Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes langs bijzondere architectuur

Al wandelend kun je genieten van het landschap, de natuur, maar ook van gebouwen. Wandel.nl tipt je wandelroutes langs bijzondere architectuur. Van moderne architectuur in Rotterdam tot de oude houten huisjes van de Zaanse Schans. Ontdek op deze routes de lijnen en vormen die architecten hebben gebruikt in hun ontwerpen.

Rotterdam

Tip 1: Cultuur en Architectuur Rondwandeling Rotterdam, 8 kilometer

Rotterdam wordt ook wel 'de architectuurstad van Nederland' genoemd. In de stad kom je veel moderne architectuur tegen. Deze rondwandeling van 8 kilometer brengt je langs bijzondere gebouwen in het centrum van Rotterdam. De route gaat onder meer langs het gemeentehuis van Rotterdam aan de Coolsingel. Bijzonder is dat het één van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam is dat overeind bleef tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Ook kom je langs hoge torens, bijvoorbeeld de ruim 150 meter hoge Montevideo. Dit is zelfs de hoogste woontoren van de Benelux. Je kunt de route lopen via een te downloaden gpx-bestand.

Tip 2: Dudokroute Hilversum, 8 kilometer

Willem Dudok (1884-1974) was een architect en stedenbouwkundige. Hij is met name bekend van het wereldberoemde raadhuis in Hilversum, maar hij ontwierp alles bij elkaar ruim 75 bouwwerken in Hilversum (en ook nog heel veel in andere plaatsen). Hij ontwierp villa’s, scholen, parken en zelfs benzinestations. "Kijk maar naar mijn werk, dan weet je wie ik ben!’, was het motto van de werklustige Dudok.

De 8 kilometer lange Dudokroute brengt je langs diverse werken van de architect. Goed startpunt is Museum Hilversum/VVV Gooi&Vecht aan de Kerkbrink in Hilversum. Voor 1 euro is in de webshop van VVV Gooi&Vecht een routegids te bestellen of download de Dudokroute via het Wandelnetwerk Noord-Holland.

Het raadhuis van Hilversum
Het raadhuis van Hilversum, foto: Wikimedia - Wouter Hagens

Tip 3: Wandelroute architectuur Doorwerth, 4,9 kilometer

De Wandelroute architectuur gaat door een villawijk in Doorwerth (bij Arnhem). De wijk is in 1967 ontstaan als 'Plan Internationaal'. Er werden in het gebied prefab-huizen uit verschillende landen gebouwd. Daaromheen staan huizen van Nederlands ontwerp. De route gaat onder meer door de ruim opgezette Parkwijk Kievitsdel, die een beetje doet denken aan een Amerikaanse suburb. Je wandelt langs villa’s in verschillende bouwstijlen. Doorwerth ligt midden in de bossen, dus je wandelt behalve langs villa’s ook door de natuur.  Op deze site vind je meer info over de wandelroute.

Tip 4: Wandelroutes Zaanse Schans

De Zaanse Schans is bekend om de karakteristieke schattige groene houten huisjes en molens. Wandel je over de Zaanse schans, dan zie je er een heleboel. De pakhuizen, molens en andere monumentale panden zijn afkomstig uit de achttiende en negentiende eeuw. In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn deze monumenten bij de Zaanse Schans bij elkaar gebracht. Het gebied is uitgegroeid tot een ware attractie, waar heel veel bezoekers op af komen.

Tijdens een wandeling krijg je een goed beeld van hoe Holland er drie eeuwen geleden uitzag. Met de Zaanse Schans App kun je verschillende routes lopen, terwijl je informatie krijgt over de gebouwen, de geschiedenis van deze streek en oude ambachten. Op deze site vind je meer informatie over de wandelroutes die over de Zaanse Schaans gaan.

Zaanse Schans

Tip 5: Wandelroute Architectuur & Kunst, Enschede

Op het terrein van de Universiteit Twente zijn de afgelopen vijftig jaar diverse gebouwen voor onderzoek en onderwijs verrezen. Het parkachtige terrein is de enige officiële campus in Nederland. Een wandelroute over dit terrein geeft je een beeld van de verschillende moderne architectonische ideeën. Zo passeer je gebouwen die de stroming Nieuwe Zakelijkheid vertegenwoordigen of het Nederlands Structuralisme. De wandelroute duurt ongeveer een uur, afhankelijk van je wandeltempo uiteraard. Alle gebouwen en kunstwerken die je passeert, zijn beschreven in deze digitale gids.

Tip 6: Wandelingen Nieuwe Haagse School, Den Haag, 3-4 kilometer

De Nieuwe Haagse School is een bouwstijl die tot ontwikkeling kwam in de jaren twintig van de vorige eeuw. De stijl kenmerkt zich door strakke lijnen en rechte vormen. In verschillende wijken van Den Haag kun je deze architectuurstijl vinden. In 2018 zijn er ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nieuwe Haagse School zeven wandelingen uitgezet. Ze hebben een lengte tussen de 3 en 4 kilometer. Zo is er een route die je langs verschillende woonhotels (luxe flatgebouwen) in de stijl van de Nieuwe Haagse School brengt. Bekijk hier alle routes en download een gpx-bestand of routebeschrijving.

Marlot in Den Haag
Marlot in Den Haag, foto: Wikimedia/Michiel1972

Tip 7: Symbiose van oud en nieuw, Haarlem, 7 kilometer

In Haarlem komen oude en moderne architectuur met elkaar samen, soms zelfs in één gebouw. De wandeling 'Symbiose van oud en nieuw' van 7 kilometer brengt je naar de architectonische geschiedenis van de stad. De route start op het NS-station, het enige Nederlandse station in art-nouveaustijl. Ook kom je onderweg invloeden van de Amsterdamse School tegen. Op de route liggen verschillende musea, zoals het Frans Halsmuseum. Dit museum is gevestigd in een zeventiende-eeuws pand met de voor die tijd kenmerkende trapgevels. De route kun je hier downloaden op de site van de ANWB.