De pijnlijke realiteit van reuma
Wandelen door de duinen, langs het water, over heuvels, ver weg of dichtbij. Voor de meeste mensen is wandelen hun eerste natuur. Maar wat als dat het niet is …
Wandelen door de duinen, langs het water, over heuvels, ver weg of dichtbij. Voor de meeste mensen is wandelen hun eerste natuur. Maar wat als dat het niet is …
Het is nog donker wanneer ze wakker wordt. Ze voelt het zachte matras onder zich, de warmte om zich heen, en blijft nog even liggen. Dan slaat ze het dekbed van zich af en komt langzaam overeind. Voorzichtig rekt ze zich uit — oef, stijf. Onderweg naar beneden kleuren haar knokkels wit terwijl ze op de trapleuning steunt. De krant laat ze op de grond liggen, en ze loopt naar de keuken. Alles staat al klaar op het aanrecht, gelukkig. Ze maakt ontbijt en pas een half uur later zit ze aan tafel. Eindelijk.
Wanneer ze de energie van haar ontbijt voelt, komt ze weer in beweging. Haren wassen en een wasje draaien — vandaag moet het echt. Het kost veel moeite. Drie uur later zit ze trillend in de woonkamer met de telefoon aan haar oor. Ze heeft haar jas al aan, en haar wandelschoenen staan naast haar voeten.
“Hoi Sam … Ja, wel oké … Nou, het gaat mij niet lukken om mee te wandelen vandaag … Ja, toch wel veel last … Nee hoor, ik doe het gewoon rustig aan … Ja … Veel plezier vandaag … Tot snel!”
Het huilen staat haar nader dan het lachen wanneer ze ophangt. Ze draait haar gezicht naar het binnenvallende zonlicht. “Wat een rotziekte,” denkt ze.
Deze maand vraagt ReumaNederland aandacht voor de pijnlijke realiteit van reuma. In Nederland leven inmiddels 2,3 miljoen mensen met deze chronische ziekte. Door reuma beschadigen je gewrichten en spieren, de ziekte is nog altijd niet te genezen. Als je reuma hebt, moet je vaak anderen om hulp vragen. Je voelt je schuldig, hebt het pijnlijke gevoel dat je tekortschiet. Omdat je niet de ouder, partner, vriend of collega kan zijn die je vanbinnen wel bent. Omdat je heel veel niet kunt doen, nooit weet wanneer de uitputting toeslaat of alwéér een afspraak moet afzeggen. Mensen met reuma willen niet zielig gevonden worden. Integendeel. Ze slikken hun pijn weg, zetten door, doen flink en proberen er het beste van te maken. Waardoor de buitenwereld denkt dat het allemaal wel meevalt. Maar reuma valt niet mee. Dat is de pijnlijke realiteit van reuma.
ReumaNederland doet er alles aan om de pijnlijke realiteit van reuma te veranderen. Door het beeld dat over reuma bestaat bij te stellen. Door mensen met reuma en hun omgeving op alle mogelijke manieren te steunen in hun dagelijkse strijd. En door onderzoek naar betere behandelingen te financieren. Wil je helpen de pijnlijke realiteit van reuma te veranderen? Lees meer over de impact van reuma, doneer, of deel de pijnlijke realiteit van reuma via de link hieronder.