Kooptips: dagrugzakken voor wandelaars

De dagrugzak behoort tot de standaard wandeluitrusting van vrijwel iedere wandelaar. Waar moet je op letten als je een kleine rugzak gaat kopen?

Wie een stevige wandeling gaat maken, heeft een dagrugzak nodig. Een kleine rugzak waarin je de belangrijkste bagage kunt opbergen. De dagrugzak behoort tot de standaard wandeluitrusting van vrijwel iedere wandelaar, of je nou meedoet aan een wandelevenement of een wandelroute loopt in het weekend. Waar moet je op letten als je een dagrugzak gaat kopen?

Passen in de winkel

Ten eerste: de ene dagrugzak is de andere niet en ook iedere wandelaar is anders qua lichaamsbouw. Koop een dagrugzak daarom nooit blind, maar ga naar een deskundige winkel en pas de rugzak met een realistische hoeveelheid bagage. Zo kun je het beste inschatten of de rugzak voor jou comfortabel is.

Volume: hoe groot is een dagrugzak?

Dagrugzakken zijn, de naam zegt het al, bedoeld voor een dagwandeling. Ze zijn dus geschikt voor wandelaars die weinig bagage meenemen. Fabrikanten spreken over het algemeen over dagrugzakken als ze een kleine inhoud hebben tot ongeveer 35 liter. Of je een kiest voor een zeer kleine rugzak van 10 liter of voor een grotere van 35 liter hangt van de vraag af: hoeveel neem je over het algemeen mee? Denk daar vooraf goed over na. En let op: de door fabrikanten opgegeven volumes kloppen niet altijd.

De Osprey Daylight: voorbeeld van een zeer kleine rugzak van 13 liter. De Osprey Daylight: voorbeeld van een zeer kleine rugzak van 13 liter.
De Lowe Alpine Eclipse: een grote dagrugzak van 35 liter. De Lowe Alpine Eclipse: een grote dagrugzak van 35 liter.

Gewicht bagage

Een dagrugzak is dus niet erg groot, maar wie zijn best doet kan er een flinke hoeveelheid kilo’s in verstouwen. Bijvoorbeeld een grote fles water, maar ook alle andere uitrustingsstukken samen (smartphone, tablet, appeltje voor de dorst, portemonnee met kleingeld etc.) kunnen het draaggewicht behoorlijk opschroeven. Aan te raden is om tijdens het wandelen niet veel meer dan 7 kilo in je rugzak te stoppen. Maar ook bij weinig draaggewicht kunnen er drukpunten of schuurplekken ontstaan tijdens een langdurige wandeling.

Gewicht rugzak

Ook niet onbelangrijk: hoe zwaar is de rugzak zelf? Het eigen gewicht van dagrugzakken schommelt rond de kilo met uitschieters naar beneden (<800 gram) en flink naar boven (>1,5 kilo). Een lichte dagrugzak is prettig, maar kies liever voor een comfortabele rugzak die iets zwaarder is dan andersom!

Comfort schouder- en heupbanden

Een dagrugzak heeft in ieder geval schouderbanden en meestal ook een heupband. Tussen de twee schouderbanden zit meestal een in hoogte verstelbaar borstbandje waarmee je de schouderbanden goed op hun plek kunt houden. Vooral de schouderbanden 'dragen' het gewicht, de functie van de heupband is vooral om het slingeren van de rugzak tegen te gaan. Bij de grotere dagrugzakken (boven de 35 liter) neemt een stevige heupband (of heupgordel) ook een deel van het gewicht voor zijn rekening.

Belangrijk is dat de gepolsterde schouderbanden van een rugzak comfortabel voelen. Probeer de rugzak daarom in de winkel met een realistische hoeveelheid kilo’s.

Het rugpand van de Lowe Alpine Airzone. Het rugpand van de Lowe Alpine Airzone.
Mesh (gaas) rugpand bij de Deuter Futura. Mesh (gaas) rugpand bij de Deuter Futura.

Comfort rugpand

Het rugpand is de 'achterkant' van de rugzak en het raakvlak tussen rugzak en de rug van de wandelaar. Heel belangrijk is dat het rugpand van de dagrugzak comfortabel gepolsterd is zodat de rugzak prettig aanvoelt. Belangrijk om op te letten: zijn er geen vervelende drukpunten? Want daar kun je na lang wandelen behoorlijk last van krijgen.

Van belang is uiteraard ook dat het rugpand niet te lang of te kort is. Grote rugzakken zijn vaak in lengte verstelbaar, bij dagrugzakken is dat vrijwel nooit het geval. Let dus goed op in de winkel: past de rugzak bij jouw rug?

