De Slufter: uniek struingebied op Texel

Wandelen in De Slufter op Texel is bijzonder. Boswachter Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer legt uit waarom en vertelt je waar je op moet letten als je een wandeling gaat maken in het natuurgebied.

Natuurgebied De Slufter op Texel Natuurgebied De Slufter op Texel

Nationaal Park Duinen van Texel bestaat uit zeventien verschillende natuurgebieden, waarvan De Slufter misschien wel de bekendste is. Wat maakt dat gebied zo uniek? We vroegen het Anna Sprenkeling, boswachter op Texel.

Mislukte inpoldering

“De Slufter is eigenlijk bij toeval ontstaan. Eigenlijk wilde men het gebied inpolderen en er landbouwgrond van maken, maar de dijk brak keer op keer door. Toen het in 1925 weer mislukte, werden de pogingen gestaakt en werd De Slufter aangewezen als natuurgebied.”

Boswachter Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer Boswachter Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer

Open verbinding met zee

“De Slufter heeft een open verbinding met zee. Bij springtij en storm kan daardoor het hele gebied onder water komen te staan. Hierdoor is een uniek kweldergebied ontstaan vol kreken met zout water, die dwars door het gebied lopen.”

Wandelende geul

“Het is een heel dynamisch gebied. De hoofdgeul verplaatst zich door de open verbinding met zee steeds een beetje. Wij doen daar niets aan en laten de natuur gewoon haar eigen gang gaan. Trek voor de zekerheid waterdichte schoenen of laarzen aan als je het gebied in gaat.”

Paarse deken

“In De Slufter groeien planten die tegen zout water kunnen. Deze planten geven het gebied steeds weer een ander uiterlijk. In mei ziet het er roze van het bloeiende Engels gras. In juli en augustus bloeien alle lamsoorplanten en lijkt er een paarse deken over het gebied te liggen.”

Wulpen in De Slufter, foto: Aaldrik Pot, Staatsbosbeheer Wulpen in De Slufter, foto: Aaldrik Pot, Staatsbosbeheer

Vogelparadijs

“Met het Noordzeewater komt ook veel voedselrijk slib mee het gebied in en dat trekt veel vogels aan. In De Slufter broeden vogels als eidereenden, bergeenden en kluten. Ook zie je geregeld een slechtvalk of ruigpootbuizerd door de lucht zweven. Verrekijker mee dus!”

Wandelen in De Slufter

In De Slufter vind je meerdere wandelpaden die doorlopen tot aan de geul en naar zee. Bijvoorbeeld de 15 kilometer lange Wandeling Duinen van Texel. Of het Familiepad De Slufter (0,8 km), dat start vanaf De Cocksdorp. Voor kinderen is er de Slurfter Speurtocht (2 km). Hiervoor kun je de speciale app downloaden.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.