Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Het belang van goede zolen onder je wandelschoenen

Schoenzolen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je wandelschoenen. Ze zorgen onder meer voor grip, stabiliteit en demping. Wandel.nl zet de verschillende soorten schoenzolen voor je op een rij.

Zichtbare zool van de wandelschoen tijdens zonnige wandeling in natuur

Wat de banden van een auto of fiets zijn, zijn de zolen van een schoen. Goede zolen zijn heel belangrijk. Maar hoe bepaal je nu welke schoen voor jou geschikt is en welk profiel je het beste voor welk terrein kunt gebruiken? Als je op zoek bent naar nieuwe wandelschoenen kunnen deze richtlijnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Opbouw van de zool

De zool van de schoen bestaat uit meerdere delen. De loopzool met profiel, daarboven een dempende tussenzool die de buigzaamheid bepaalt en een inlegzool waar de voet op rust en die zorgt voor comfort.

Stugheid

In de wandelsport worden wandelschoenen van oudsher ingedeeld in categorieën. Middels dit ABCD-systeem is in één oogopslag te zien voor welk soort terrein de schoen geschikt is. Hierbij wordt mede gekeken naar de stugheid van de tussenzool. Hoe zwaarder het terrein waar je loopt, hoe stugger die tussenzool moet zijn.

Het nadeel van dit systeem is dat er tegenwoordig heel veel verschillende schoenen van verschillende merken op de markt zijn die zich niet meer in deze classificering laten plaatsen. Steeds vaker worden wandelschoenen ingedeeld naar gebruik, zoals hiking, trekking en backpacking. Daarnaast hanteert iedere fabrikant zijn eigen benaming, waardoor het er ook niet overzichtelijker op wordt.

Hieronder leggen we kort het ABCD-systeem uit, want hiermee krijg je inzicht in de verschillende types schoenen die er zijn en de stugheid van de zolen.

afbeelding van wandelschoenen en de zool in beeld.

A – De lichte wandelschoen

  • Wandelduur: Kort
  • Eigenschap: Lichtgewicht
  • Hoogte: Laag model
  • Zool: Flexibel
  • Geschikt voor: Wandelingen met dag- of weekendrugzak over begaanbare paden en vlak tot licht geaccidenteerd terrein.

B – De bergschoen

  • Wandelduur: Kort/lang
  • Eigenschap: Middelgewicht, vaak voorzien van rubberen versteviging om hak en neus, ademend en waterdicht Goretex.
  • Hoogte: Halfhoog model
  • Zool: Redelijk stug
  • Geschikt voor: Korte en lange bergwandelingen met dag- of weekendrugzak over sterk geaccidenteerd terrein, rotsen en technische paden.

C – De backpackingschoen

  • Wandelduur: Kort/lang
  • Eigenschap: Waterdicht, veel stabiliteit en bescherming en vaak geschikt om te dragen met flexibele stijgijzers.
  • Hoogte: Meestal hoog model
  • Zool: Stug
  • Geschikt voor: Uitermate geschikt voor technische paden, off- road, klim- en klauterwerk en het lichte alpine werk. Ideale schoen om je uitdagende tochten met bepakking mee af te leggen.

D – De expeditieschoen

  • Wandelduur: Kort/meerdaags
  • Eigenschap: Waterdicht en vaak voorzien van geïntegreerde gamaschen. Sommige exemplaren beschikken over een uitneembare isolerende binnenschoen.
  • Hoogte: Hoog model
  • Zool: Zeer stijf
  • Geschikt voor: De schoen is geschikt voor ijs- en mixed klimmen in het hooggebergte en op gletsjers en gebruik met stijgijzers. Door de stugheid zijn deze schoenen minder geschikt voor wandelen
A853db66 0Fea 4Db6 Bbc4 B32fa2db8eb3 Image5884610915246000722

Voor de Nederlandse wandelaar die met name in eigen land wandelt, is de categorie A schoen perfect. Wil je toch iets meer stevigheid rondom je voet en enkel, maar nog wel de flexibiliteit in de zool ervaren, dan is de AB schoen aan te raden. Deze valt tussen de categorieën A en B in. Hiermee kun je prima lange afstanden wandelen of een meerdaagse trekking doen.

