Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De 12 mooiste stadsparken: wandeltips

Nederlandse steden zijn vaak voorzien van prachtige stadsparken, waar je heerlijk kunt ronddwalen door het groen en tot rust kunt komen. Wij geven je tips voor de mooiste parkwandelingen in elke provincie!

afbeelding van wandelaars langs Huize Zypendaal.
Huize Zypendaal (Foto: © Lizanne Croonen)

Even geen tijd voor een uitgebreide natuurwandeling, maar heb je toch behoefte aan een oase van groen? Dan is er altijd wel een stadspark in de buurt. Hier kun je even uitblazen en een ommetje maken. Ook als je er een omweg voor moet maken, dan zijn deze wandeltips zeker de moeite waard.

afbeelding van het water in Prinsentuin Leeuwarden.
Prinsentuin Leeuwarden. (Foto: © Sint Smeding, via Flickr)

Prinsentuin, Leeuwarden

Ultiem relaxen doe je in de Prinsentuin in Leeuwarden. Dit park strekt zich uit langs de Noordelijke Stadsgracht en volgt de contouren van de vestingwerken. Al in 1795 werd het park opengesteld voor wandelend publiek en is daarmee één van de oudste stadsparken van Nederland. Monumentaal zijn onder meer de brug, de koepel en het tuinhuis. Het park is in de 19e eeuw uitgebreid met een muziektent en volière. Sinds 1954 heeft de overleden Friese kunstenaar Pier Pander heeft hier een eigen museum.
Het park doet tevens dienst als jachthaven. Vooral met mooi weer is het een komen en gaan van bootjes. De Wandelroute Prinsentuin kun je hier downloaden.

Stadspark Groningen

Groningen noemen hun stadspark ook wel liefkozend ‘de achtertuin van Groningen’. Niet voor niets, want het park is met 140 hectare het groenste stuk van de stad. Stadspark Groningen werd in 1913 door Jan Evert Scholten, een rijke Hollander die in Groningen woonde, geschonken aan de ‘Stadjers’. Het was toen nog een braakliggend terrein, maar Scholten had als visie een openbaar park waar iedereen naar toe kon voor sport, plezier en ontspanning. In dertien jaar tijd werd met man en macht gewerkt aan een natuurpark in Engelse landschapsstijl. Bijna 100 jaar na de opening kun je nog steeds uren ronddwalen op slingerende paden, langs boerderijdieren en door de in 1970 geopende Heemtuin. Loop bijvoorbeeld het Bomenpad met QR-codes vanuit natuurpaviljoen ‘t Groene Hart.

afbeelding van het water in stadspark Groningen in de ochtendmist.
Stadspark Groningen in de ochtendmist. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van rotsen, water en groen in Rensenpark Emmen.
Rensenpark Emmen. (Foto: © Richard Broekhuizen, via Wikimedia)

Rensenpark, Emmen

Ooit slingerden er aan de Hoofdstraat in Emmen apen van boom naar boom en woonden hier neushoorns, pinguïns en Siberische tijgers. Het voormalige Noorder Dierenpark in Emmen is sinds de sluiting in 2015 omgetoverd tot het openbare Rensenpark. De giraffenstal is nu een werkplaats voor plaatselijke kunstenaars en het rattenriool is een stadstheater geworden. Op de huidige zonneweide hadden ooit de nijlpaarden en olifanten hun thuis. Het Rensenpark is een groene oase midden in de stad, waar de contouren van de voormalige dierentuin met zijn vijvers, verhogingen en eilanden nog goed zichtbaar zijn. Dieren zijn er ook nog: In het oosten van het park biedt Akka’s Stadboerderij een thuis aan oude en geredde dieren, bijvoorbeeld uit de bio-industrie. Onze wandelaanrader: de Stadswandeling Emmen (5,8 km) loopt door het Rensenpark.

