Wat is het drielagensysteem?

Welke kleding kun je het beste dragen tijdens het wandelen? Het drielagensysteem is geschikt voor alle weersomstandigheden. Wandel.nl legt je uit welke lagen je nodig hebt voor een comfortabele wandeling.

Uit welke lagen bestaat het drielagensysteem?

In welke wandelkleding je het liefst loopt, is afhankelijk van het seizoen en je persoonlijke voorkeur. Bij wisselende weersomstandigheden is het drielagensysteem ideaal. Het bestaat uit de volgende drie lagen:

  • De onderlaag
  • De tussenlaag
  • De buitenlaag
De onderlaag moet vochtregulerend zijn De onderlaag moet vochtregulerend zijn

De onderlaag

De onderlaag bestaat uit een shirt en (als het heel koud is) een thermobroek. Deze laag moet vochtregulerend zijn, dus het moet zweet goed kunnen afvoeren. Katoen is daarom niet geschikt als materiaal, want dit houdt het vocht vast in plaats van het door te geven aan de volgende laag. Je loopt op den duur dan in een nat shirt en daardoor koelt je lichaam juist af.

Een shirt van polyester of polypropyleen is heel geschikt, omdat dit materiaal het vocht niet vasthoudt, maar de warmte juist wel. Ook wol is een goed materiaal voor de onderlaag van je kleding, want dit kan goed vocht opnemen en zorgt voor een goede isolatie. In dit artikel lees je meer over geschikt ondergoed voor wandelaars.

Een fleecevest is geschikt als tussenlaag Een fleecevest is geschikt als tussenlaag

De tussenlaag

Onder de tussenlaag verstaan we vesten en sweaters, maar ook broeken. Vooral fleecevesten zijn onder wandelaars erg populair. De tussenlaag zorgt ervoor dat je warmte vasthoudt tussen de onder- en buitenlaag. Daarnaast is deze laag ook belangrijk voor het reguleren van vocht.

Bij warm weer of regen is het niet fijn om te wandelen in een spijkerbroek. In dit geval zijn wandelbroeken uitstekend, omdat ze waterafstotend of sneldrogend zijn. Als je in een korte broek gaat wandelen is het verstandig om ook een lange broek mee te nemen, voor als het weer omslaat. In dit artikel geven we je kooptips voor de juiste wandelbroek en hier lees je waar een goede korte broek voor wandelaars aan moet voldoen.

Een jack is de buitenste laag van het drielagensysteem Een jack is de buitenste laag van het drielagensysteem

De buitenlaag

De buitenlaag is bedoeld om je te beschermen tegen heftige weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Het is belangrijk dat de buitenlaag zowel waterdicht als ademend is. Er zijn wandeljacks in heel veel soorten en maten op de markt: van dikke jassen voor in de meest extreme omstandigheden tot ‘tussenjacks’ die een stuk dunner zijn. Hier lees je hoe je de ideale wandeljas kiest.

Als je het niet fijn vindt om in regenkleding te lopen is een regenponcho een goed alternatief. Deze kun je snel over je kleding aantrekken als het plotseling gaat regenen. Nadeel is wel dat een poncho niet goed ademt. Ga je lange wandelingen in de regen maken, dan is een ademende regenjas aan te raden. In dit artikel lees je meer over de juiste wandeluitrusting bij slecht weer.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.