Toch is de categorie B schoen veruit favoriet in Nederland. Hiermee heb je meteen de mogelijkheid om tijdens vakantie de bergen in te gaan zonder een nieuw paar schoenen te hoeven kopen. Voor veel wandelaars is de stabiliteit die deze schoen biedt in combinatie met de wat stuggere zool ook ideaal voor lange afstanden, zoals de Nijmeegse Vierdaagse.

Bepaal bij de aanschaf van je paar wandelschoenen dus eerst waar en waarvoor je ze wilt gaan gebruiken. Dit bepaalt namelijk de stugheid van de zool van je nieuwe wandelmaatjes.

Zool van wandelschoen onder de modder

Profiel

Naast de verschillende types geeft het profiel van de loopzool ook een indicatie voor het gebruik. Kwalitatief goede schoenen beschikken meestal over een loopzool van kunststof in combinatie met rubber van Vibram of Michelin. Dit materiaal is licht, soepel, slijtvast en biedt goede grip.

Door te variëren in rubbersamenstellingen kunnen zo verschillende profielen gefabriceerd worden voor een breed scala aan terreinen en activiteiten. Het gaat te ver om op alle verschillende soorten profielen in te gaan, daarom zetten wij de belangrijkste voor je op een rijtje, waarbij het onderscheid hem vooral zit in de noppenstructuur van de zool:

  • Verharde ondergrond (asfalt, bospaden): De noppen zijn zo geplaatst dat een goede afwikkeling van de voet mogelijk is. Bij een vrij grof profiel heeft water of sneeuw weinig invloed op de grip.
  • Off road: De noppen zijn onder de bal van de voet als honingraten of puntjes gevormd en geven extra veel grip op onverharde ondergrond, zoals zand, modder en gladde stukken.
  • Bergachtige ondergrond: vergelijkbaar met off road, maar de noppenstructuur onder de zool is vaak van wat zachter materiaal. Dit zorgt voor meer demping, maar vooral voor meer grip op (gladde) rotsen en bij het dalen.

Bij extreme omstandigheden kun je je schoenprofielen een upgrade geven. Als het sneeuwt kun je sneeuwschoenen of spikes onder je wandelschoenen bevestigen voor extra grip.

Demping

Naast grip en stabiliteit moet de zool ook demping bieden. Demping biedt bescherming aan je gewrichten en spieren bij beweging, maar zorgt er ook voor dat je steentjes niet zo snel door de zolen voelt prikken. Hiervoor zijn de buitenzool en de tussenzool verantwoordelijk. Een goede demping bevordert het loopcomfort. Heb je je schoenen gevonden, maar voelen ze toch ‘hard’ aan aan de voeten, dan kun je het comfort vergroten met een (ergonomische) inlegzooltje.

Vrouw kijkt uit naar natuur landschap

Schoenen verzolen

Wie veel wandelt, verslijt op den duur de zolen van de schoenen. Een harde ondergrond, kiezels die in de zool blijven steken, de manier waarop je je voet afwikkelt, maar ook (strooi)zout heeft invloed op de levensduur van de zool. Je merkt dat je zolen aan vervanging toe zijn als het profiel is afgesleten, of als er scheuren in de zool ontstaan.

Maar ook als je de schoenen weinig gebruikt kan het nodig zijn de schoenen te verzolen. De lijmlaag kan uitdrogen en daardoor kan de zool loslaten.

Als je zolen versleten zijn, dan kun je de zolen laten vervangen bij een schoenmaker. Een groot voordeel is dat je bijna nieuwe schoenen hebt, die al als gegoten zitten, want je schoenen zijn al ingelopen. Het verzolen van je schoenen is best prijzig, maar nog altijd goedkoper dan de aanschaf van een nieuw paar schoenen.