Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Tips om je te kleden volgens het drielagensysteem

In het voorjaar kunnen de weersomstandigheden sterk wisselen. 's Ochtends is het nog te fris voor een dun jack, terwijl ’s middags de zon doorkomt en het zweet uit je oksels gutst. Daarnaast is de kans op een flinke stortbui ook niet onwaarschijnlijk. Hoe kun je je daar goed op voorbereiden? Het drielagensysteem is het antwoord.

Man en vrouw wandelen in de bergen

In samenwerking met Intersport

Uit welke lagen bestaat het drielagensysteem?

In welke wandelkleding je het liefst loopt, is afhankelijk van het seizoen en je persoonlijke voorkeur. Bij wisselende weersomstandigheden is het drielagensysteem ideaal. Het bestaat uit de volgende drie lagen:

  • De onderlaag
  • De tussenlaag
  • De buitenlaag
Onderlaag van shirt moet vochtregulerend
De onderlaag moet vochtregulerend zijn

De onderlaag

De onderlaag bestaat uit een shirt en (als het heel koud is) een thermobroek. Deze laag moet vochtregulerend zijn, dus het moet zweet goed kunnen afvoeren. Katoen is daarom niet geschikt als materiaal, want dit houdt het vocht vast in plaats van het door te geven aan de volgende laag. Je loopt op den duur dan in een nat shirt en daardoor koelt je lichaam juist af.

Een shirt van polyester of polypropyleen is heel geschikt, omdat dit materiaal het vocht niet vasthoudt, maar de warmte juist wel. Ook wol is een goed materiaal voor de onderlaag van je kleding, want dit kan goed vocht opnemen en zorgt voor een goede isolatie.

De tussenlaag

Onder de tussenlaag verstaan we vesten en sweaters, maar ook broeken. Vooral fleecevesten zijn onder wandelaars erg populair. De tussenlaag zorgt ervoor dat je warmte vasthoudt tussen de onder- en buitenlaag. Daarnaast is deze laag ook belangrijk voor het reguleren van vocht.

Bij warm weer of regen is het niet fijn om te wandelen in een spijkerbroek. In dit geval zijn wandelbroeken uitstekend, omdat ze waterafstotend of sneldrogend zijn. Als je in een korte broek gaat wandelen is het verstandig om ook een lange broek mee te nemen, voor als het weer omslaat. Of ga voor de befaamde afritsbroek. Je wisselt dan gemakkelijk van korte naar lange broek zonder extra bepakking mee te nemen. 

Een vrouw dat een fleecevest draagt die als tussenlaag geschikt is
Een fleecevest is geschikt als tussenlaag
Een vrouw dat een jack draagt als buitenste laag van het drielagensysteem
Een jack is de buitenste laag van het drielagensysteem

De buitenlaag

De buitenlaag is bedoeld om je te beschermen tegen heftige weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Het is belangrijk dat de buitenlaag zowel waterdicht als ademend is. Er zijn wandeljacks in heel veel soorten en maten op de markt: van dikke jassen voor in de meest extreme omstandigheden tot ‘tussenjacks’ die een stuk dunner zijn. Een voordeel is dat tegenwoordig vrijwel alle outdoor-jacks winddicht zijn, waarbij de ritssluitingen ook vaak zijn afgedekt met een winddichte stof.

Als je het niet fijn vindt om in regenkleding te lopen, is een regenponcho een goed alternatief. Deze kun je snel over je kleding aantrekken als het plotseling gaat regenen. Nadeel is wel dat een poncho niet goed ademt. Ga je lange wandelingen in de regen maken, dan is het zeker een aanrader om te investeren in een ademende regenjas.

Vier tips voor de buitenlaag

In welke wandelkleding je het fijnst loopt, is naast de weersomstandigheden, ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Even naar de winkel gaan, zodat je een jas daadwerkelijk kunt aantrekken en de stof kunt voelen, helpt bij het maken van een keuze. Stap bijvoorbeeld binnen bij één van de Intersport filialen en bekijk het ruime aanbod aan wandelkleding. Om je alvast een handje te helpen, tippen we je vier fijne outdoorjassen die zeer geschikt zijn als buitenlaag voor jouw volgende wandelavontuur. Ze hebben namelijk een ademende en waterafstotende stof.

wandelaars