Wandelroutes bij steden: Eindhoven

Wandel.nl plaatst de komende tijd elke week een overzicht van wandelroutes rondom een grote stad. Hier een overzicht van Eindhoven waar ruim een-derde van de openbare ruimte groen is. Heerlijk om tussen het groen te wandelen.

Van de vijf grote steden in Nederland is Eindhoven één van de groenste. Ruim een-derde van de openbare ruimte is groen. Dit komt vooral door de drie groene wiggen die vanuit het buitengebied tot in het centrum van de stad reiken. Veel mogelijkheden om lekker tussen het groen te wandelen dus. 

Rondwandeling over de Stratumse Heide

Tussen Eindhoven en Geldrop ligt de Stratumse heide, waar deze rondwandeling van 5 kilometer te vinden is. Vroeger bestond het gebied voornamelijk uit stuifzand, maar sinds de jaren dertig is het bebost geraakt en vind je er een afwisseling tussen bos en hei. Door de afwisseling tussen hoog en laag en droog en nat, wemelt het er van de amfibieën.

Meer informatie over deze route

Rivier De Dommel in Eindhoven

De chique kant van Eindhoven

Tijdens deze wandeling van 10 kilometer maak je kennis met de chique kant van Eindhoven. Je loopt stroomopwaarts langs de Dommel, waar de villawijken van de bevoorrechte Eindhovenaren werden gebouwd. Dit ging gepaard met de aanleg van parken en fraaie plantsoenen. Je maakt kennis met villapart Den Elzent, waarna je in het Genneperpark terecht komt: een bewaard gebleven stukje landelijk gebied waar de Dommel en de Tongelreep samenvloeien. De route is te lopen doormiddel van een GPS track en een routebeschrijving.

Meer informatie over deze route

Uitzichtpunt park Meerhoven, foto: Flickr - Materod Uitzichtpunt park Meerhoven, foto: Flickr - Materod

Luchtvaartwandeling  bij Meerveldhoven

Combineer geschiedenis en groen tijdens deze wandeling van 12 kilometer tussen Eindhoven en Meerveldhoven. De route vertelt je over wat er allemaal onder je voeten heeft plaatsgevonden. De ontwikkeling van het allereerste begin van de luchtvaart, bombardementen tijdens de oorlog, de opkomst van de straaljagers van de luchtmacht en de opkomst van massaal burgerluchtvaartverkeer enkele kilometers verderop. Daarna volgde volledige ontmanteling van het luchtvaarttraject tot de opbouw naar een moderne woonwijk met veel groen, veel water en leefgenot.

Meer informatie over deze route

Hertog Hendrikpad

Wandelen door de vrije natuur terwijl de stad Eindhoven nooit ver weg is. De route van het Hertog Hendrikpad brengt je door een grote variatie aan landschappen en langs Brabantse cultuur. Je passeert watermolens, kastelen en resten van de industie rond Eindhoven. Ook wandel je door Brabantse dorpen als Aalst, Heeze en Geldrop. De route dankt haar naam aan hertog Hendrik I van Brabant, die in het jaar 1232 stadsrechten verleende aan Eindhoven. Het Hertog Hendrikpad is in totaal 92 kilometer lang, maar je kunt het pad uiteraard in kleinere delen lopen. Via de website van Wandelsportvereniging OLAT (klik op de groene button) kun je meer informatie over de route vinden en kun je een routegids bestellen.

Meer informatie over deze route

Wandelpark Eckart

Deze korte route van 4 kilometer door het Eckartse bos en de Lage Heide, is een echte bosroute. De wandeling gaat voornamelijk dwars door het bos met af en toe een ‘uitstapje’ lang een weiland of richting de Dommel. Perfect voor een wat langer ommetje, of een heerlijke avondwandeling.

Meer informatie over deze route

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van de stad Eindhoven? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.

Interesse in routes bij andere steden?

Klik op de onderstaande afbeeldingen om meer overzichten van routes te bekijken. De komende tijd vullen we de site steeds verder aan met steden.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.