
Je hebt nieuwe wandelschoenen gekocht. Vanuit de doos lachen ze je toe. Het is verleidelijk om ze meteen aan te trekken en er een lange wandeling op te gaan maken. Toch is het verstandig om de schoenen eerst rustig in te lopen. Op die manier kunnen je voeten en enkels wennen aan de nieuwe schoenen. Wandelschoenen passen zich na verloop van tijd aan je voeten aan. Ze ‘gaan naar je voeten staan’, noemen we dit ook wel. Bij nieuwe schoenen is dit nog niet het geval. Ga je er dan een lange wandeling op maken, dan heb je kans op blessures en blaren. Met deze tips loop je nieuwe wandelschoenen op een verstandige manier in.
Begin binnen
Trek je nieuwe wandelschoenen eerst binnenshuis aan. Draag ze tijdens je dagelijkse activiteiten en voel hoe ze zitten. Gaan ze knellen of krijg je pijn? Bij diverse sport- en outdoorwinkels kun je de schoenen nog ruilen. Door ze eerst binnen te dragen, voorkom je dat ze vies worden. Je kunt de schoenen (afhankelijk voor de voorwaarden die gelden bij de winkel waar je ze hebt gekocht) dan nog terugbrengen. Controleer voordat je wandelschoenen koopt daarom altijd eerst even of de winkel een mogelijkheid biedt om de schoenen om te ruilen.

De eerste keer buiten
Zijn de schoenen binnenshuis goedgekeurd, dan is het tijd om naar buiten te gaan. Daarvoor heb je ze immers gekocht. Ga niet meteen een lange afstand lopen, maar begin met een korte wandeling. Neem eventueel je oude wandelschoenen mee. Mocht je echt pijnklachten of blaren krijgen, dan kun je onderweg je oude schoenen nog aantrekken.
Bouw de afstanden op
Gaven de schoenen bij de eerste wandeling geen klachten? Bouw de afstand dan langzaam verder uit. Voel tijdens het wandelen goed hoe de schoenen zitten. Schuren ze niet? Geven ze voldoende steun? Geven ze ook geen klachten in je benen of in je knieën? Bij klachten kun je inlegzolen overwegen, mocht je die nog niet hebben. Lees hier meer over inlegzolen voor wandelaars.

Draag goede wandelsokken
Je kunt nog zulke fijne wandelschoenen hebben gekocht, zonder de juiste wandelsokken kun je alsnog klachten als blaren krijgen. Draag daarom ook in nieuwe wandelschoenen altijd goede sokken. Let op de maat en op het materiaal. Hier lees je meer over de juiste wandelsokken.
Oprekken?
Heb je pijnklachten bij je tenen? Dan kan het oprekken van nieuwe schoenen een oplossing bieden. Een schoenmaker kan leren schoenen oprekken. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, want anders kan de schoen onherstelbaar beschadigd raken. Bij kunststof schoenen is er sowieso het risico dat het materiaal scheurt tijdens het oprekken.
Verzorg je nieuwe wandelschoenen
Nadat je schoenen de eerste kilometers met glans hebben doorstaan, wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk mooi blijven, zowel van buiten als van binnen. Door je schoenen goed te onderhouden gaan ze langer mee en blijven ze bovendien water- en vuilafstotend. Reinig je schoenen nadat ze vies zijn geworden en laat ze na iedere wandeling goed drogen. In dit artikel geven we je meer tips voor het onderhoud van je wandelschoenen.
Lees ook
Goede wandelschoenen zijn heel belangrijk. Met de juiste schoenen kun je zowel blessures als blaren voorkomen. Wat zijn goede wandelschoenen en hoe koop je de juiste schoenen? Wandel.nl geeft je tips.
Lees meer
Je wandelschoenen kunnen het, zeker in het najaar door regen en modder, zwaar te verduren krijgen. Goed onderhoud van je schoenen is belangrijk, want daardoor gaan ze langer mee. Hoe onderhoud je jouw wandelschoenen? INTERSPORT geeft je tips.
Lees meer
Als wandelaar ontkom je niet aan het moment dat je oude, trouwe wandelschoenen zijn versleten en aan vervanging toe zijn. Ze brachten je over de mooiste paden en wegen en waren je metgezel tijdens de vele tochten die je liep. Hoe weet je dat je schoenen versleten zijn en dat er niets anders op zit dan een nieuw paar aan te schaffen? Wandel.nl geeft je advies.
Lees meer