Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Wandelen in de nacht: een mooie uitdaging

Wandelen in de nacht is iets dat je een keer gedaan moet hebben. We vroegen een ervaren nachtwandelaar waarom dit zo toch bijzonder is. Rino Hamelink loopt meerdere Kennedymarsen en Long Distance Walks per jaar, waarbij je steevast de zon ziet opkomen. “De meest persoonlijke dingen worden verteld, ja, juist aan een onbekende.”

Lizanne Croonen
Wandelen in de nacht een mooie uitdaging: buiten in het donker
(Foto: © Stichting Kennedy-Mars Sittard)

Rino (54) uit Best is marsleider van de Nacht van OLAT, vrijdag 3 op zaterdag 4 november in Boxtel. Hij weet als geen ander wat nachtwandelen inhoudt, want hij loopt jaarlijks een stuk of vijf tot tien keer een Kennedymars of Long Distance Walk, waaronder 100 mijl (160 kilometer). Tijdens zo’n lange wandeltocht loop je een groot stuk in het donker.

Wandelen in de nacht een mooie uitdaging - Beat The Trail Ardennen
Rino tijdens Beat The Trail 2023.

Dit jaar liep Rino bijvoorbeeld The Great Escape, een honderdmijlstocht langs de Belgisch-Luxemburgse grens, door het hart van de Ardennen. Maar ook Beat The Trail, een onverharde trail in de Belgische Ardennen waarbij je twee nachten achter elkaar wandelt. Dit was zijn tiende keer 100 mijl! Wij vroegen hem naar zijn nachtwandelavonturen en -tips.

#1 Pure ontspanning

Rino: “Het eerste dat in mij opkomt als ik aan nachtwandelen denk, is pure ontspanning. De stilte. Als ik een wandeltocht door de nacht ga lopen, begin ik meestal alleen en dan zie ik wel of ik iemand tegenkom. Je bent meer op jezelf aangewezen, er is simpelweg minder afleiding in de nacht. Je wereldje wordt kleiner en dat geeft rust.”

Wandelen in de nacht een mooie uitdaging: landschap in de schemering
(Foto: © Steven Jaspers, Facebook)

#2 Overwinning op je slaperigheid

“Ik neem me altijd voor om eerder te gaan slapen, voorafgaand aan zo’n tocht, maar dat komt er niet van. Over het algemeen krijg je een enorme slaapdip tegen het moment dat het licht begint te worden. Je ogen zakken dicht, je voeten raken het gras in de berm en bam, je schrikt wakker. Ik ben weleens betrapt op slaapwandelen. Het mooie is dat je lichaam het vaak wel merkt zodra je van een rechte lijn afstapt. Daar kan ik redelijk op vertrouwen. In de Ardennen is het spannender. Dan stop ik eerder voor een hazenslaapje van een kwartier, twintig minuten. Je wil niet 50 meter lager wakker worden, in het ravijn.”

#3 Eten helpt

“Wat ik doe als ik slaperig word? Eten. Niet om een suiker boost te krijgen of om andere pepmiddelen tot me te nemen. Redbull is niets voor mij. Het gaat mij puur om de handeling. Ik werk een hele zak borrelnootjes weg tijdens een slaapdip, want zolang ik bezig ben, blijf ik wakker.”

Wandelen in de nacht een mooie uitdaging: natuur in de schemering
(Foto: © Steven Jaspers, Facebook)

#4 Kies voor een georganiseerde wandeltocht, wel zo veilig

“Bij de Nacht van OLAT treffen we maatregelen om het nachtwandelen veilig te houden. De route gaat ‘s nachts grotendeels over verharde paden in landgebouwgebied en door landerijen. Hier is straatverlichting en is de kans op struikelen kleiner. Een zaklamp of hoofdlamp wordt zwaar aangeraden en een reflecterend hesje is verplicht. Draag je geen hesje, dan mag je niet starten. Belangrijke tip: draag je rugzak niet over maar onder dit hesje. Dit zien we helaas vaak misgaan. Of mensen dragen bijvoorbeeld hun poncho over het hesje, dat werkt niet.”

