De mooiste netwerkwandelingen in Delfland Haaglanden

In Delfland en Haaglanden liggen 15 mooie netwerkwandelingen, die je langs al het moois in deze streken brengen. De wandelingen staan beschreven in een handige gids. Op deze pagina lees je meer over de routes.

Delfland en Haaglanden hebben veel in petto voor wandelaars: bollenvelden, het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen en ook een aantal landgoederen en historische gebouwen. De kuststrook met de Noordzee, het goudgele zandstrand en de duinen vormen het decor van enkele wandelingen. Achter de duinen liggen de dorpen, steden en polders, die ook de moeite van het ontdekken waard zijn.

De netwerkwandelingen in Delfland en Haaglanden zijn samengesteld via de wandelroutenetwerken in de provincie Zuid-Holland en hebben een lengte van 5 tot 19,5 kilometer.

Bestel de gids

De 15 routes in vogelvlucht

Route 1 en 2 bij Lisse gaan door kleinschalige weilanden en statige bossen en langs vrolijk gekleurde bollenvelden. Bij route 3, 4 en 5 loop je door de duinen (en over het strand, route 5) langs robuuste bunkers van de Atlantikwall en beroemde uitspanningen als Boerderij Meyendel en Hotel Duinoord. Wandeling 6 en 7 tonen de pracht en praal van de lommerrijke landgoederen rondom Den Haag. Iets verder landinwaarts gaan we de polder in, waar op route 8 tot en met 14 ‘droge voeten houden’ een belangrijk thema is. Op wandeling 15 is het strand opnieuw aan bod, maar de blikvangers zijn de megagrote zeeschepen die bij Hoek van Holland de Nieuwe Waterweg op varen.

Drie hoogtepunten langs de routes

Landgoed Keukenhof Landgoed Keukenhof

Landgoed Keukenhof (wandeling 1)

Commandeur Adriaen Maertensz. Block liet in 1641, nadat hij vanwege omkoperij en andere ongeoorloofde praktijken uit de VOC-dienst was geschorst, bij Lisse van zijn kapitaal een buitenplaats met kasteel aanleggen. Het landgoed heette toen nog Keukenduin. Het kwam later in handen van de adellijke familie Van Pallandt. De landschapsarchitecten Zocher, vader en zoon, hebben het park rond het kasteel ingericht in de speelse Engelse landschapsstijl. In samenwerking met bollenkwekers uit de omgeving is in 1949 het idee opgevat om hier een grote voorjaarsexpositie te organiseren. De eerste editie van 1950 trok gelijk 236.000 bezoekers. De bloemententoonstelling vond plaats op een klein deel van het terrein. Ook de weilanden en bossen in de omgeving horen bij de Keukenhof. Het Keukenhofbos geeft een goed beeld van hoe de omgeving eruit heeft gezien voordat de strandwallen werden afgegraven en ontbost voor de bollenteelt. Enorme beuken met indrukwekkende wortelstelsels lijken de zandhellingen op zijn plaats te houden.

Kerkdorp ’t Woudt (wandeling 8)

Of ‘t Woudt wel ‘het kleinste dorp van Nederland’ is zoals beweerd wordt, hangt af van de criteria die je hanteert zoals het aantal inwoners of huizen. Ook Persingen, Fransum en Schokland claimen het kleinst te zijn. Hoe het ook zij, ‘t Woudt is een juweel met zijn handvol huizen, drie boerderijen en de protestantse kerk met fundamenten uit 1277. Geen wonder dat het als beschermd dorpsgezicht op de monumentenlijst staat.

Ganzenhoek (wandeling 4)

Tussen Noordwijk en Hoek van Holland liggen de Hollandse Duinen, een strook natuur die op de nominatie staat om een nationaal park te worden. Van een kale, woeste zandverstuiving groeide Ganzenhoek uit tot een dicht dennenbos. Dat ging niet vanzelf, maar in een werkverschaffingsproject uit de jaren dertig. Met spade en jonge dennen trokken de werklozen naar Ganzenhoek en plantten boom na boom. Het zand stoof toen niet meer en de woestenij was omgetoverd in een aantrekkelijk bos. Probleem opgelost. Maar niet voor lang. De dennenscheerder, een vraatzuchtig kevertje, bloeide op en koloniseerde het bos in de jaren zeventig. De rode bosmier was de redder in nood, want deze bestreed de dennenscheerder.

Bestel de gids

De 15 wandelingen in Delfland en Haaglanden staan beschreven in de gids ‘De mooiste netwerkwandelingen Delfland en Haaglanden’ van uitgeverij Elmar. In de gids zie je per route welke knooppunten van het wandelnetwerk je moet volgen.

Ook bevat deze gids alle praktische info, zoals startplaats, horeca en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Bovendien lees je in de gids interessante achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Bestel de gids via onderstaande button.

Bestel de gids

Lees ook

De mooiste netwerkwandelingen in Salland en de IJsselvallei

De Sallandse Heuvelrug en de IJsselvallei zijn perfecte wandelgebieden. Vijftien netwerkwandelingen brengen je langs het moois in deze gebieden in Oost-Nederland. Ze staan beschreven in een onlangs verschenen gids.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in Hart van Brabant

De veelzijdigheid van Hart van Brabant maakt het een perfect gebied voor wandelaars. In Hart van Brabant liggen 15 mooie netwerkwandelingen. Ze staan beschreven in een handige gids.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in Kennemerland

In Kennemerland, in Noord-Holland, wandel je door duinen, polders en knusse dorpen. De zee is nooit ver weg. In Kennemerland liggen 15 mooie netwerkwandelingen. Ze staan beschreven in een handige gids.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in Twente

In Twente kun je prachtig wandelen. Je vindt er heel veel verschillende landschappen. Door deze landschappen gaan 15 netwerkwandelingen die zijn beschreven in een handige gids met beschrijvingen en kaarten.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen in de Achterhoek en de Liemers

De Achterhoek en de Liemers, in het oosten van Gelderland, zijn met bossen, kastelen en akkers heel gevarieerd. Niet voor niets verscheen er onlangs een gids met 15 netwerkwandelingen door deze mooie streken.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen door Zuid-Hollands rivierenland

Wandel over paden langs de rivieren en geniet van geweldige open ruimtes. In het Zuid-Hollands rivierenland liggen 15 mooie wandelroutes op je te wachten. Je vindt ze in een handige gids met beschrijvingen en kaarten.

Lees meer
De mooiste netwerkwandelingen door de Utrechtse veenweiden

Wandel via onverharde voetpaden over het boerenland in een oer-Hollands landschap. In de Utrechtse veenweiden liggen 15 mooie wandelroutes op je te wachten. Je vindt ze in een handige gids met beschrijvingen en kaarten.

Lees meer

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.