Wandelroutes bij steden: Utrecht

Vanwege de maatregelen rond het coronavirus moeten we de komende tijd meer in onze eigen omgeving blijven. Daarom maakt Wandel.nl elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze week is Utrecht aan de beurt.

Fort Voordorp, foto: Wikimedia - HenkvD Fort Voordorp, foto: Wikimedia - HenkvD

Klompenpad Beukenburgerpad

Ontdek het buitengebied van Groenekan en De Bilt tijdens deze wandelroute van 14 kilometer. Vlakbij de stad Utrecht, op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en het veenweidegebied geniet je van het slagenlandschap, van historische landgoederen en van fort Voordorp. Klompenpaden zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenlandschap en historische tracés lopen en makkelijk te volgen zijn door middel van duidelijke bewegwijzering.

Meer informatie over deze route


Fort Rhijnauwen, foto: Wikimedia - Niels Bosboom Fort Rhijnauwen, foto: Wikimedia - Niels Bosboom

Door landgoed Amelisweerd langs Fort Rijnauwen

Tijdens deze wandeling van 10 kilometer loop je door de polder tussen Utrecht en Bunnik. Je wandelt langs de Kromme Rijn naar landgoed Amelisweerd met het landhuis Oud-Amelisweerd. Verderop kom je langs Fort Rhijnauwen waar veel planten en dieren te vinden zijn, zoals de orchidee, dassen, vossen en de ijsvogel. De wandeling start bij de oudste jeugdherberg van Nederland: Stayokay Utrecht-Bunnik.

Meer informatie over deze route


Huis Sandwijck Huis Sandwijck

Landgoed Sandwijck

Deze kortere wandelroute van 2 kilometer loopt over landgoed Sandwijck, een rustige parel onder de rook van Utrecht. De snelwegen zijn niet ver weg, je hoort ze, maar toch heerst er een bijzonder soort rust op Sandwijck.

De route is groen gemarkeerd (in de toekomst rood). Geen grote afstand, maar wel veel moois om van te genieten.

Meer informatie over deze route


Zwanen langs het Bert Bospad Zwanen langs het Bert Bospad

Zwanen op het Bert Bospad

Het Bert Bospad van 12 kilometer voert over de twee mooiste wandelpaden van het Groene Hart. Het pad loopt dwars door moerasbos en langs trilvenen. Over de kanaaldijk, langs het Tienhovens kanaal en door de moeraslanden van de Tienhovense Plassen waar veel vogelsoorten broeden. Van april tot september vormen knobbelzwanen een vertrouwd beeld langs de route. Maar pas wel op, zwanenmannetjes vatten hun beschermende taak serieus op. Het Bert Bospad is een ANWB-wandelroute en wordt bewegwijzerd met zeskantige ANWB-bordjes.

Meer informatie over deze route


Alendorp vanuit het Maximapark, foto: Wikimedia - Jan Dijkstra Alendorp vanuit het Maximapark, foto: Wikimedia - Jan Dijkstra

Wandelen door het groene hart van Leidsche Rijn

Tijdens deze wandeling van 12 kilometer maak je kennis met het Máximapark in Leidsche Rijn. Een park, zo groot als de Utrechtse binnenstad, waar de natuur haar plekjes heeft gevonden. Daarna kuier je door het centrum van het gezellige dorpje Vleuten en wandel je door het weidse polderlandschap door een zeer afwisselend natuurontwikkelingsgebied: De Thematenvelden aan de Haarrijnseplas. De wandeling is een kennismaking met nieuwe natuur in stedelijk gebied.

Meer informatie over deze route


Bij welke stad woon jij in de buurt?

Wandel.nl gaat de komende tijd ook overzichten van wandelroutes bij andere steden maken. In of in de buurt van welke stad woon jij? Vul het hieronder in, zodat we ook een route-overzicht van jouw omgeving kunnen maken.

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van de stad Utrecht? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?