Park Clingendael, Den Haag

Tussen Den Haag en Wassenaar ligt Landgoed Clingendael. Een landgoed met een rijke historie en de oudste Japanse tuin van Nederland. Vanwege de kwetsbaarheid is de Japanse Tuin in het voorjaar maar enkele weken per jaar geopend, maar als je de kans hebt om hier een bezoek te brengen dan waan je je in een sprookjeswereld.
De eeuwenoude historie van park Clingendael is duidelijk voelbaar als je over de verharde slingerpaadjes wandelt tussen de gazons met boomgroepen en verborgen waterpartijen. Op het landgoed zijn twee wandelroutes uitgezet: de rode-paaltjesroute van 2 kilometer en de gele-paaltjesroute van 4 kilometer. Het startpunt en plek om te parkeren, vind je op de Wassenaarseweg in Den Haag.

afbeelding van kleurrijke bomen en planten in Park Clingendael.
Clingendael. (Foto: © Elaine O.)
wandelen stadsparken park Frankendael Amsterdam
Park Frankendael. (Foto: © Dutchmen Photography, Shutterstock)

Park Frankendael, Amsterdam

Midden in Amsterdam, in de Watergraafsmeer, ligt een buitenplaats dat een bezoekje waard is. Het 17e eeuwse landhuis is een opvallende verschijning aan de S113. In de Gouden Eeuw waren het de rijke Amsterdammers die buiten de stad een buitenplaats lieten bouwen. Frankendael is zo’n buitenplaats, maar nu ingesloten door drukke verkeerswegen en woningbouw. Achter de toegangspoort gaat een landgoed van drie hectare schuil, waar je aan de stadse drukte kunt ontsnappen. Wandel over de lommerrijke paden, langs de gezellige volkstuintjes en vergeet de innerlijke mens niet met comfort food bij De Kas. Verdwalen is hier nagenoeg onmogelijk, slenter lekker waar je voeten je heen brengen. Nog niet uitgewandeld? Breng dan een bezoekje aan het nabijgelegen levendige Oosterpark, waar urban sports een totaal andere sfeer brengen.

Máximapark, Utrecht

Met een oppervlakte zo groot als de binnenstad van Utrecht is het Máximapark een groene long, ingeklemd tussen Leidse Rijn, Vleuten en De Meern. Het park kan grofweg in tweeën gedeeld worden: het bossige en ruigere Buitenhof en het meer parkachtig ingerichte Binnenhof met haar verschillende tuinen, zoals de Vlindertuin en Japanse tuin. Het Lint, een breed en tien kilometer lang autovrij pad, omringt het gehele park en verbindt de verschillende gebieden met elkaar. Het park biedt voor ieder wat wils en met meerdere horecagelegenheden zijn er genoeg mogelijkheden om je wandeling te onderbreken om even bij te tanken. Voor jonge wandelaars is deze ontdekkingstocht De Zingende Beelden een aanrader.

afbeelding van het Maximapark in het groen.
Maximapark Utrecht.
afbeelding van een zwaan in het water en een brug, in het park in Almere.
De Kemphaen Almere. (Foto: © Shutterstock)

Stadslandgoed De Kemphaan, Almere

Klimmen, ravotten, spelen, fietsen en natuurlijk wandelen: het kan allemaal in Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. De Kemphaan, net buiten de stad, ligt in Boswachterij Almeerderhout, midden in natuurgebied Stadsbossen Almere. Het gebied bestaat alleen uit loofbomen. Dat komt bijna nooit voor in een Nederlands bos. Je vindt er lianen van kamperfoelie en wilde clematis. Bovendien liggen er verspreid in het bos vijf scheepswrakken. Vier zijn maar liefst 500 jaar oud. In De Kemphaan ligt ook stadsboerderij Almere. Bezoekers kunnen er kennismaken met biologische landbouw. Wasberen, alpaca’s en de grootste waterlelie ter wereld vind je in Almere Jungle. Er zijn verschillende wandelroutes van 2,3 tot 21,1 kilometer.

Park Zypendaal en Sonsbeekpark, Arnhem

In Arnhem liggen drie aaneengesloten parken die samen misschien wel de mooiste parkenwandeling van het land vormen: het Sonsbeekpark, Park Zypendaal (of: Zijpendaal) en de Gulden Bodem, alle drie Rijksmonumenten. Je kunt in Sonsbeekpark starten, dat op wandelafstand van Arnhem Centraal Station ligt. Dit fraaie in Engelse landschapsstijl aangelegde park is een heerlijke plek voor ontspanning. Wandel langs monumenten, zoals stadsvilla Sonsbeek, uitkijktoren de Belvédère en de grote waterval of geniet op één van de vele terrassen van een drankje. Vergis je niet: de hoogteverschillen van de stuwwal, die in de ijstijd is ontstaan, kunnen je wandeling uitdagend maken. Het prachtige uitzicht over de binnenstad maakt dit echter meer dan goed. Bij bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek zijn verschillende (gratis) wandelroutes verkrijgbaar. De IJstijdenwandeling (9,2 km) voert je door alle drie de stadsparken.

