Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Strandjutten aan de Nederlandse kust

Wandelen aan het strand is heerlijk. Niet alleen om een frisse neus te halen, maar ook om helemaal op te gaan in alles wat de zee op het strand achter laat. Strandjutten is populairder dan ooit. Wandel.nl geeft je tips.

Strand

Uitwaaien op het strand, de eindeloze vergezichten over de zee, de golven die zich uitspreiden over het strand en langzaam weer terugtrekken. Wandelen aan het strand is heerlijk. Niet alleen om een frisse neus te halen en het zand onder de voeten te voelen, maar ook om helemaal op te gaan in alles wat de zee op het strand achter laat. Strandjutten is populairder dan ooit.

Ontstaan

Strandjutten is het op het strand op zoek gaan naar aangespoelde spullen. Vaak materialen die afkomstig zijn van schepen, zoals wrakhout, touw of netten of afval dat in zee terecht is gekomen waaronder heel veel plastic objecten. Maar ook schelpen, botjes, haaientanden of stukjes glas die door wrijving met zand en stenen geslepen zijn tot sierlijke steentjes. Jutten is ooit ontstaan vanuit armoede, toen bewoners van kustgebieden en eilanden spullen op het strand zochten die ze konden ruilen, verkopen of gebruiken. Zo werd wrakhout vaak gebruikt als brand- of bouwmateriaal.

Regels

Strandjutten is niet helemaal regelloos. Voor het strandjutten gelden van oudsher regels die zijn vastgelegd in de Wet en Uitvoeringsbesluit Strandvonderij. Zo moeten waardevolle spullen afgegeven worden aan de strandvonder, meestal de burgemeester van de betreffende gemeente, maar je kunt ook melding doen bij de politie. De strandvonder gaat op zoek naar de rechtmatige eigenaar. Als deze niet opgespoord kan worden, kunnen de spullen openbaar verkocht worden en gaat de opbrengst naar de gemeente en krijgt de vinder een vindersloon.

Hand

Jutten maar!

Maar deze regel wil niet zeggen dat er niets overblijft om te jutten. Tijdens een wandeling langs de kustlijn kom je genoeg spulletjes tegen. Wat door de één als afval wordt bestempeld, is voor de ander een waardevolle toevoeging aan de collectie van schelpen, stenen en fossielen of een onderdeel van een te maken kunstwerk. Want met je vondsten kun je de mooiste dingen maken: kettingen van drijfhout en schelpen, schilderijen, noem maar op. Laat je inspireren via de links onderaan dit artikel. Op het strand kom je ook veel rommel tegen die er echt niet thuishoort en die schadelijk is voor het milieu en het zeeleven. Alle kleine beetjes helpen: neem tijdens je strandwandeling een vuilniszak mee en ruim al het plastic dat je tegenkomt op. Zo help je met jutten meteen de natuur een handje.

Waar kun je jutten?

Langs de gehele kust, waar het strand toegankelijk is, kun je jutten. De beste plek is tussen de vloedlijn en de hoogwaterlijn (waar het water bij de laatste getijde is gekomen) bij afgaand tij. Zeker na een storm uit de windrichting zuidwest en noordwest is de kans groot dat de zee wat voor je heeft achtergelaten. Maar dan moet je er wel vroeg bij zijn. Is iemand je voor? Bewandel dan een andere lijn dan je voorganger.

Nederlandse kustlijn

Onze tips

De hele Nederlandse kustlijn en de Waddeneilanden zijn geschikt om te jutten. Je moet alleen een beetje geluk hebben en de omstandigheden mee hebben. Maar ook wij hebben onze favoriete plekken, die we graag met je delen.

Haaientanden

Bij de Kaloot bij Vlissingen in Zeeland tussen Het Zwin en Breskens is de kans groot dat je haaientanden vindt. Neem een schep en een zeef mee!

Jutterscultuur

Texel ademt de jutterscultuur. De kustlijn van Texel biedt je de ultieme mogelijkheid tot strandjutten. Volg een workshop waar je na een zoektocht op het strand zelf aan de slag gaat met het maken van een eigen kunstwerk of laat je met jutterskunst inspireren in Museum Galerie RAT. Uitgejut? Bezoek dan het Maritiem- en Juttersmuseum Flora waar je de bijzondere vondsten van de afgelopen 75 jaar kunt vinden of Museum Kaap Skil waar je alles leert over leven met en op de zee.

Breed strand

Voor het breedste strand van Nederland ga je naar Schiermonnikoog. Niet alleen ligt deze kilometerslange kustlijn perfect om alle schatten bij een noordwesterstorm op te vangen, de natuur van Schiermonnikoog kent een veelzijdige begroeiing en leent zich prima voor een wandeling door de duinen. Via het bezoekerscentrum NP Schiermonnikoog kun je een strandjutsessie met een jutter boeken.