdelijke openstelling in het weekend van 1 en 2 juli is dus een kans om (nog) eens te voet de uitdaging aan te gaan. Je bent dat weekend tussen 8.00 – 18.00 uur welkom op de 32 kilometer lange dijk die de Waddenzee van het IJsselmeer scheidt.

Toen de Afsluitdijk in 2019 werd afgesloten voor wandelaars en fietsers, had Johan Vellinga uit Leeuwarden ‘m nét nog overgestoken. Het was misschien wel zijn twintigste keer. Johan is wandelschrijver en routemaker, en houdt zich bezig met het onderhoud van een gedeelte van het Nederlands Kustpad, een LAW die normaliter over de Afsluitdijk gaat. Ook liep hij geregeld over de dijk een wandeltocht van Den Oever naar Sneek, die nu niet meer bestaat. Naast het Kustpad (etappe 13 van deel 2) loopt ook etappe 25 van het Zuiderzeepad over de Afsluitdijk.

uitzicht op de sluizen op de dijk.
Uitzicht op de sluizen op de dijk.
kitesurfers op het IJsselmeer
Kitesurfers op het IJsselmeer.

Voor de liefhebbers

Johan vindt de openstelling echt iets voor de liefhebbers, al zal hij er dit keer zelf niet bij zijn. “Ik verwacht dat je nu op gedeelten van de dijk onderbrekingen tegenkomt en over het bouwterrein gaat. Maar bovenop de dijk is het prachtig. Daar loop je hoger en heb je niet zoveel last van het verkeersgeluid. Hier geniet je van het uitzicht op de Waddenzee en hoor je de snelweg bijna niet.”

Het is een gevecht met de elementen

Vol in de wind

Tweeëndertig kilometer rechtvooruit, volgens Johan is het wel een uitdaging. “Het waait daar altijd hard. Je moet echt tegen die wind opboksen. Ik maakte er een wedstrijd van en wilde in 4 uur over de dijk heen zijn. Het is een gevecht met de elementen.” In het verleden liep hij weleens in een sneeuwbui over de dijk. “Ook in die omstandigheden is het een prachtige uitdaging om te volbrengen. Maar ja, de meeste wandelaars zullen op hun voorhoofd wijzen.”

Standsbeeld van ingenieur Cornelis Lely op de Afsluitdijk.
Standbeeld van ingenieur Cornelis Lely op de Afsluitdijk.
Vlietermonument op de Afsluitdijk
Het Vlietermonument (op de plek waar de dijk gedicht is) wordt nu gerestaureerd en uitgebreid.

Tips voor onderweg

  • Op 1 en 2 juli zal de wegmarkering nog ontbreken, dus pas goed op.
  • Voor de veiligheid worden verkeersregelaars ingezet, volg hun instructies altijd op.
  • Houd rekening met elkaar en pas je tempo aan als het druk is.
  • Kom je met de auto? Parkeren kan op het terrein van bouwconsortium Levvel, Stontelaarweg 1 in Den Oever (aan de Noord-Hollandse kant). Wil je aan de Friese kant starten, dan kun je parkeren bij het Afsluitdijk Wadden Center (Afsluitdijk 1C, Kornwerderzand) en Hajé hotel-restaurant Afsluitdijk Zurich (A7, afslag 15 Zurich).
  • Midden op de Afsluitdijk vind je Camping Het Wad, ter hoogte van Breezanddijk. Hier kun je een tussenstop maken en wat drinken.
  • Er is een tankstation in Breezanddijk waar je halverwege snacks of wat te drinken kunt halen.
  • Ter hoogte van Kornwerderzand vind je het Afsluitdijk Wadden Center met een museum en restaurant (ook op 1 en 2 juli open). Hier leer je alles over de Waddenzee en de Afsluitdijk.
  • In Kornwerderzand vind je een interessant Kazemattenmuseum (ook op 1 en 2 juli open).
bordje dat verwijst naar het Kazemattenmuseum.
Levvelblok waarmee de dijk wordt verzwaard.
Blok van Levvel, waarmee de dijk wordt verzwaard.

Tot 2025 niet meer wandelen of fietsen

Na de tijdelijke openstelling op 1 en 2 juli, sluit het nieuwe wandel- en fietspad weer voor verdere werkzaamheden tot 2025. Je leest er meer over op deze website. De A7 blijft toegankelijk voor auto’s en ander wegverkeer. Zolang het wandel- en fietspad gesloten is, kun je kosteloos gebruik maken van een fietsbus.