Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Henk Schilder (84) is de oudste debutant van de 4Daagse Nijmegen

Dinsdag is het zover: dan start de 105e 4Daagse Nijmegen. Voor Henk Schilder uit Boxtel is het de eerste keer dat hij meeloopt. Met 84 jaar is hij de oudste debutant op de 30 kilometer. Iets om trots op te zijn! Je herkent hem tijdens de intocht aan een blauw 4Daagse-vlaggetje voor bijzondere deelnemers.

Lizanne Croonen
Henk Schilder
Henk Schilder.

“Moet je dat nou wel doen op die leeftijd?” Het is een vraag die Henk de afgelopen maanden geregeld hoorde. Inmiddels overheerst de trots, niet in de laatste plaats vanuit zijn kleinkinderen. “Ze zeggen dat het heel gezellig is, maar ik heb geen idee. Het was nooit mijn bedoeling om de 4Daagse te lopen, ik ben er zomaar ingerold.”

Twee kunstknieën

Toch komt het niet helemaal uit de lucht vallen. Ooit was hardlopen zijn grote passie. Beide knieën heeft hij aan de sport versleten, maar dat is vijf, zes jaar geleden opgelost met twee kunstexemplaren. Sportief was hij dus al. Henk heeft een achtergrond in de telefoontechniek bij KPN en werkte later als surveillant op een hogeschool. Het wandelen kwam op zijn pad toen hij de voorzitter van de lokale wandelclub leerde kennen. Jan (81) woont in hetzelfde appartementencomplex en organiseert wekelijks een wandeling van 7,5 kilometer en een maandelijkse wandeltocht in Boxtel. Hier deed Henk enthousiast aan mee en zo werd het 4Daagsezaadje geplant. Samen met Jan besloot hij een doel te stellen: de 4Daagse Nijmegen. Voor Jan de tiende en voor Henk de allereerste keer.

Henk Schilder en meerdere wandelaars lopen over een brug.

Samen

De mannen hebben tijdens het wandelen goede gesprekken. Henk: “Over onze vrouwen bijvoorbeeld. Mijn vrouw is een jaar geleden opgenomen met dementie.” Henk woont nu alleen, maar krijgt hulp van zijn dochters. En hij heeft genoeg hobby’s om zichzelf op te storten, zoals een houten hobbelpaard maken voor zijn aanstaande achterkleinkind. Tijdens de 4Daagse staat zijn schoonzoon dagelijks klaar om hem van station Den Bosch op te halen. Zo doet deze familie het een beetje samen.

Henk Schilder met nieuwe wandelschoenen.

Eerste echte wandelschoenen

Henk heeft goed getraind en bouwde zijn kilometers gestaag op: van 10 kilometer in september naar 12,5 in oktober, 15 in november tot en met 30 kilometer, waarvan laatst voor het eerste twee dagen achter elkaar. “De eerste kilometers liep ik op gewone schoenen, maar na 12,5 kilometer gunde ik mezelf mijn eerste echte wandelschoenen. Op advies van mijn dochter, die zei: ‘dit kan zo echt niet, je hebt goede spullen nodig.’ Ik wist dat allemaal niet. Mijn nieuwe Meindl’s liepen meteen lekker en ik kocht er ook goede sokken bij. Ik heb nog geen blaar of blessure gehad.”

We zijn allebei het type niet lullen maar poetsen

Advies opvolgen

Advies werd ingewonnen bij zijn wandelmaatje en bij Henks kleinzoon, die wat kennis bij de marine had opgedaan. Je voeten insmeren met Kneipp voetcrème 5-in-1, was zo’n gouden tip. Ter versteviging van de huid. Dagelijks je voetzolen smeren met kamferspiritus is volgens Henk ook een must. “Ik smeer de laatste paar weken tot de 4Daagse elke dag. Die geur is heel typisch.”

Meer drinken is ook een les voor Henk. “Ik dronk in het begin bijna geen water. Inmiddels drink ik op 30 km zo’n anderhalve liter. Ook heb ik geleerd om onderweg te eten, om mijn energie op peil te houden. Mijn kleinzoon zei dat ik koekjes moest meenemen.” Wat hij verder gaat meenemen? “Een gel en spuitbusje voor spierpijn, Wandelwol bij nood (voor de druk, als je een wondje hebt), een blarenkit en extra sokken. Dat is het. Ik ben niet zo’n doemdenker. Komt goed zo.”

Crème voor je voeten.
4Daagsetip van Henk: smeer je voeten in met speciale voetcrème. (Foto: © Shutterstock)
de vennen in het natuurgebied Kampina.
Natuurgebied Kampina. (Foto: © Ger van Beek, Flickr)

Een echte doorzetter

Hoewel hij dus een echte hardloper was, heeft hij het wandelen nu helemaal omarmd. “Je ziet al wandelend meer van de omgeving en ik word er rustig van. Ik hoef maar een paar honderd meter te lopen voor een van de mooiste natuurgebieden: Kampina. De vennen zijn er schitterend. Ik ga ook vaak naar Liempde, waar je mooie vergezichten hebt. Het is hier net het buitenland.”

Hoe zou Henk zichzelf als wandelaar omschrijven? “Een ander zou zeggen: hij laat zich niet kennen. Ik heb nooit ergens last van. Al zal ik heus wel stoppen als ik echt pijn zou lijden. Jan en ik hebben afgesproken: als één van ons uitvalt, dan gaat de ander door. We zijn allebei het type niet lullen maar poetsen!”

Hoe gemakkelijk denkt hij straks de Via Gladiola te halen? “Het is niet zo dat ik dit wel even doe met twee vingers in de neus. Je moet een behoorlijke discipline hebben. Ik begon een jaar van tevoren met trainen. Je ziet vaak dat mensen een beetje passief worden als ze ouder worden. Dat vind ik zo jammer!”, vertelt Henk. “De ophef over mijn leeftijd vind ik maar overdreven, er zijn genoeg mensen die dit ook zouden kunnen!”

Henk draagt tijdens de intocht van de 4Daagse Nijmegen een blauw vlaggetje voor bijzondere lopers, met daarop het nummer 13. Herken jij hem op de 4Daagsevrijdag? Zwaai hem dan zeker even gedag!

wandelaars met bloemen in hun handen tijdens de intocht van de 4Daagse Nijmegen.
Intocht van de 4Daagse Nijmegen. (Foto: © Shutterstock)
Jaap (l) en Henk (r) tijdens de 4Daagse Nijmegen 2023.
Jaap (l) en Henk (r) tijdens de 4Daagse Nijmegen 2023.

Update: Henk en Jan hebben de 4Daagse uitgelopen! "Ik had nergens last van. Geen blaren of spierpijn. Het was heel gezellig, ik heb allemaal leuke gesprekken gehad onderweg. Of ik volgend jaar weer ga meelopen? Dat weet ik niet, dat kun je op deze leeftijd niet zeggen. Maar ik blijf gewoon aan de wandel!"