Lichtjesroutes: 5x wandelen in het (bijna) donker

Van het vieren van de aanloop naar kerst tot het ontdekken van een natuurgebied bij avond: Wandel.nl geeft vijf tips voor lichtjesroutes die je wandelt in het (bijna) donker. Laat de winter maar beginnen!

Amsterdam Light Festival, Noord-Holland

Verandering uitgelicht

'Disrupt!' Dat is het thema van de achtste editie van Amsterdam Light Festival dat dit jaar van 28 november tot en met 19 januari 2020 delen van de hoofdstad ‘ontregelt’. De deelnemende (inter)nationale lichtkunstenaars proberen met hun lichtkunstwerken een positieve verandering in gang te brengen. Zo is het klimaat een belangrijk onderwerp.

De wandelroute met de lichtkunstwerken is uitgestippeld in het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam en ongeveer 6,5 km lang. Op vijf plekken langs de route kun je naar bijzondere stadsverhalen van architectuurhistoricus Irmgard van Koningsbruggen luisteren. Of doe mee aan de 1,5 uur durende Slaapwandeling in dierentuin Artis en ontdek hoe flamingo’s uitrusten en vleermuizen in het donker jagen.


Lichtjeswandelingen in de natuur, Overijssel en Flevoland

Lampionnenoptocht door het bos

Neem je eigen lichtje mee of knutsel een mooie lampion in elkaar: in december organiseert Staatsbosbeheer meerdere lichtjeswandelingen door natuurgebieden in onder andere Overijssel en Flevoland. Wanneer de zon onder gaat, duiken er tussen de bomen lantaarns met kaarsjes, lampionnen en slingers van lichtjes op die je de weg wijzen door het donkere bos. Bij het licht van de lampjes en de heldere sterrenhemel ontdek je op deze avondwandelingen het nachtleven van de dieren in het bos. Ontmoet de boswachter bij het haardvuur, luister naar de verhalen van de bewoners van het natuurgebied en drink na afloop van de tocht een kop warme chocolademelk.

Onder andere op de Sallandse Heuvelrug, bij de Oostvaardersplassen en het Aalmeerderhout worden de lichtjes ontstoken. Hier vind je een overzicht van alle lichtjeswandelingen van Staatsbosbeheer.


Kerstlichtjestocht in Koog aan de Zaan

Door de sprookjesachtige Zaanstreek

In Koog aan de Zaan staan de bekende groene houten huisjes. Deze zijn normaal al een bezienswaardigheid, maar in winterse sferen helemaal. Je wandelt in de avond door met lichtjes versierde straten. De groepswandeling heeft een lengte van 8 kilometer. De start is om 19.00 uur. Klik hier voor meer informatie over deze wandeling.


Gouda bij Kaarslicht, Zuid-Holland

Gouds licht

Het lijkt een normale winteravond in december, maar niets is minder waar: in kaasstad Gouda blijven één keer per jaar (dit jaar op vrijdag 13 december) de lichten uit en worden in het oude centrum alleen kaarsen aangestoken tijdens Gouda bij Kaarslicht. Bijvoorbeeld rondom het middeleeuwse stadhuis op het marktplein, dat die ene bewuste avond alleen door de vlammen wordt verlicht. Het resultaat is een sfeervolle kerstavond met veel versieringen, zang en dans en het ontsteken van de lichtjes in de enorme kerstboom op het plein. Loop je een van de wandelingen die in het centrum zijn uitgezet, dan kom je onder andere langs de levende kerststal.

Voor de 64ste keer ontsteken de Gouwenaars dit jaar hun kaarsen. Op 13 december beginnen er laat in de middag instapwandelingen bij de VVV voor de Goudse Waag op de Markt. Ook kun je van tevoren enkele wandelingen downloaden, zoals de Verborgen Plekjeswandeling en de wandeltocht langs Goudse Molens (ongeveer 3,6 km). Er is ook een app beschikbaar waar je alle wandelingen kunt vinden.


Lichtjeswandeling Gloei, Nunspeet, Gelderland

Mysterieus nachtleven

In het Nunspeetse Zandenbos, gelegen op de Veluwe tussen Vierhouten en Nunspeet, vind je een divers landschap van loof- en naaldbossen, heide en kleine zandvlakten, maar ook verschillende vennen. Deze winter wil Stichting Gloei, samen met Staatsbosbeheer, wandelaars kennis laten maken met een andere kant van het bos, die van het mysterieuze nachtleven. De avondroute wordt gevormd door led-lichtjes en onderweg kom je langs verlichte kunstwerken, muziek en in het licht gezette stukken bos.

Meer informatie over de lichtjeswandelingen vind je op de website van Stichting Gloei. Wil je het Nunspeetse Zandenbos deze winter bij daglicht ontdekken? Staatsbosbeheer heeft meerdere wandelroutes uitgestippeld in het gebied, zoals de route Margaretha (wit, 4,5 km), Hendrikzand (geel, 4,3 km) en Ronde Huis (donkerblauw, 7 km), die allemaal door boswachterij Nunspeet gaan. Ook vind je er de verharde route van het toegankelijke Rolstoelpad (wit, 1,7 km). Of vertrek met kinderen vanaf Bezoekerscentrum Nunspeet voor het Kabouterpad (ongeveer 1 km). Een puntmuts en knapzak met lekkers zijn inbegrepen.


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?