Tips om je regenjas waterdicht te houden

Met deze tips zorg je ervoor dat je regenjas waterdicht blijft.

Soms ontkom je er niet aan: wandelen in de regen. Om jezelf te beschermen tegen plensbuien biedt een regenjas uitkomst. Heb je nét een duur of degelijk geval aangeschaft, blijk je na de eerste de beste bui alsnog met natte kleding rond te lopen. Dat is balen én onnodig. Met deze tips zorg je ervoor dat een regenbuitje jouw wandeling niet langer meer verpest.

1. Een goede overslag of rits is van belang. Op die manier krijgt regen niet de kans om alsnog naar binnen te waaien. Vaak is klittenband beter dan een paar drukknopen, omdat dit de jas beter afsluit.

2. Zorg dat de kraag goed aansluit. Zo voorkom je dat lichaamswarmte ontsnapt én dat het water alsnog naar binnen sijpelt.

3. Mouwen die te wijd of te ver openstaan, laten kou en regen binnen. Heb je een extra boord of klittenband, trek die dan aan voor betere bescherming.

4. Soms kan regen alsnog binnendringen via de zakken van de jas. Let er daarom op dat je zakken gesloten zijn met een goede overslag of rits.

5. Er zijn speciale middelen te koop die je jas waterafstotend kunnen maken. Een degelijke regenjas heeft een impregneerlaag, maar door het (verkeerd) wassen kan deze laag verdwijnen. De druppels rollen dan niet meer van je jas af, maar trekken in de stof van de jas. Met een impregneermiddel kun je een regenjas weer een beschermende laag geven. Er zijn zowel sprays als inwasmiddelen verkrijgbaar. Deze zijn te koop in outdoor winkels.

6. Leg je regenjas nooit op de verwarming te drogen, want dat is slecht voor het materiaal. Hang je natte regenjas wel goed uit, zodat deze goed kan drogen.

7. Als het eenmaal begint te plenzen, wacht dan niet te lang met het aantrekken van je regenkleding. Als je met vochtige kledij in je regenjas moet, is de kans groot dat alles gaat schuren en broeien. Het vocht zit dan al onder je regenjas, terwijl je dit juist buiten je jas wilt houden.

8. Zorg ervoor dat je regenjas nog droog is als je deze aantrekt. Neem je regenjas onderweg dus mee in een waterdichte verpakking, bijvoorbeeld in een afgesloten plastic zak of hoes.


Meer lezen over jouw wandeluitrusting?

Naar wandeluitrusting of naar wandelkleding