Ik werk een hele zak borrelnootjes weg tijdens een slaapdip, want zolang ik bezig ben, blijf ik wakker

“Tijdens een trail in de Ardennen liepen mensen met rode lichtjes achterop hun rugzak, dat was daar verplicht. Het is niet alleen veilig, het geeft je ook oriëntatiepunt als je erachter loopt. Je ziet meteen of je tempo inzakt of niet.”

Nog drie dingen om op te letten tijdens een nachtelijke wandeltocht, aldus Rino:

  • Op fietspaden of andere wegen waar auto’s rijden, loop je links. De bepijling van georganiseerde wandeltochten in de nacht vind je ook links.
  • Wandel in de berm als er een tegenligger komt, ook als je denkt dat je goed zichtbaar bent. Je weet nooit of medeweggebruikers nog scherp zijn.
  • Maak gebruik van de bagagetransport tijdens een Kennedymars of Long Distance Walk. En stop daarnaast altijd een extra laagje kleding in je dagrugzak. Zo hoef je geen kou te lijden.
Bekijk de Nacht van OLAT

#5 Nachtdieren op je pad

“In de schemering spot je sneller een hert, vos of roofvogel. Al laten de dieren zich tijdens een wandeltocht niet makkelijk zien, hoor. Tijdens de Nacht van Gulpen zag ik een hertje aan de kant van de weg. Tientallen mensen liepen erlangs, hij verroerde zich niet. Ik ben niet de snelste en het voordeel daarvan is dat je meer ziet!”

Wandelen in de nacht: een mooie uitdaging: vogels en maan
(Foto: © Cristian Iohan Ştefănescu, Flickr)
Wandelen in de nacht een mooie uitdaging: Kennedymars Washington
Rino liep dit jaar de Kennedymars in Washington.

#6 Bijzondere contacten

“Heb je een nachtelijke dip? Dan helpt het om even met iemand te praten. Zeker als je 100 mijl wandelt, dan heb je tijdens de tweede nacht echt gezelschap nodig. Of je loopt achter iemand aan, zodat je tempo goed blijft. Het bijzondere is: mensen vertellen je in het donker meer dan overdag. Je loopt naast elkaar en hoeft elkaar niet per se aan te kijken. De meest persoonlijke dingen worden verteld, ja, juist aan een onbekende. Tijdens Beat The Trail wandelde ik met iemand die ik vorig jaar tijdens een slaapdip heb ontmoet. Ik was aan het zwalken en zij kwam langslopen. Al kletsend kwam ik over de dip heen. We zijn samen gefinisht.”

Uitgelicht: 3x Kennedymars & Long Distance Walk

De Kennedymars viert in 2023 haar zestigjarig bestaan. In Nederland worden jaarlijks ruim 25 Kennedymarsen georganiseerd, van Dordrecht tot Sittard. Je wandelt 80 kilometer in (meestal) 20 uur, deels in de nacht. Daarnaast worden er jaarlijks ook nog ruim 25 Long Distance Walks georganiseerd van 110 kilometer binnen (meestal) 24 uur. Dit jaar staan er nog drie op de planning.

Wandelen in de nacht een mooie uitdaging: Kennedymars
Tijdens de Kennedymars 80 van de Langstraat 2023.
Wandelen in de nacht een mooie uitdaging: Kennedymars Washington
Rino met het standbeeld van John F. Kennedy in Washington.

2e Nacht van het Westland
Wanneer? Vrijdag 27 op zaterdag 28 oktober 2023
Waar? Westland, Midden-Delfland
> Meer informatie

25e Nacht van OLAT
Wanneer? Vrijdag 3 op zaterdag 4 november 2023
Waar? Boxtel
> Meer informatie

12e Virtuele Kennedymars en LDW Je Grenzen Verleggen
Wanneer? Vrijdag 10 t/m donderdag 16 november 2023
Waar? Stippel je eigen route uit met behulp van een app.
> Meer informatie

Meer wandeltochten in de Wandelagenda

De Nacht van de Nacht

Op 28 oktober is het de Nacht van de Nacht. Deze nacht is een aantal jaar geleden in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de lichtvervuiling en het belang van duisternis in Nederland. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land allerlei nachtelijke activiteiten georganiseerd, zoals een moonwalk, lichthindertour, nachtfotograferen of een uilenwandeling. Neem een kijkje op de site voor de agenda.

Ga naar de Nacht van de Nacht