afbeelding van wandelaars langs Huize Zypendaal.
Huize Zypendaal, Arnhem (Foto: © Lizanne Croonen)
In Arnhem vind je misschien wel de mooiste parkenwandeling van het land
afbeelding van een bomenlaan in Park Zypendaal.
Park Zypendaal (Foto: © Lizanne Croonen)
afbeelding van een fontein in het park.
Van Heekpark Enschede. (Foto: © Shutterstock)

Van Heekpark, Enschede

Door de rijke textielhistorie kent Enschede een groot aanbod aan stadsparken. Een daarvan is het Van Heekpark, genoemd naar de textielfabrikant Gerrit Jan van Heek. Het Van Heekpark vormt één geheel met het kleinere Van Lochemsbleekpark. In het Van Heekpark staan vooral eiken en rododendrons en is veel ruimte voor sport en spel. Veel Enschedese sportclubs hebben er in de ruim 100 jaar dat het park bestaat hun thuisbasis gehad. Van Lochemsbleekpark kent vele smalle kronkelpaadjes, hagen, afwisselende beplanting en een dierenwijde. Een leuke wandelbeleving is de Speurzuilenwandeling. Bij elk van de 15 speurzuilen in het Van Heekpark kun je een QR-code scannen, waarna je kunt kiezen tussen een wandeling door het park voor volwassenen of een speurtocht voor kinderen.

Stadspark Valkenberg, Breda

Wandelen in een kasteeltuin, dat kan in Breda. Niet ver van de binnenstad en het station vind je Park Valkenberg, dat ooit behoorde tot het Kasteel van Breda. Het kasteel staat er nog steeds en sinds 1826 is hier de KMA (Koninklijke Militaire Academie) gevestigd. Het park behoorde tot 1812 tot het kasteel, waar de Heeren van Breda de valkenjacht bedreven. Het park straalt rust uit, je kunt heerlijk relaxen bij de grote fontein en het park leent zich perfect als start voor een mooie (stads)wandeling. Combineer het park en de binnenstad met deze stadswandeling van ruim 5 kilometer.

wandelen stadsparken Valkenberg Breda
Stadspark Valkenberg in Breda.
wandelen stadsparken maastricht
Stadspark Maastricht.

Stadspark Maastricht

In Maastricht wordt het aangezicht van het stadspark bepaald door de vestingwerken en stadsmuren, waarmee een wandeling door de aaneengeschakelde parken een wandeling door de tijd wordt. Vanaf de Maas slingeren de paden zich langs het riviertje de Jeker. In 1706 was er al sprake van een bescheiden wandelplaats tussen de toenmalige Onze-Lieve-Vrouwepoort en de Maas. Door de eeuwen heen werden nieuwe parken aangelegd en met elkaar verbonden. Wandel over de wallen, geniet van de pittoreske doorkijkjes, bezoek de Tapijnkazerne en sluit je wandeling af met heerlijk struinen door het mooie centrum van Maastricht. Deze beleefwandeling van 3,2 kilometer door het Stadspark en het Jekerkwartier is bijvoorbeeld een aanrader.

Nollebos, Vlissingen

Het Nollebos is een 25 hectare groot natuur- en recreatiegebied tussen de duinen en de stad Vlissingen. In 1925 is het Nollebos, op de plek van voormalig fort De Nolle, aangelegd in opdracht van toenmalig burgemeester Van Woelderen. Hij wilde het park, met wandelpaden, vijvers en bruggen schenken aan de inwoners van Vlissingen en tegelijkertijd het toerisme opkrikken.

Hoogtepunt van het gebied vormen meerdere kreken. Die zijn ontstaan door dijkdoorbraken na bombardementen van de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De verzilting zorgt ook nu nog voor unieke natuur, omdat het Nollebos zowel begroeiing heeft die van zoetwater houdt, als zoutwatervegetatie.

Je komt bijvoorbeeld door het Nollebos via een natuurwandeling door Zuidwest Walcheren.

afbeelding van een moeder en baby meerkoet in het water in het Nollebos Vlissingen.
Meerkoeten in het Nollebos in Vlissingen. (Foto: © Shutterstock)