Zweetafvoer

Wandelen en zweten horen helaas bij elkaar en een probleem dat iedereen herkent is de natte plek op de achterkant van je T-shirt tijdens een pauze. De oplossing voor dit probleem is thuisblijven en niet gaan wandelen, maar dat wil je niet. Fabrikanten komen al jaren met rugpanden die het zweet beter zouden wegvoeren. Soms dankzij holle ruimtes tussen de polstering, vaak ook met een grote open holle ruimte tussen rug en rugzak danzij een mesh-rugpand, van gaas. Deze oplossingen kunnen helpen, maar zullen het zweetprobleem nooit volledig oplossen.

Modellen voor dames en heren

Of een rugzak goed past en comfortabel zit, valt of staat met de 'match' tussen rugzak en wandelaar. Niemand is gelijk. Veel rugzakken zijn unisex, geschikt dus voor zowel dames als heren. Maar er zijn ook merken die speciale modellen voor dames in het assortiment hebben. Iets om als dame naar te vragen in de winkel. Damesrugzakken hebben meestal anders gevormde schouderbanden, ze zijn doorgaans iets kleiner, het rugzak is vaak korter en de kleur is in veel gevallen 'vrouwelijker'.

The North Face Jester Women: bedoeld voor dames dus. The North Face Jester Women: bedoeld voor dames dus.
Handig: een voorvak met kleine vakken voor platte en kleine uitrusting zoals kaart, telefoon, pen etc. Handig: een voorvak met kleine vakken voor platte en kleine uitrusting zoals kaart, telefoon, pen etc.

Indeling van de dagrugzak

In grote lijnen zijn er twee soorten dagrugzakken. Bij de eerste soort sluit het grote vak met een koord en daaroverheen een klepvak met klikgesp. De tweede soort open en sluit je het grote vak met een rits. Er valt niet te zeggen welke soort beter is, dat hangt af van de persoonlijke voorkeur en ervaring van de wandelaar. Algemeen kan je stellen dat je met de koordsluiting iets beter kunt stouwen maar je spullen iets minder snel terugvindt. Bij de ritssluiting is het lastiger om de rugzak vol te proppen (spanning op de rits), maar meestal is de inhoud van je rugzak beter bereikbaar.

Handige vakken

Iedere dagrugzak bezit een groot hoofdvak. Belangrijk is ook hoeveel kleinere vakken de rugzak biedt. Geld en telefoon stop je liever niet in het grote vak, de drinkfles heb je liever bij de hand. Let dus goed op kleine vakjes zoals (stretch) zijvakken, platte voorvakken voor een wandelkaart, en kleine vakjes voor een telefoon of geld.

De Lowe Alpine Airzone: voorbeeld van een rugzak met een koordsluiting met daarover een klep die je fixeert met een klik-gesp. De Lowe Alpine Airzone: voorbeeld van een rugzak met een koordsluiting met daarover een klep die je fixeert met een klik-gesp.
De Vrijbuiter Outdoor Rockey: voorbeeld van en rugzak met een ritssluiting. De Vrijbuiter Outdoor Rockey: voorbeeld van en rugzak met een ritssluiting.

Drinkzak

In plaats van een drinkzak gebruiken sommige wandelaars een drinkzak met een slangetje. Veel dagrugzakken bieden een speciaal vak achter het rugpand waarin je de (bijpassende) drinkzak kunt plaatsen. Daarbij hoort een doorvoer naar buiten (voor het slangetje) en een in hoogte verstelbaar klemmetje voor de slang op een van de schouderbanden.

Osprey Hydraulics: voorbeeld van een drinksysteem dat in het rugpand van sommige dagrugzakken past. In plaats van een drinkfles. Osprey Hydraulics: voorbeeld van een drinksysteem dat in het rugpand van sommige dagrugzakken past. In plaats van een drinkfles.
De Ortlieb Track: een voorbeeld van een waterdichte rugzak met een rolsluiting. De Ortlieb Track: een voorbeeld van een waterdichte rugzak met een rolsluiting.

Waterdicht?

We missen nog een soort dagrugzak en dat is de waterdichte rugzak. Dit type rugzak is gemaakt van een dik waterdicht materiaal met ‘gelaste’  waterdichte naden. Het hoofdvak sluit vaak met een zogenaamde rol-sluiting of met een stevige waterdichte rits. Een waterdichte dagrugzak heeft meestal minder extra vakken. Voordeel is dat je je geen zorgen om de bagage hoeft te maken bij een stortbui, nadeel is dat de rol-sluiting vaak iets lastiger toegang tot je spullen biedt. De meeste rugzakken zijn overigens niet waterdicht, goed om rekening mee te houden, maar bezitten vaak een verborgen regenhoes die je tijdens een regenbui over de rugzak trekt.