Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Tips om bosuilen te zien én te horen

De bosuil is de meest voorkomende uilensoort van ons land. Toch hebben weinig mensen ooit een bosuil gezien. Wandel.nl geeft tips om deze geheimzinnige dieren te spotten én te horen tijdens een wandeling.

Header Tips Om Bosuilen Te Zien Én Te Horen

Let op andere vogels

Overdag roesten (rusten) bosuilen. Het liefst in een oude boom in het bos, op een boerenerf of in een stadspark. Ze zijn dan meestal minder goed te zien. Soms worden de uilen met veel herrie gestoord door andere vogels, zoals gaaien, mezen of andere kleine zangvogels. Let daar op, want die vogels kunnen je naar de roestplek van de uil leiden.

Zoek naar sporen

Kijk ook eens op de grond onder oude bomen, want onder de 'roestplaats' van een bosuil kun je braakballen vinden. Hierin zie je onverteerbare voedselresten, zoals botjes van muizen. 

Op pad in het donker

Bosuilen zijn nachtdieren, in de late uurtjes leven ze helemaal op. Je zult ze dan niet zien, maar horen kun je ze wel. De roep van het mannetje is het bekendst (“hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee!”). Een vrouwtjesbosuil doet niet aan spookachtige kreten en laat een wat onopvallender “ke-wik” horen. Als je na zonsondergang door een bos of langs een bosrand wandelt, moet je dus heel stil zijn. Dan heb je de grootste kans een uil te horen. Op deze site van de Vogelbescherming kun je geluidsfragmenten van bosuilen (zowel het mannetje als het vrouwtje) beluisteren. Dan weet je op welk geluid je voortaan moet letten.

Word actief in de winter

Bosuilen behoren tot de vroegste broedvogels van Nederland. In december, januari en februari zijn ze al volop actief én luidruchtig. Veel natuurgebieden zijn na zonsondergang niet toegankelijk. Gelukkig organiseren natuurorganisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in de winter speciale bosuilenexcursies. Houd de websites in de gaten voor actuele data (update december 2020: i.v.m. corona zijn er op dit moment geen excursies).

Afbeelding 2 Tips Om Bosuilen Te Zien Én Te Horen

Volg ze online

Geen zin om in het donker op pad te gaan? De Vogelbescherming volgt in de lente verschillende vogelsoorten met behulp van webcams, waaronder de bosuil. Een ware real-lifesoap op vogelniveau! Nog even geduld, maar gegarandeerd het wachten waard.

Lok bosuilen naar je tuin

Woon je in een bosrijke omgeving? Dan is het mogelijk om met een speciale bosuilenkast bosuilen naar je tuin te lokken. Je koopt zo'n kast onder andere via de webshop van de Vogelbescherming.