Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Zeven hoogtepunten van de Zevenheuvelenhike

Liefhebbers van stevige natuurwandelingen opgelet. De Zevenheuvelenhike in de buurt van Nijmegen kan weer op je agenda. Op zondag 22 september is het zover. Onze wandelverslaggever Lizanne Croonen neemt je alvast mee langs zeven hoogtepunten.

4 Goed Volk Groet Volk (1)
Zeven hoogtepunten van de Zevenheuvelenhike (Foto © Lizanne Croonen)

Tekst & foto’s: Lizanne Croonen

Vol van endorfine en indrukken keer ik terug van mijn wandelavontuur over 21 kilometer van de aankomende Zevenheuvelenhike. Net als op het event zelf, besluit ik hiervoor vroeg uit de veren te gaan. In dit geval zonder wandelmaatjes. In stilte geniet ik van al het moois dat de bossen bij Groesbeek en Beek-Ubbergen te bieden hebben. Met het zachte ochtendlicht en vogelgekwetter als special effects. Wandel alvast mee langs zeven hoogtepunten. Let wel: dit is een review op basis van de route van 21 kilometer. Er zijn op 22 september ook hikes van 7, 14 en 28 kilometer, die je weer andere mooie plekjes laten zien.

#1: Vijf-sterren-bospaadjes

Duivelsberg, Heerlijkheid Beek en Westermeerwijk, het gebied rond de Leemkuil. Dit zijn allemaal eersteklas bosgebieden in de buurt van Nijmegen met geweldige hoogteverschillen. Omringd door dikke, oude knoeperds van een bomen, loop jij hier als een kievit over misschien wel de mooiste bospaadjes van Nederland.

2 Wandelbankjes (2)
Wandelbankje hotspot (Foto © Lizanne Croonen)

#2: Wandelbankjes hotspot

Het ene moment loop je nog in een dichtbegroeid Groesbeeks bos, een volgend moment breekt de zon door op een open veld. En natuurlijk staat daar een wandelbankje. De wandelbankjesmanager heeft hier puik werk verricht. Het beste uitzicht? Dat vind je vanaf het bankje bovenop de stuwwal in Beek, waar je tussen de takken door kilometers ver de Ooijpolder in kan turen

#3: Bomenkunst

Pak de bingokaart er maar bij: een 450-jaar-oude holle kastanje genaamd Kabouterboom, een fragiel boompje dat een buiging maakt, een Argentijnse danseres, beuken die fraai bovengronds wortelen. Ben je iemand die tijdens het wandelen goed om zich heen kijkt? Qua bomenkunst kom je hier goed aan je trekken.

3 Bomenkunst (2)
Bomenkunst (Foto © Lizanne Croonen)

#4: Goed volk, groet volk

Lopend door Gelderland, randje Noord-Limburg, zal het je opvallen dat iedereen elkaar vriendelijk groet. Dat doet altijd deugd tijdens een lange natuurwandeling.

5 Zweetsnor
Veel stijgen en dalen tijdens de wandeltocht (Foto © Lizanne Croonen)

#5: Zweetsnor

Mijn wandel-app geeft aan dat ik in totaal bijna 600 meter heb geklommen. Niveau: zwaar. Dit moeten ik en mijn zweetsnor beamen. Veel drinken luidt het advies, want door het vele stijgen en afdalen zal je lekker transpireren. Mij geeft dat altijd het gevoel dat ik leef.

#6: Een plek vol historie

Het landschap van Nijmegen, Berg en Dal en Groesbeek is gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. IJsmassa’s vanuit Scandinavië vormden hier stuwwallen, diepe dalen en golvende vlakten. Lopend over zo’n stuwwal, voel ik mij behoorlijk nietig. In het landschap vind je nog eeuwenoude waterbronnen en bijvoorbeeld een aquaduct en andere sporen uit het Romeinse Rijk. Door haar ouderdom heeft dit wandelgebied bovendien een hoge natuurwaarde.

6 Plek Vol Historie (1)
Uitzicht tijdens de wandeling (Foto © Lizanne Croonen)
9 Museumpark Orientalis Tijdens Zevenheuvelenhike 2023 Foto © Zevenheuvelenhike
Museumpark Orientalis (Foto © Zevenheuvelenhike)

#7: Drankje bij de finish

Na 21 kilometer voel ik mijn knieën wel. Ik dep mijn zweethoofd, hef mijn waterfles en kijk trots om me heen. Niemand. Dat is op 22 september wel anders. Dan staat er op het finishterrein van het Museumpark Orientalis een bar, schuift iemand een klapstoel onder je billen en drink je een ijskoud drankje met smaak. Proost!

Enthousiast geworden?

Schrijf je dan nu in voor de Zevenheuvelenhike, een wandelevenement voor sportieve wandelaars en natuurliefhebbers. Je kunt kiezen uit routes van 7, 14, 21 of 28 kilometer. Start- en finishlocatie is Museumpark Orientalis, een openluchtmuseum in het Gelderse dorp Heilig Landstichting, waar je een reis maakt langs verschillende culturen en religies. Dit park is tijdens de Zevenheuvelenhike een gezellig festivalterrein met foodtrucks en muziek.

Meer informatie over de Zevenheuvelenhike