Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Dit kan jou ook overkomen: Sanne is ‘wandelgekkie’ op de lange afstand

‘Dat nóóit’, dacht Sanne Heymann (39) toen een tante ooit meer dood dan levend over de finish van de legendarische Nijmegen-Rotterdam-wandeling strompelde. Je reinste gekkenwerk. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en zo kwam de 160 kilometer lange tocht – de langste aaneengesloten tocht die Nederland rijk is – toch bovenaan op Sanne’s bucketlist.

Anton Damen
Dit kan jou ook overkomen Sanne is wandelgekkie op de lange afstand; Sanne Heymann
Sanne aan de start van de langeafstandswandeltocht Nijmegen - Rotterdam 2023. (Foto's: © Sanne Heymann)

Het is niet dat vlogger, triatleet en sportieve creatieveling Sanne Heymann uit Veenendaal om uitdagingen verlegen zit. Maar de legendarische tocht van Nijmegen naar Rotterdam was wel een unieke, eentje waar ze al jaren op broedde. Corona gooide roet in het eten, maar vorig jaar, bij de 55ste editie van de slooptocht die binnen 29 uur voltooid dient te worden, was Sanne’s bucketlist-moment eindelijk aangebroken. Niet minder dan 160 kilometer te gaan.

Dit kan jou ook overkomen Sanne is wandelgekkie op de lange afstand; Sanne Heymann

Maar deed jij deze wandeling niet ooit af als je reinste gekkenwerk?

"Eh, ja. Een oom en tante van me liepen hem ooit, en ik herinnerde de gruwelverhalen van mijn ouders, over hoe mijn tante over de finish kwam. Dat dus nooit, dacht ik: dit is echt next level, voor rare mensen. Jarenlang deed ik het af als gekkenwerk. Dat is het ook, maar wel leuk gekkenwerk."

Wat voor type wandelaar waagt zich aan zo’n wandeling als deze?

"De organisatie is traditioneel in handen van de Rotterdamse Wandelsportvereniging, maar behalve uit Rotterdam kwamen de deelnemers van overal en nergens. Zelfs een Deense liep mee. Voor een aantal is het vaste prik, die doen het ‘gewoon’ elk jaar. En er lopen best veel vrouwen mee, ik schat eenderde. Op zich niet vreemd, want uit onderzoek weten we dat vrouwen eigenlijk beter presteren in lange duursport."

Dit kan jou ook overkomen Sanne is wandelgekkie op de lange afstand
Deelnamebewijs van de langeafstandswandeltocht Nijmegen - Rotterdam.
Dit kan jou ook overkomen Sanne is wandelgekkie op de lange afstand; blaren; EHBO
Inspectie van blaren bij de EHBO-post.

Het is niet alleen een lange wandeling, maar stiekem ook een race tegen de klok.

"Het ideale wandeltempo ligt op zeven kilometer per uur, dus dat is inderdaad flink doorstappen. Om het voor de organisatie behapbaar te maken is er om de twintig kilometer een rustpost. Stap je sneller door, dan heb je daar meer pauzetijd, want je gaat weer verder als de groep compleet is. Ik zat in de voorste regionen van de middenmoot, wat betekende dat ik zo’n twintig minuten pauze had. En die had ik zeker ook nodig voor de EHBO-handelingen, om mijn voeten goed af te laten plakken en mijn bloedblaren te laten doorprikken. Hulde aan de organisatie: je wordt echt in de watten gelegd. Om de zes kilometer stonden er ook kleine kraampjes, met boterhammen of soep. (lachend:) Eigenlijk is het één groot lopend buffet!"

Niet iedereen haalt de eindstreep, jij wel. Waar zit ‘m dat in, denk je?

"Een kwart van de deelnemers haalde het dit keer niet. Voor mij is eenderde van de inspanning fysiek, de rest is mentaal. Mijn vader was ultra-hardloper en qua karakter lijken we op elkaar. Bij een tocht als deze komt onvermijdelijk ongemak en pijn kijken, daar moet je doorheen. Wat anderen parten gespeeld kan hebben, is dat het nachtelijk weer anders was dan voorspeld. Na de hitte van overdag ging het ’s nachts lang en hard regenen. Die combinatie heeft veel wandelaars genekt, vermoed ik. Ik was goed voorbereid. Ook omdat ik het type ben dat tóch een poncho meeneemt, ook als ze zeggen dat het zonnig wordt. En als ze alleen maar regen voorspellen, ben ik iemand die voor de zekerheid toch een tube zonnebrand in de rugzak stopt."

Dit kan jou ook overkomen Sanne is wandelgekkie op de lange afstand
Dit kan jou ook overkomen Sanne is wandelgekkie op de lange afstand
Aan de start van de wandeltocht Nijmegen - Rotterdam 2023.

Ben jij ook een 'wandelgekkie' op de lange afstand?

Je kunt Sannes wandelavonturen volgen op haar YouTube-kanaal @MeisjeNooitGenoeg. Bekijk hier haar vlog over de Long Distance Walk Nijmegen – Rotterdam in 2023.

Ben jij zelf ook een 'wandelgekkie' op de lange afstand? Breng de redactie van Wandel.nl op de hoogte van jouw bijzondere wandelavonturen, via redactie@wandel.nl o.v.v. 'Alle wandelgekkies verzamelen'. Wie weet kunnen we je een keer interviewen!

Meedoen op de lange afstand?

Op 21 en 22 september staat de 56e Long Distance Walk Nijmegen-Rotterdam weer op de kalender. Iets voor jou?

Via de onderstaande button vind je de kalender van alle Kennedymarsen (80 km) en Long Distance Walks (110+ km) in Nederland.

Lange Afstand Wandelen